INFORÁDIÓ
2021. július 27. kedd
Liliána, Olga

Attól még nem a tiéd, hogy megtaláltad!

Infostart

A régészek új etikai kódexe kimondja, hogy egy közalkalmazott régésznek nem lehet ásatással foglalkozó cége. Az InfoRádió értesülése szerint erre a megkötésre azért volt szükség, mert az épülő autópályák mentén végzett ásatások során kezelhetetlenül sok értékes lelet került elő.

Nem véletlen, hogy a régészek szövetsége csak egy éve alakult meg, és az sem véletlen, hogy első dolguk az etikai kódex megalkotása volt. A háttérben az InfoRádió értesülése szerint
az áll, hogy a magyar régészet újra fénykorát éli. Ez pedig az autópálya-építéseknek köszönhető.

Milliárdokat költ az állam arra, hogy a régészek ásatásokat végezhessenek az épülő autópályák nyomvonalán, sőt a Nemzeti Autópálya Rt.-én keresztül szintén az adózók fizetik a kiásott kincsek szállítását és raktározását is.

Erre ugyanis a megyei múzeumok képtelenek, mert azok a bőség zavarával küszködnek. Olyan sok leletre bukkannak, hogy nincs pénzük, helyük, emberük és idejük azok raktározására és feldolgozására.

A Kulturális Örökségvédelmi Hivatal régészeti igazgatóhelyettese szerint a régészek dolga, hogy a leleteket megőrizzék az utókornak, és előbb-utóbb arra is lesz idejük, hogy feldolgozzák a megtalált kincseket.

Pongrácz Zsuzsanna korábban az InfoRádiónak azt mondta: a hivatal határozza meg, hogy mely leleteket kell kiásni a földből.

Az nem vitás, hogy etikai kódexre szükség van a régészeknél. Ezt támasztja alá az is, hogy augusztusban például hűtlen kezelés gyanúja miatt nyomozást indított a rendőrség az M5-ös autópálya nyomvonalán lezajlott régészeti ásatásokkal összefüggésben.

Kapcsolódó hang

Hanganyag
 
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018