eur:
392.76
usd:
366.11
bux:
66129.26
2024. április 25. csütörtök Márk

Attól még nem a tiéd, hogy megtaláltad!

A régészek új etikai kódexe kimondja, hogy egy közalkalmazott régésznek nem lehet ásatással foglalkozó cége. Az InfoRádió értesülése szerint erre a megkötésre azért volt szükség, mert az épülő autópályák mentén végzett ásatások során kezelhetetlenül sok értékes lelet került elő.

Nem véletlen, hogy a régészek szövetsége csak egy éve alakult meg, és az sem véletlen, hogy első dolguk az etikai kódex megalkotása volt. A háttérben az InfoRádió értesülése szerint
az áll, hogy a magyar régészet újra fénykorát éli. Ez pedig az autópálya-építéseknek köszönhető.

Milliárdokat költ az állam arra, hogy a régészek ásatásokat végezhessenek az épülő autópályák nyomvonalán, sőt a Nemzeti Autópálya Rt.-én keresztül szintén az adózók fizetik a kiásott kincsek szállítását és raktározását is.

Erre ugyanis a megyei múzeumok képtelenek, mert azok a bőség zavarával küszködnek. Olyan sok leletre bukkannak, hogy nincs pénzük, helyük, emberük és idejük azok raktározására és feldolgozására.

A Kulturális Örökségvédelmi Hivatal régészeti igazgatóhelyettese szerint a régészek dolga, hogy a leleteket megőrizzék az utókornak, és előbb-utóbb arra is lesz idejük, hogy feldolgozzák a megtalált kincseket.

Pongrácz Zsuzsanna korábban az InfoRádiónak azt mondta: a hivatal határozza meg, hogy mely leleteket kell kiásni a földből.

Az nem vitás, hogy etikai kódexre szükség van a régészeknél. Ezt támasztja alá az is, hogy augusztusban például hűtlen kezelés gyanúja miatt nyomozást indított a rendőrség az M5-ös autópálya nyomvonalán lezajlott régészeti ásatásokkal összefüggésben.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Videó a Hamász túszairól: valóság vagy propaganda?

Videó a Hamász túszairól: valóság vagy propaganda?

A Hamász által elrabolt izraeliek körülbelül fele már meghalt Gázában. Ezt állította egy izraeli-amerikai túsz, akinek videóját szerdán tette közzé a Hamász. A felvételt propagandának minősítették – mivel azt Izraelnek a Rafah gázai város ellen készülő támadása előtt adták ki.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Nagyon bántják az amerikai tőzsdéket

Nagyon bántják az amerikai tőzsdéket

Lefordultak az irányadó európai tőzsdék a mai amerikai GDP-adatok és munkanélküliségi statisztikák közlését követően. A makoradatok mellett a vállalati gyorsjelentések lesznek a fókuszban, a héten az amerikai technológiai óriásokon van a hangsúly, amelyek közül a Meta csalódást okozott tegnap esti gyorsjelentésével. Itthon nagyban zajlanak az éves rendes közgyűlések, ma a Richter és a Mol tartja közgyűlését. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×