eur:
393.85
usd:
367.97
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk

Mérgező anyagot használnak a ruhákhoz

A polóniumnál olcsóbb és könnyebben szállítható, de ugyanannyira mérgező radioaktív anyagok is vannak - mondta az InfoRádió által megkérdezett fizikus. Lukács Béla ezért nem is igen érti, hogy miért pont a polónium 210-es izotópjával mérgezték meg Londonban Alexandr Litvinyenkó volt orosz kémet. A polóniumot egyébként a textiliparban is használják a bolyhok ellen.

A polónium a természetben nagyon ritka, az urán bomlása közben jön létre. Laboratóriumban magfizikai és magkémiai módszerekkel állítják elő, például ólom besugárzásával. Az így keletkező polóniumot egy ügyes kémikus el tudja választani az ólomtól - mondta az InfoRádiónak Lukács Béla.

A fizikus szerint a polóniumnak vannak ipari felhasználási területei is. Használják például a textiliparban a textilek besugárzására, amelyekre így kevésbé tapadnak a bolyhok.

Hogy Oroszországban hol állítanak elő polóniumot, azt nem lehet tudni, mivel nem hozzák nyilvánosságra, de van az Egyesült Államokban is olyan labor, amely azt mondja magáról, hogy rendelésre elő tudja állítani az anyagot - jegyezte meg Lukács Béla.

A fizikus elmondta, hogy a polónium 210-es izotópjának 138 nap a felezési ideje, és mintegy 3-4 hónapig erős a sugárzása, de szállítható, és - az erős mérgeknél alkalmazott elővigyázatossággal be is lehet adni valakinek.

Lukács Béla szerint ugyanakkor vannak hasonlóan mérgező, de könnyebben szállítható és olcsóbb radioaktív nehézfémek is, így - mint megjegyezte - nem is érti, miért pont polónium 210-et használtak a volt orosz kém megmérgezésére.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×