eur:
393.34
usd:
368.04
bux:
65940.02
2024. április 24. szerda György

Elképzelhetetlen katasztrófa fenyeget?

Az elmúlt 4-5 évben évente két és félszeresével nő a széndioxid-kibocsátás növekedésének mértéke a Földön, és ez katasztrofális hatással van a légkörre. A megfigyelés a Globális Szén-dioxid Projekt nemzetközi kutatócsoport tagjaitól származik, akik egy Ausztráliában rendezett tanácskozáson mutatták be legfrissebb jelentésüket.

A jelentés azért is keltett meglepetést, mert a világgazdaság vezető szereplői évekig abban a hitben ringatták magukat, hogy a kibocsátás csökken, de legalábbis stabilizálódik, tehát a globális felmelegedés hatásai elodázhatók.

Ehelyett tavaly a légkörbe 1.1 milliárd tonnával több szén-dioxid került, mint például 2000-ben. Az adatokban esetleg kételkedőknek pedig rögtön hozzátette a kutatócsoport egyik tagja, hogy az ő adataik egybevágnak a Meteorológiai Világszervezet november elején közzétett felméréseivel.

A szén-dioxid mennyiségének megugrása a légkörben az ezredforduló óta egyre növekvő szénfogyasztásnak tudható be, amelynek fő oka a dráguló kőolaj - figyelmeztetett Corinne Le Quere professzor.

Ugyan nincsenek pontos adatok, de közkeletű vélekedés szerint leginkább Ázsiában, azon belül is Kínában nő a szénfelhasználás a leginkább.

A kibocsátásnövekedés legrosszabb forgatókönyve - így jellemzik a klímakutatók az éghajlat módosulásának azt a változatát, amely a jelenlegi tendenciák mellett megvalósul majd.

Eszerint 90 éven belül csaknem 6 Celsius fokkal emelkedik a Föld átlaghőmérséklete az üvegházhatású gázok miatt.

Myles Allen oxfordi klímakutató szemléletesen fogalmazta meg a Klímaváltozást Elemző Kormányközi Testület szakembereinek véleményét: eszerint az emberiség hiába hiszi, hogy ezt a problémát meg fogja oldani, a mai tendenciák alapján ez egyszerűen lehetetlen.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor a Szakma Sztár fesztiválon: "ha csinálsz valamit, csináld világszínvonalon, ez rám is vonatkozik"

Nehéz ugyan szerinte kisilabizálni, hogy mit hoz a jövőt, de a kormány segít abban az MKIK-val összefogásban, hogy megfelelő, korszerű, időt álló képzésben részesülhessenek a fiatalok egy veszélyes világban is - mondta a miniszterelnök egy fiatalok szakmaválasztását segítő fesztivál szónokaként.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×