INFORÁDIÓ
2022. augusztus 15. hétfő
Mária

Egyre több az új fertőző betegség

Infostart

Példátlan gyorsasággal jelennek meg az újabb és újabb fertőző betegségek a világban - hangzott el egy vezető amerikai tudományos konferencián. Tudósok szerint évente egy újabb kórokozót azonosítanak, ami komoly feladat elé állítja a szakembereket és a kormányokat.

Több ezer éve "gyűjti" az emberiség az újabb és újabb fertőző betegségeket, így tett szert a tuberkulózisra, a maláriára és a himlőre is. Mára azonban, úgy tűnik, hogy ez a folyamat nagyon felgyorsult - állítja Mark Woolhouse, az Edinburgh-i Egyetem epidemiológusa.

A modern idők kedveznek a betegségek megjelenésének - vonják le a következtetést a szakemberek.

Ebben közrejátszik az, hogy mára megváltozott az ember és a természetben élő állatok viszonya. Az erdők kivágásával például új kórokozókkal találkozhat az ember, de ezt segíti elő az egzotikus állatok tenyésztése is.

Más életmódbeli változások is gyorsítják az új fertőző betegségek megjelenését: ilyen az utazás, ahol a nagy távolságok megtétele ma már napi gyakorlattá vált, a világkereskedelem, valamint a kórházi szolgáltatás elterjedése.

Az újabb kórokozók gyors megjelenése nagy kihívást jelent az egészségügyi szakemberek számára.

El kell felejteni azt a hozzáállást, amelyet legjobban az amerikai tisztiorvos 1960-as években híressé vált kijelentésével lehet jellemezni, miszerint "legyőztük a betegségeket" - figyelmeztetett Woolhouse professzor.

A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018