eur:
393.81
usd:
368.19
bux:
66376.55
2024. április 24. szerda György

Tovább nőhet az ózonlyuk - most a Nap a felelős

Az elkövetkező években jelentősen megnőhet az ózonlyuk. Német tudósok szerint ezúttal a megváltozott naptevékenység okolható a jelenségért, mivel késlelteti az ózonréteg természetes regenerálódását, és várhatóan további ózonveszteséget is okoz.

"Az ózonlyuk még 4-5 évig megmaradhat, és csak 2010 körül kezdődhet meg az ózonpajzs regenerálódása, ami összesen 40-50 évet vesz majd igénybe - mondta Martin Dameris, aki a Wessling-i Atmoszféra-fizikai Intézetben a kutatást vezette.

Az ózonréteg elvékonyodása mára gyakorlatilag elfeledett problémává vált, miután a Montreáli jegyzőkönyvben lefektetett szabályokkal sikerült csökkenteni a káros CFC-gázok szintjét a légkörben. Sok szakember ezért is volt tanácstalan azzal kapcsolatban, hogy miért olyan lassú az ózonpajzs regenerálódása.

A német kutatócsoport szerint a 11 év hosszú napciklus a felelős a jelenségért, amely során időszakosan emelkedik, majd csökken a Földet érő napsugárzás.

A tudósok azzal már tisztában voltak, hogy a napciklus hatással van az ózonrétegre, de eddig elkerülte a figyelmüket az ózon újraképződésére tett hatása.

A tudóscsoport várakozásai szerint a napaktivitás a ciklikus változás alapján 2007-2008-ig gyengül, és egészen addig az ózonréteg vékonyodására, illetve az ózonlyukak növekedésére kell számítani.

A német kutatók egy olyan számítógépes modellt használtak, amely a naptevékenységnek és a vulkánkitöréseknek az ózonrétegre gyakorolt hatását vizsgálta.

Mivel a program a teszteléskor képes volt pontosan "előre" jelezni az ózonréteg állapotát 1960 és 2003 között, a tudósok bíznak abban, hogy a jövőre vonatkozó jóslatuk is helytálló lesz.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×