eur:
388.66
usd:
361.76
bux:
68900.51
2024. május 8. szerda Mihály

Már 7 hónaposan "matekoznak" a gyerekek

Egy új amerikai kutatás szerint hét hónapos korukra a csecsemők már rendelkeznek alapvető matematikai készségekkel: absztrakt fogalmuk van a számokról és képesek összepárosítani a hallott hangok számát a látott arcok számával.

A felnőttek könnyen felismerik a számbeli azonosságot két látott tárgy, vagy személy és két hallott hang között. Ugyanez a helyzet néhány állatfajnál, például majmoknál is. Eddig azonban ellentmondó bizonyítékokkal rendelkezett csak a tudományos élet arról, hogy képesek-e erre a csecsemők is.

A North Carolina-i Duke Egyetem két kutatója, Kerry Jordan és Elizabeth Brannon egy idegen nőkről készült videóval tesztelte a csecsemőket. A babák szüleik ölében ülve két monitort láthattak, amelyeken különböző számú nők mondták egymás után a "nézd" szót. A hangot rejtett hangszórókon keresztül játszották le.

A kísérletben a csecsemők jelentősen több ideig nézték azt a monitort, ahol a hallott hangok számának megfelelő számú arcot láttak, mint azt a monitort, ahol az arcok száma eltért a hallott hangok számától.

Azonos rendszer a csecsemőkben és az állatokban

A kutatás - amelynek eredménye meglepően szoros párhuzamot mutat a rhesus-majmok teljesítményével - arra utal, hogy azonos rendszer működhet a számok megjelenítésére és kezelésére a beszélni még nem tudó csecsemőkben és az állatokban.

Ennek a rendszernek a jobb megismerése segíthet abban, hogy hatékonyabban lehessen a matematikai alapokat megtanítani a kisgyerekeknek.

Az Amerikai Tudományos Akadémia lapjában megjelent kutatás - a szerzők szerint - azonban arra is rámutat: a csecsemők széleskörű szellemi műveletekre képesek és sokkal okosabbak, mint azt általában feltételezik az emberek.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.09. csütörtök, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×