INFORÁDIÓ
2022. augusztus 17. szerda
Jácint

Élet egy fekete lyuk belsejében

Infostart

A New Scientist című tudományos lap szerint nem zárható ki, hogy lehet élet egy fekete lyukban, ha abban a tér nem hagyományosan négy-, hanem ötdimenziós. A világűrben tapasztalható jelenséggel kapcsolatban a Központi Fizikai Kutatóintézet főmunkatársa azt mondta: bár a 12 dimenziós tér matematikai modelljét is megalkották, a fekete lyukkal kapcsolatos elméletre semmilyen bizonyíték nincs.

A fekete lyukakról csak közvetett információk vannak, csak azt észlelni, hogyan viselkedik az anyag a környezetében - mondta az InfoRádióban Jéki László fizikus.

A fekete lyuk környezetében az anyag korongszerű formát vesz fel, és egyre gyorsabban pörög, ami különböző sugárzásokkal, például röntgen és gammasugárzással jár együtt.

Ezt szokták az anyag halálsikolyának is nevezni. Arról azonban, hogy a fekete lyukon belül mi történik, nincs információjuk a tudósoknak - hangsúlyozta a fizikus.

A New Scientistben megjelent cikk azon felvetésére, miszerint ha ötdimenziós fekete lyukat képzelünk el, abban élni is lehetne, a magyar fizikus úgy reagált: irigyli a szerzőt, hogy el tud képzelni egy ötdimenziós fekete lyukat.

A fizikában számos olyan elmélet is van, amely több, akár 10-12 dimenzióval is számol, de ezekre nincs semmiféle kísérleti bizonyíték. Ezeket a dimenziókat már szemléletesen el sem lehet képzelni, csak matematikailag írhatók le - mondta Jéki László.

"Nem tudjuk van-e ötdimenziós tér, nem tudjuk abban van-e fekete lyuk. Ez a szerző azt számolta ki, hogy egy ilyen ötdimenziós fekete lyukban nincsenek olyan drámai hatások mint egy négydimenziósban. Ezek után viszont tulajdonképpen már meg sem érdemli a fekete lyuk nevet, mert nem nyel el és nem tüntet el mindent" - vélekedett a Központi Fizikai Kutatóintézet munkatársa.

Kapcsolódó hang

Hanganyag
 
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018