eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Az idei volt a legmelegebb év

Brit tudósok szerint 2005 volt az északi féltekén a legmelegebb év a rendszeres megfigyelések bevezetése óta. Globálisan 1998 után a második helyet foglalja el az idei év - írja a BBC brit közszolgálati médium. A szakemberek úgy vélik, ez a globális felmelegedés újabb bizonyítéka.

A brit Meteorológiai Intézet és a Kelet-Angliai Egyetem tudósai által végezett felmérés szerint az északi félteke átlaghőmérséklete 0,4 Celsius fokkal magasabb, mint tíz évvel ezelőtt.

Tudósok az északi és a déli félteke átlaghőmérséklete közötti különbséget azzal magyarázzák, hogy előbbin több a szárazföld, ami gyorsabban reagál az üvegházhatásra.

„Az adatok szerint az Atlanti-óceán északi féltekére eső része 1880 óta idén a legmelegebb” – fogalmazott a BBC-nek David Viner, a Kelet-Angliai Egyetem Klímakutató Részlegének munkatársa.

David Viner rámutatott: a hosszú távú trend egyértelmű emelkedést mutat, ami szerinte minden kétséget kizáróan az ember okozta globális felmelegedésnek köszönhető.

Nem mindenki ért azonban egyet ezzel a véleménnyel. A washingtoni Tudományos és Környezetvédelem-politikai Project munkatársa, a „szkeptikusok” egyik vezéralakja, Fred Singer szerint az adatokból nem lehet következtetéseket levonni.

„Ha valóban 2005 a legmelegebb év az északi féltekén 1860 óta, az semmi mást nem bizonyít, mint hogy 2005 a legmelegebb év 1860 óta az északi féltekén” – fogalmazott.

Fred Singer szerint az eddigieknél sokkal kimerítőbb vizsgálatokra van szükség ahhoz, hogy megállapíthassák: milyen mértékben felelős az ember a felmelegedésért.

Az 1860 óta vezetett mérések tanulsága szerint a tíz legmelegebb évből nyolc az elmúlt évtizedben volt.

Címlapról ajánljuk
Kempf Zoltán egy időre háttérbe szorítja az influenszerkedést, és megcélozza az olimpiát

Kempf Zoltán egy időre háttérbe szorítja az influenszerkedést, és megcélozza az olimpiát

A világbajnok BMX freestyle-os néhány évre abbahagyta a versenyzést, de amikor a sportága bekerült az olimpiai programba, hamar visszatért. A népszerű influenszer az InfoRádióban elmondta: a BMX freestyle-ban nem lehet előre jósolni vagy esélyeket latolgatni, sok tényezőtől, körülménytől függ, hogy sikerül egy-egy verseny, de a kvótaszerzés lesz a célja a júniusi, budapesti olimpiai selejtezőn.

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×