eur:
392.29
usd:
366.97
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin
Mohamed Aida hétszeres olimpikon, világbajnoki ezüstérmes, Európa-bajnok tőrvívó és Cseh László olimpiai ezüst- és bronzérmes, világ- és Európa-bajnok úszó viszi a nemzeti zászlót a magyar csapat élén, a XXXII. nyári olimpiai játékok nyitóünnepségén a tokiói Olimpiai Stadionban 2021. július 23-án. A világméretű koronavírus-járvány miatt 2021-re halasztották a 2020-as tokiói nyári olimpiát.
Nyitókép: MTI/Kovács Tamás

Zárt kapus megnyitó - így indult a halasztott, furcsa olimpia

Nézők nélkül kezdődik a 68 ezres Nemzeti Stadionban a második tokiói nyári játékok. Alább frissülő cikkben tudósítottunk a helyszínről.

A koronavírus árnyékában egy évvel elhalasztott, majd nézőnélküliségre ítélt tokiói nyári olimpia magyar idő szerint péntek délután 1 órakor a nyitóünnepséggel hivatalosan is megkezdődik.

Az olimpiák történetében először van páratlan évben a játékok, Tokióban a második.

A stadionban csak a VIP-vendégek és az újságírók lehetnek jelen, olyan érzés, mintha ez csak a főpróba lenne.

A "kevésbé grandiózusra" tervezett megnyitó fényfestéssel és vonós muzsikával indult, és természetesen az élő emberetömegek jelenléte híján jelentős hangsúly helyeződött a videóbejátszásokra, amelyeken az olimpiai felkészülés mind egyénileg, mind a házigazdák részéről szintén hangsúlyos volt.

A helyszínen kiabálás szűrődik be a stadionba. Mint kiderült,

egy tüntetés is kialakult a stadion mellett, egy nő azt kiabálta megafonba, hogy "az olimpia halált hoz".

A vírusveszély mellett a magas költségek miatt tiltakoznak, több százan gyűltek össze.

Az első "élő" jelenet a megnyitón egy magányos nő futóedzését mutatta be. Sok atléta egyedül, magában gyakorol, mégis összeköti őket egy láthatatlan kapocs. A táncosok mozgása és a kivetítések azt fejezték ki, hogyan alakult át a kapcsolattartás, és lett egyre fontosabb az online forma.

A pontok összekötése a következő műsorelem neve. A szervek, izmok és idegek jelennek meg táncosok elődásában - így áll össze és lendül mozgásba a test.

TOKYO, JAPAN - JULY 23: Performers are seen during the Opening Ceremony of the Tokyo 2020 Olympic Games at Olympic Stadium on July 23, 2021 in Tokyo, Japan. (Photo by Lu Lin/CHINASPORTS/VCG via Getty Images)
Műsor az olimpiai megnyitón (Photo by Lu Lin/CHINASPORTS/VCG via Getty Images)

Naruhito császár és Thomas Bach NOB-elnök lép az arénába, majd behozták és felvonták a japán nemzeti lobogót. A zászlót nyolc gyermek, négy japán sportoló, egy fogyatékkal élő és egy egészségügyi dolgozó hozta be, majd a védelmi erők dolgozói vonták fel. Új hangszerelésben elhangzott a rendező ország himnusza Misia előadásában.

Egyperces néma felállásra és emlékezésre kérték a jelenlévőket, de közben is behallatszot a kinti tüntetés zaja.

A hagyomány ritmusa nevet kapta a következő program. Egy az Edo-korszakból származó munkadalt adtak elő, majd az 1964-es olimpiára való emlékezés következett. Papír lámpások lepték el az arénát és egy gigantikus, fából készült ötkarika. Ahogy a játékok szimbóluma összeállt, tűzijáték vette kezdetét.

TOKYO, JAPAN - JULY 23:  A general view outside the stadium as fireworks are let off during the Opening Ceremony of the Tokyo 2020 Olympic Games at Olympic Stadium on July 23, 2021 in Tokyo, Japan.  (Photo by Lintao Zhang/Getty Images)
Tűzijáték az olimpiai megnyitón (Photo by Lintao Zhang/Getty Images)

Kétórás a bevonulás

Kezdődik a bevonulás, a hagyományok szerint Görögország az első. Őket a menekült sportolók csapata követi.

Ez az első alkalom, amikor ketten vihetik a zászlót egy országból, ezzel szinte mindenki élt is.

A vonulás alatt ismert japán videójátékok zenéi szólnak, az országok neveit pedig olyan szövegbuborékokba írták, ahogy a mangákban is látható.

A járvány miatti távolságot nem mindenki tartja be a sportolók közül. Eddig az olaszok élvezték legjobban a bevonulást. Az is megfigyelhető, hogy sok nagy nemzet csak kis csapattal képviselteti magát a megnyitón.

Akik már végeztek, kis csoportokban várnak. A különböző nemzeteket elválasztották egymástól, de ahogy egyre több ország beérkezik, zsúfoltabb lesz a küzdőtér is. Vannak, akik ülve, mások fekve várakoznak.

Az orosz csapat nem Oroszország zászlaja alatt, hanem NOB-zászlóval vonult fel. Ennek oka a doppingügy: laboratóriumi eredmények manipulálása miatt az orosz sportolók 2022 végéig csak semlegesként vehetnek részt világversenyeken.

23 July 2021, Japan, Tokio: Olympics: Opening ceremony at the Olympic Stadium. The team from Hungary with flag bearers fencer Aida Gabriella Mohamed and swimmer Laszlo Cseh enters the stadium. Photo: Michael Kappeler/dpa (Photo by Michael Kappeler/picture alliance via Getty Images)
A magyar cspat az olimpiai megnyitón Getty Images)

A 143. helyen a magyar csapat is bevonult. A zászlót Mohamed Aida és Cseh László vitte. A magyar küldöttségben nagyjából ötvenen vonultak fel.

Nem minden sportoló várja meg az ünnepség végét, időközben távoznak a stadionból.

204. helyen az Egyesült Államok csapata, aztán a francia küldöttség érkezett, majd utolsóként a házigazda japánok is, és lelkesen integettek.

Ahogy az összes ország bevonult, újabb tűzijáték vette kezdetét és megjelent a kivetítőkön a

Gyorsabban, Magasabbra, Erősebben - Együtt

új olimpiai jelszó.

Elhangzott az olimpiai eskü, majd egy kisfilmet vetítettek le, amelyben a 100 éves Keleti Ágnes, a legidősebb élő olimpiai bajnok, valamint az új generáció képviselői, köztük a 13 éves Sky Brown és emlékezetes ötkarikás pillanatok kaptak szerepet.

Színes dobozok jelentek meg a pálya közepén, amelyből kirakták az olimpia logóját. A stadion felett 1800 drón jelent meg, amelyek szintén az emblémát formázták először, ebből pedig egy gömb, majd a földgömb alakja jött ki - rendkívül látványos megoldás volt. És közben hirtelen megszólalt az Imagine, John Lennon és Yoko Ono legendás dala. Egy gyerekkórus énekel a helyszínen, míg Angélique Kidjo, Alejandro Sanz, John Legend és Keith Urban felvételről, a kivetítőn kapcsolódik be.

Hasimoto Szeiko, a szervezőbizottság vezetője köszöntette Tokióban a sportolókat. Köszönetet mondott mindenkinek, aki segítette a munkát ebben a nehéz helyzetben, megemlékezett a tíz évvel ezelőtti fukusimai katasztrófáról és a talpraállásról, és reményét fejezte ki, hogy a játékok legalább egy kicsit hozzájárulnak egy pozitívabb jövőhöz.

Thomas Bach NOB-elnök a remény pillanatának nevezte a mostanit, bár elismerte, más, mint ahogy a sportolók elképzelték. Köszönetet mondott a japán embereknek, akik a nehézségek mellett is mindent megtettek a sikeres szervezésért. A sportolóknak is köszönetet mondott, hogy ebben a helyzetben is így teljesítettek.

„Itt az ideje megmutatni a sport és az ilyen versenyzők erejét. Hiszek abban, hogy ezek az erősségek reményt adnak az embereknek és egyesítik a világot. A világ rátok vár.”

A NOB-elnök hozzátette: mindent elkövetnek azért, hogy erre az olimpiára is generációk lehessenek büszkék.

Naruhito császár megnyitotta az olimpiát hivatalosan.

A hagyományos mondattal indította útjára a játékokat, amikor az ünnepségen bejelentette: "A tokiói olimpiát megnyitom".

Ezt újabb tűzijáték követte.

Az olimpiai zászlót is behozták a stadionba, majd az olimpiai himnusz hangjaira felvonták a japán lobogó mellé.

Pantomimesek bemutatták és eljátszották az olimpiai piktogramokat - ötletes megoldás volt, a még jelenlévők tapsát kiváltva.

A következő kisfilmben Tokió mutatkozott be, feltűnt az összes látványosság, majd a kabuki műfaját lehetett megismerni.

Megérkezett az olimpiai fáklya is a stadionba. 121 nap alatt 11 eztren futottak vele, 2 ezer kilométert tett meg.

Az utolsó lánghordozók között korábbi baseball játékos, egészségügyi dolgozó, paralimpiai sportoló és a különböző prefektúrákat képviselő japán gyerekek voltak.

Utolsóként Oszaka Naomi teniszező gyújtotta meg az olimpiai lángot.

A láng egy Fudzsit szimbolizáló emelvény tetején látható.

A közel négyórás ünnepség végére alig maradt sportoló a stadionban.

Zárásul íme egy bő galéria a megnyitó főbb látványosságaiból.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×