INFORÁDIÓ
2023. március 24. péntek
Gábor, Karina

tokió 2020

olimpia

ipsos

közvélemény-kutatás

Helyiek fényképezkednek a tokiói Olimpiai Stadion előtt, az olimpiai ötkarikánál a világméretű koronavírus-járvány miatt 2021-re halasztott 2020-as tokiói nyári olimpia megnyitóünnepsége előtt 2021. július 23-án.

A járvány árnyékában: csekély az érdeklődés a tokiói olimpia iránt

Infostart

A futball és az atlétika a legnépszerűbb olimpiai sportág globális szinten, a világverseny iránti általános érdeklődés azonban sok országban rendkívül alacsony – derül ki az Ipsos kutatásából.

Bár az olimpia imdzse, társadalmi elismertsége szilárd, és jelentős egyetértés van abban, hogy a világverseny segítené a normális élethez való visszatérést, a világ lakosságát megosztja a játékok megrendezésének kérdése. A világeseményt egyik legerősebben ellenző nemzet éppen a házigazda Japán, míg öt magyarból mindössze kettő van a megrendezés mellett, ami megfelel a globális átlagnak.

A hivatalosan július 23-án kezdődő játékokról világszerte megkérdezett 19 510 válaszadó 80 százaléka szerint az olimpia pozitív társadalmi üzenetet hordoz, inspirálja a jövő generációt, hogy sportolásba kezdjenek. Körülbelül kétharmados többség véli úgy, hogy a versenysorozat segít kilábalni a Covid által teremettet általános lelki válságból, és újra összehozza az ország lakosságát. Az Ipsos kutatásába bevont 28 országból ugyanakkor mindössze 7 országban vannak többségben az olimpiát támogatók, az azt ellenzőkkel szemben.

Akkor is meg kellene tartani a 2021-es olimpiát, ha a Covid-világjárvány még nem ért véget

A Covid-világjárvány idén nyáron is érezteti negatív hatásait, amit a vírus újabb variánsainak terjedése tovább erősít. Világszinten 42 százalék a tokiói olimpia támogatottsága, amelynél jelentősen erősebb kiállás Törökországban, Szaúd-Arábiában, Oroszországban, Lengyelországban és Olaszországban tapasztalható. A másik végletet Dél-Korea és Japán képviseli. Magyarország a globális átlagtól kissé lemaradva, 40 százalékos támogatottságot mutat, amivel a rangsor középső részén, olyan sportnagyhatalmakkal együtt helyezkedik el, mint Kína, Ausztrália vagy Németország.

A tokiói játékok nem élveznek kiemelkedő figyelmet, enyhe többségben vannak azok, akiket nem érdekel a hagyományos sportesemény. A magyarok sem gondolják ezt másképp, a felnőtt lakosság mindössze 42 százaléka érdeklődik valamilyen szinten a világverseny iránt. A leglelkesebb nemzet egyértelműen az indiai. A házigazda japánok, továbbá a szomszédos koreaiak, valamint Európában a belgák és a franciák kis érdeklődést mutatnak a kutatás eredményei alapján.

Mennyire érdeklik Önt a 2021-es tokiói nyári olimpiai játékok?

A legjobban várt olimpiai számok globális sorrendje jelentősen eltér a magyarok preferenciáitól. Míg a 28 országos átlag a futball és az atlétika vezető pozícióját mutatja, nálunk a vízi sportok és a kézilabda is megelőzi ezeket fontosságban (ezzel mindkét sport esetében világelső rajongó a magyar lakosság). Általánosan kijelenthető, hogy az egyes országok kultúrája, múltja és sikerei fényében jelentős eltérés mutatkozik a sportrajongók érdeklődési körében.

Az első helyen végző futballt várhatóan Szaúd-Arábia népe követi legintenzívebben (Japán legkevésbé), míg az atlétika kiemelt követőinek a dél-afrikaiak bizonyulnak. A házigazda japánok nemzeti sportjukat, a baseballt és softballt követik legnagyobb lelkesedéssel a fent már említett sportágakon túl.

Az olimpiai számok ezen listájáról melyik hármat fogja a leginkább követni az idei évtől? (top10)

Nyitókép: MTI/Czeglédi Zsolt
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018