eur:
394.56
usd:
369.8
bux:
65127.71
2024. április 19. péntek Emma
Helyiek fényképezkednek az olimpiai ötkarika előtt a megnyitóünnepség helyszíne, a tokiói Olimpiai Stadion közelében 2021. július 15-én. A világméretű koronavírus-járvány miatt 2021-re halasztott 2020-as tokiói nyári olimpia július 23-án kezdődik.
Nyitókép: MTI/Kovács Tamás

Percről percre Tokióból - doppingügy a nyitónapon, sorjáznak a koronavírusosok

Pénteken két magyar szereplő is nekivágott a tokiói kalandnak, felemás sikerrel.

2021.07.23. 17:50

Német országúti kerékpáros is koronavírusos

Nem lehet ott az olimpia szombati férfi mezőnyversenyében Simon Geschke német országúti kerékpáros. A 35 éves bringást a játékok első hivatalos versenynapja előtt tesztelték koronavírusra, pozitív eredmény született, és ezért kényszerült visszalépni.

Geschke és csapattársai nem az olimpiai faluban laktak, hanem egy külső hotelben. Az a 12 másik személy, aki kapcsolatba kerülhetett vele, mind negatív tesztet produkált, de rájuk további vizsgálatok várnak.

Geschke nem tartozott az esélyesek közé, legnagyobb eddigi sikere a 2015-ös Tour de France-on aratott szakaszgyőzelme volt. Az idei Touron összetettben 62. lett.

A szombati 234 kilométeres viadal lesz az országúti kerékpárosok négy versenyszáma közül az első a tokiói olimpián, a mezőnyben Valter Attilával.

2021.07.23. 16:01

Covidos az egyik legjobb európai hullámlovas

Koronavírus-fertőzés miatt nem vehet részt a tokiói olimpián a portugál Frederico Morais, akit az egyik legjobb európainak tartanak hullámlovaglásban. A 29 éves versenyző közösségi médiafelületén jelentette be, hogy pozitív tesztet produkált.

"Talán ez a legszomorúbb videó, amit valaha megosztottam. 2019-ben kvótát szereztem a tokiói játékokra, amely aztán tavaly elmaradt a Covid-19 miatt, most pedig a vírusfertőzés miatt nem indulhatok, és nem képviselhetem a hazámat" - mondta Morais. Hozzátette: nagyon óvatos volt, már egy hónapja megkapta a második oltását, mégis fertőzött lett.

A sportoló jól van, karanténba került.

A hullámlovaglás most először szerepel az olimpiai programban.

2021.07.23. 15:12

Lecsap a tájfun Tokióra, magyar versenyző programja is változik

A hétvégén ugyan még megússzák komolyabb égszakadás nélkül az In-Fa tájfunt, de a következő trópusi ciklon már Honshu szigetét - és így Tokiót - is eléri.

2021.07.23. 14:11

Előre hozták a magyar evezős futamát - egy nappal

A várható rossz időjárás miatt a hétfői evezős programot egy nappal korábban bonyolítják le a tokiói olimpián, így férfi egypárban Pétervári-Molnár Bendegúz vasárnap száll vízre a negyeddöntőben. "Kedvezőtlen időjárás várható július 26-án, hétfőn, komoly széllel és erős széllökésekkel, ami vélhetően egyenlőtlen feltételeket jelentene és evezhetetlen lenne a pálya" - indokolta döntését a szervezőbizottság. A komplett hétfői program előre hozása miatt a férfi és női nyolcasok első futamaira vasárnap helyett szombaton kerül sor. Az olimpia honlapja szerint a sportág egyetlen magyar indulóját érintő férfi egypárban helyi idő szerint 11.40 és 12.10 között rendezik a negyeddöntőket, a futambeosztást még nem hozták nyilvánosságra. A magyar evezős péntek reggel magabiztos teljesítménnyel, előfutamában a második helyen célba érve jutott negyeddöntőbe. (MTI)

2021.07.23. 13:15

Zárt kapus megnyitó - így indul a halasztott, furcsa olimpia

Nézők nélkül kezdődik a 68 ezres Nemzeti Stadionban a második tokiói nyári játékok.

2021.07.23. 12:18

Oroszok otthon

Néhány, doppinggyanús orosz sportolót nem engedtek elutazni a pénteken (ma) rajtoló tokiói nyári olimpiára. A Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) pénteki közlése szerint a 2015-ben leállított moszkvai laboratóriumból összegyűjtött bizonyítékok alapján akadályozták meg a gyanús sportolók elutazását Tokióba. A 335 fős orosz küldöttség tagjai a nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS) tavaly decemberi határozata értelmében az olimpián nem indulhatnak országuk zászlaja alatt, és himnuszukat sem játszhatják le a győztesek tiszteletére. Emellett ruházatukon nem viselhetik az Oroszország (RUS) feliratot, csapatuk az Orosz Olimpiai Bizottság (ROC) név alatt szerepel. A szankciók hátterében az áll, hogy a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) korábbi vizsgálata állami szintű orosz doppingolást állapított meg, illetve a moszkvai doppingellenőrző laboratórium működésében súlyos visszaéléseket tapasztalt. Ezért a WADA 2019 decemberében az orosz sportolók négyéves eltiltásáról döntött, ezt csökkentette a felére a CAS a múlt év végén. Az orosz himnusz helyett az olimpiai eredményhirdetéskor Pjotr Csajkovszkij 1. számú zongoraversenyének egyik részlete hangozhat fel. A NOB - az orosz sportvezetés javaslatát elfogadva - áprilisban járult hozzá, hogy a világhírű zenemű helyettesítheti az orosz himnuszt orosz arany esetén. (MTI)

2021.07.23. 12:04

A járvány árnyékában: csekély az érdeklődés a tokiói olimpia iránt

A futball és az atlétika a legnépszerűbb olimpiai sportág globális szinten, a világverseny iránti általános érdeklődés azonban sok országban rendkívül alacsony – derül ki az Ipsos kutatásából.

2021.07.23. 11:53

Így készül az üres Tokió a megnyitóra

Üres stadionban, és a megszokottól teljesen más hangulatban vág neki Tokió az ötkarikás játékok hivatalos megnyitójának.

2021.07.23. 11:08

Indonézia is házigazda akar lenni

Az Indonéz Olimpiai Bizottság (KOI) pályázni fog a 2036-os nyári olimpia rendezésére. A szervezet ezt pénteken jelentette be azután, hogy szerdán kiderült: a 2032-es nyári játékoknak az ausztrál Brisbane lesz a házigazdája. "Nem adjuk fel, folytatjuk a harcot a 2036-os rendezésért" - jelentette ki Raja Sapta Oktohari, a KOI elnöke. A 270 millió fős lakosságával a világ negyedik legnépesebb országának számító Indonézia mindössze a negyedik ázsiai ország lenne, amely nyári olimpiának ad otthont. Jakarta és Palembang 2018-ban sikeres Ázsiai Játékokat rendezett, amin 45 ország 11 300 ezer sportolója szerepelt. A tavalyról idénre halasztott tokiói olimpia pénteken (ma) rajtol, a 2024-es nyári játékokat Párizsban, a 2028-ast Los Angelesben rendezik. (MTI)

2021.07.23. 10:45

Oltatnal amerikai sportolók százai

A tokiói olimpián résztvevő 613 amerikai sportolóból legalább száz nincs beoltva koronavírus ellen - árulta el órákkal a nyitóünnepség előtt az ország olimpiai bizottságának orvosi igazgatója. Jonathan Finnoff szerint 567-en töltötték ki utazás előtt az egészségügyi kérdőívet, és mintegy 83 százalékuk felelte azt, hogy megkapta a vakcinát. Az Egyesült Államokban a lakosság 56,3 százaléka kapott legalább egy oltást. A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) becslése szerint az olimpiai falu 85 százaléka van beoltva. Az amerikai sportolók közül eddig kettőnél hozott pozitív eredményt a koronavírusteszt, míg összesen 13 résztvevő sportoló fertőződött meg a játékok hivatalos nyitónapjáig. (MTI)

2021.07.23. 09:58

Késik a japán teniszsztár meccse

Bár eredetileg a tenisztorna szombati nyitómeccsét játszotta volna, végül csak vasárnap mutatkozik be a tokiói olimpián Oszaka Naomi, a hazaiak egyik legnagyobb sztárja. A négyszeres Grand Slam-tornagyőztes játékos mérkőzésének halasztását az ötkarikás játékok szervezői kérték, felerősítve ezzel azokat a hangokat, miszerint a korábbi világelsőre kiemelt szerep vár majd a pénteki (mai), magyar idő szerint 13 órakor kezdődő nyitóünnepségen. Oszaka, aki mentális egészsége megőrzése érdekében a Roland Garros első fordulója után visszalépett, majd kihagyta a wimbledoni viadalt, az első körben a kínai Cseng Szaj-szajjal találkozik. (MTI)

2021.07.23. 09:34

A KDNP véleménye: távolról szurkolunk

Fontos, hogy Magyarország sportszerető nemzet legyen, mert a közösségi életünkben nincs kellő mértékben jelen a sportra jellemző "fair play" - közölte a tokiói olimpia megnyitója alkalmából a KDNP országgyűlési frakciójának vezetője pénteken az MTI-vel. Simicskó István rámutatott, a sport önismeretre, a szabályok betartására, együttélésre tanít, és ezáltal pozitív értékeket közvetít. Felidézte, hogy a tokiói olimpiára 169 sportolónk szerzett kvótát. Emlékeztet arra, hogy Magyarország lakosságarányosan az egyik legsikeresebb nemzet az ötkarikás játékok történetében, hiszen az újkori nyári olimpián eddig 177 aranyérmet szereztek sportolóink. Az elért eredményeket pedig mindannyian kicsit magunkénak érezzük és büszkék vagyunk, amikor honfitársainkért szól a himnusz - írta.

Ugyan az idei tokiói játékok megrendezését a járvány átrendezte, de a résztvevők elszántságát, kemény felkészülését ez sem befolyásolta. Több sportágban is jó esélyekkel indulnak honfitársaink a küzdelemben, "mi pedig távolról szurkolunk nekik, hogy sikerüljön tehetségük legjavát nyújtaniuk" - fogalmazott Simicskó István. (MTI)

2021.07.23. 09:15

A tokiói szigor ellentmondásai: távolságtartás mindenhol, de zsúfoltság a buszon

Szigorúbban ellenőrzik majd a külföldi újságírókat az olimpián - ezt ígérik a szervezők. Az eddigi szabályok körül sok volt a bizonytalanság.

2021.07.23. 09:07

Megszólalt Balogh Mátyás

"Ahhoz képest, hogy az első olimpiám, jó ez az eredmény. Nagyon szokatlan volt számomra ez a nagy médiaérdeklődés, a sok kamera. Ráadásul ez volt az eddigi legmelegebb nap Tokióban, amióta itt vagyok, és nagyon megszenvedtem, plusz a forgó szél is nagyon zavaró volt, még a sorozatok közben is folyton változott az iránya" - mondta az MTI-nek Balogh Mátyás, aki úgy vélte, technikailag rendben volt a szereplése, inkább a lövések közötti ritmust nem találta, ezért fordult elő többször is, hogy ő lőtte az utolsó nyilat az összes versenyző közül. Balogh arról is beszélt, hogy vesszőt kellett cserélnie, mert kétszer ugyanoda húzott a hatosba a nyíl. A folytatást illetően úgy fogalmazott, szeretné élvezni, amit csinál, illetve abban reménykedik, hogy este küzd meg az ellenfelével, amikor már 30 fok alá süllyed a hőmérséklet. (MTI)

2021.07.23. 08:46

Balogh Mátyás egy világsztár "tányérjában"

Balogh Mátyás 632 körös teljesítménnyel a 61. helyen végzett a férfi íjászok pénteki rangsoroló versenyében a tokiói olimpián. A Malév SC 21 éves versenyzője így a keddi első fordulóban, a 32 közé jutásért a sportág egyik kiemelkedő alakjával, az olimpiai és világbajnok dél-koreai Kim Vu Dzsinnel találkozik, aki 680 körrel negyedikként zárt a 64 fős mezőnyben. (MTI)

2021.07.23. 08:30

Svájci doppingügy Tokióban, Kariem Hussein máris mehet haza

A 32 éves sportoló számára - mint írja - véget ért az olimpiai álom.

2021.07.23. 08:03

Több csatorna is magyarul ontja az olimpiát - sport a tévében

Jut hely azért másnak is: foci, darts, baseball, tenisz és motorozás.

2021.07.23. 08:00

Őszinte és kijózanító megnyitóval készül Tokió a maszk mögötti olimpiára

A világjárvány miatt egy évvel később, üres stadionban és érthető módon teljesen más hangulatban tartják a tokiói olimpia hivatalos megnyitóját.

2021.07.23. 07:39

Megkezdte olimpiai "szereplését" a koronavírus is - 19 új eset egy nap alatt

Van köztük az olimpiai faluban lévő sportoló is, de neveket nem hoznak nyilvánosságra.

2021.07.23. 06:39

Magyar szempontból jól kezdődött a tokiói olimpia

A megnyitó napjának reggelén a magyarok is bemutatkoztak a tokiói olimpián: Pétervári-Molnár Bendegúz második lett az egypárevezősök első előfutamában, s ezzel bejutott a szám hétfői negyeddöntőjébe.

Címlapról ajánljuk
Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Hírügynökségi jelentések szerint az izraeli hadsereg csapást mért több célpontra Iránban, de ezt Izraelben hivatalosan nem erősítették meg. Irán azt közölte, hogy a légvédelme működésbe lépett, és az okozott robbanásokat a közép-iráni Iszfahán körzetében. Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense szerint ez izraeli jelzés, figyelmeztetés volt Iránnak a hétvégi zsidó állam elleni támadása után.

Vitézy Dávid: Gyurcsányozás és Budapest-ellenes minisztérium helyett a város legyen a középpontban!

101 pontban hirdette meg főpolgármesteri választási programját. Sokkal több van szerinte Budapestben, ráadásul a külső kerületeket is magára hagyta a várospolitika, pedig ott lakik a budapestiek háromnegyede - mondta programadó-kampánynyitó rendezvényén Vitézy Dávid, az LMP által támogatott főpolgármester-jelölt.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×