eur:
394.13
usd:
365.33
bux:
65384.6
2024. március 29. péntek Auguszta
Résztvevők a pekingi paralimpiai játékok záróünnepségén 2022. március 13-án.
Nyitókép: MTI/AP/Dita Alangkara

Végképp kialudt a láng Pekingben

Ukrajna második lett Kína mögött az éremtáblázaton. A vasárnapi záróünnepséggel véget ért a múlt pénteken kezdődött pekingi téli paralimpia.

"Kína a téli paralimpiák nagyhatalmává vált és felállította a mércét az összes jövőbeli téli olimpia előtt" - mondta Andrew Parsons, a Nemzetközi Paralimpiai Bizottság (IPC) elnöke a kínai főváros Madárfészek néven ismert Olimpiai Stadionjában, mielőtt befejezettnek nyilvánította az eseményt.

A színes, és vidám hangulatú záróünnepség alig egy órán át tartott.

Peking, 2022. március 13.
A pekingi paralimpiai játékok záróünnepsége 2022. március 13-án.
MTI/EPA/Keystone/Ennio Leanza
A pekingi paralimpiai játékok záróünnepsége 2022. március 13-án. MTI/EPA/Keystone/Ennio Leanza

Az elnök

nem említette konkrétan az ukrajnai háborút, de úgy jellemezte a sportolókat, mint "a béke bajnokait, akiknek tettei hangosabbak a szavaknál".

"A paralimpiai játékok a befogadás, a harmónia és mindenekelőtt a béke reményét táplálták. Az emberiség a párbeszéd világában akar élni" - szögezte le.

Parsons hangsúlyozta, a sportolói faluban különböző nemzetek, különböző nézetek, különböző képességek találkoztak, de a különbségek nem megosztották, hanem egyesítettek a résztvevőket.

A következő téli paralimpiát 2026-ban Milánóban és Cortina d'Ampezzóban rendezik.

A házigazda Kína nagy fölénnyel végzett az élen a téli paralimpia éremtáblázatán.

A kínai sportolók nyerték a legtöbb érmet (61) és a legtöbb aranynak (18) is ők örülhettek. A második helyen az ukránok, a harmadikon a kanadaiak végeztek. Érmet 19, aranyat 15 nemzet képviselői szereztek.

Az eseményeken alig több mint hatszáz sportoló vett részt, az egyetlen magyar induló, a monosíző Dumity Richárd csütörtökön óriás-műlesiklásban harmincadik, vasárnap műlesiklásban 16. lett.

A Nemzetközi Paralimpiai Bizottság az ukrajnai háború miatt előbb úgy döntött, hogy az orosz sportolók semlegesként indulhatnak a viadalon, de aztán kizárta őket a mezőnyből.

A pekingi téli paralimpia éremtáblázata

ARANY EZÜST BRONZ

Kína 18 20 23

Ukrajna 11 10 8

Kanada 8 6 11

Franciaország 7 3 2

Egyesült Államok 6 11 3

Ausztria 5 5 3

Németország 4 8 7

Norvégia 4 2 1

Japán 4 1 2

Szlovákia 3 - 3

Olaszország 2 3 2

Svédország 2 2 3

Finnország 2 2 -

Nagy-Britannia 1 1 4

Új-Zéland 1 1 2

Hollandia - 3 1

Ausztrália - - 1

Kazahsztán - - 1

Svájc - - 1

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. március 28. 21:46
×
×
×
×