eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Tóth Zita és Kékesi Márton alpesi sízők viszik a nemzeti zászlót a magyar küldöttség élén a XXIV. téli olimpia nyitóünnepségén a pekingi Nemzeti Stadionban 2022. február 4-én. Tizennégy magyar sportoló indul a versenyeken.
Nyitókép: MTI Fotószerkesztőség/Kovács Tamás

Hivatalosan is megkezdődött a 24. téli olimpia Pekingben

Brahms Magyar táncok dallamaira érkezett a Madárfészekbe a magyar csapat.

A kínai szervezők mindent megtettek azért, hogy emlékezetes megnyitóval kezdődjön a 24. téli olimpia.

A kínai zászló ötletes behozatala után a lelkes nézők énekszóval kísérték a nemzeti himnuszt, amelyet – maszkját le nem véve – az ország államfője, Hszi Csin-ping is énekelt. Bár

azt ígérték, hogy visszafogottabb lesz a megnyitó, mint a 2008-as, nyári játékok előtti, inkább azt lehetne mondani, másmilyen volt.

Akkor rengeteg szereplője volt a gálának, most – talán a koronavírus-járvány miatt is – sokkal kevesebbet vonultattak fel, de nagyobb szerepet kapott a digitalizáció, a technikai elemek, a látvány. Egyébként a gála rendezője ugyanaz volt, mint 2008-ban: Csang Ji-mou.

Különösen látványos volt, ahogyan egy jégtömbből kiemelkedett az olimpiai ötkarika. Vagy az az elgondolás, hogy a jégtömbre gravírozást imitálva, felvitték a korábbi téli olimpiai helyszínek nevét.

A bevezetőnek mondható negyedóra után megkezdődött a 91 résztvevő ország bevonulása, az olimpia hagyományainak megfelelően a görög küldöttség lépett be elsőként a Madárfészek stadionba.

Miután a rendező ország által meghatározott, általában alfabetikus sorrendben érkeznek a küldöttségek, Törökország, Málta és Madagaszkár volt a következők sorrendje.

Külön vonult a tajvani küldöttség, azaz nem Kína részeként,

éppen olyan nagy tapsot kapott, mint a hongkongi minidelegáció, amely ugyancsak önálló csapatot alkot.

A nagyon elegáns irániak után vonult be a magyar küldöttség, Brahms Magyar táncok dallamaira érkezett a stadionba, magyar idő szerint 13.40-kor.

Kékesi Márton és Tóth Zita, két alpesi síző hozta a Xiōngyálì, kínai karakterekkel 匈牙利 volt a kis hópehelyre írva.

Körülbelül egy órán keresztül vonultak a résztvevők, utolsóként a rendező ország, Kína sportolói.

Magyar idő szerint délután 3 óra előtt Thomas Bach NOB-elnök beszélt röviden, majd a kínai elnök bejelentette, megkezdődött a téli olimpia; felvonták az olimpiai lobogót - ennek érintésével olvasta fel két kínai sportoló a coubertin-i olimpiai esküt -, kínai gyerekek pedig elénekelték a kíséret nélküli olimpiai himnuszt.

Az olimpiai láng egy hópihét ábrázoló szerkezet közepén kap helyet, de a környezetkímélet jegyében egyetlen fáklya fog égni az olimpia két hete alatt.

Címlapról ajánljuk

Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi együttműködésben 57, Magyarországon is megvásárolható klímaberendezést tesztelt. Az eredményekről Dénes Júlia, az egyesület munkatársa beszélt az InfoRádióban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
A lengyelek a németeket hergelik, Oroszország Ukrajna gázinfrastruktúráját támadja

A lengyelek a németeket hergelik, Oroszország Ukrajna gázinfrastruktúráját támadja

Lengyelország azt reméli, hogy az elmúlt napokban bejelentett nyugati támogatások hatására Németország is jelentős katonai támogatást küld majd Ukrajnába. Eközben az ukrán kormány azt jelentette, hogy az oroszok által támadás érte a Nyugatot kiszolgáló gázinfrastruktúrát, az orosz jelentések szerint pedig négy ukrán frontszakaszon is sikerült áttörniük A legfrissebb vasárnapi orosz-ukrán háborús híreink vasárnap.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 28. 18:11
×
×
×
×