eur:
390.25
usd:
364.32
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
ZHANGJIAKOU, CHINA - FEBRUARY 03: Thea Minyan Bjoerseth of Team Norway jumps during the Womens Normal Hill  official Training at Zhangjiakou National Ski Jumping Centre  on February 03, 2022 in Zhangjiakou, China.  (Photo by Lars Baron/Getty Images)
Nyitókép: Lars Baron/Getty Images

Ez lehet minden idők legkülönlegesebb téli olimpiája

Kína napok óta ünnepel. Ha talán a megszokotthoz képest kicsit visszafogottabban is, de február elseje óta ünnepel. Köszönti a holdújévet, beköszöntött a tigris éve. A kínai állami média rendszeresen beszámol arról, hogyan köszöntik Kína leghíresebb sportolói és néhány külföldi sportsztár is a világ lakosságának egynegyede számára az esztendő legnagyobb ünnepét jelentő napokat. Ehhez társul még a nagy várakozás: ma megnyitják a pekingi Madárfészekben a 2022-es téli olimpiát.

Ünnep az ünnepben, mondhatnánk, de ami a sportolókat, a megérkezett küldöttségeket illeti, a hangulat nem ünnepi. Inkább bizakodó, fegyelmezett és óvatos – aligha akad olyan sportoló, aki nem esett át a közelmúltban a koronavírus-járványon, de nem is fél tőle. Négy év munkáját teheti tönkre egy közeli tüsszentés vagy köhögés.

A kínaiak elképesztően alaposan és megtervezetten végzik az ellenőrzéseket, alkalmasint kettős céltól vezérelve. Védik a sportolókat – s védik az országot, amely a közhidelemmel ellentétben nem áll rosszul a koronavírusjárvánnyal vívott harcban. Brian McCloskey, a szervező bizottság orvosi csoportjának vezetője szerint a világ összes többi országában rosszabbak az adatok, mint Kínában. Ezért is próbálják szeparálni a kínai embereket, a szurkolókat a külföldiektől.

Először rendezhet egy olyan város téli olimpiát, amely korábban már nyári játékok házigazdája is volt. Tulajdonképpen három főhelyszínen zajlanak a versenyek, ezek közül az egyik Peking, ahol mindössze egy csarnokot építettek a mostani olimpiára, a gyorskorcsolya-versenyeknek otthont adó Jégszalag arénát. A többi megmaradt 2008-ból, persze apróbb átépítésekkel. A műkorcsolya, a jégkorong, a curling, valamint az extrém sportágak versenyeit tartják még a fővárosban.

BEIJING, CHINA â FEBRUARY 3: Russian ice skater Mark Kondratiuk trains ahead of Beijing 2022 Winter Olympic Games in Beijing, China on February 3, 2022. (Photo by Alexander Mysyakin/Anadolu Agency via Getty Images)
Az orosz Mark Kondratyuk edz február 3-án Pekingben, a téli olimpia helyszínén. (Alexander Mysyakin/Anadolu Agency/Getty Images)

Peking belvárosától nagyjából nyolcvan kilométernyire található Jencsing, ahova a bob-, a szánkó- és a szkeletonversenyzők, valamint az alpesi síelők hivatalosak. A távolságok és a biztonság miatt három olimpiai falut is kialakítottak, természetesen itt az egyiket.

Csangcsiakou már Hepejbe esik, egyébként az Kína hatodik legnagyobb tartománya, 74 millió lakossal. A sportágak közül – nyilván nem azért, mert a három város közül Csangcsiakou fekszik a legészakabbra – az északi számokat rendezik ott.

Szinte minden, az olimpiáról szóló beszámoló megemlíti, hogy a „havas” számokat szinte kizárólag műhavon rendezik – van, akinek tetszik, van, akinek nem. Volt, aki azt panaszolta, olyan, mintha páncélon kellene siklani. Erős képzavar, de érteni véljük.

A Hszinhua hírügynökség jelentése szerint mind a 91 indulni szándékozó ország küldöttsége (vagy annak egy része) megérkezett az olimpiára, illetve regisztrált. Köztük az először induló Szaúd-Arábia és Haiti (mindkettőt alpesi síző képviseli), vagy például Ecuador, amelynek ugyancsak egyetlen sportolóját, Sarah Escobart külön köszöntötték a kínai rendezők, mivel a születésnapját ünnepelte.

A legnépesebb küldöttséggel az Egyesült Államok indul, 222 sportolót nevezett. A kanadaiak 215, az oroszok 212 versenyzővel indulnak, csak negyedik a sorban a kínai csapat, amely minden sportágban indít versenyzőt, azzal a határozott reménnyel, hogy minden idők legsikeresebb téli olimpiai szereplését produkálja. Nem lesz nehéz a négy évvel korábbi eredménysor megjavítása: Dél-Koreában egyetlen arany, hat ezüst és két bronz lett csak az övék.

Ha már itt tartunk: 2018-ban Norvégia, Németország és Kanada végzett az éremtáblázat első három helyén, s csak negyedik lett az Egyesült Államok.

(A nyitóképen: A norvég Thea Minyan Bjoerseth edz Csangcsiakouban a Nemzeti Síugró Központban 2022. február 3-án.)

Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×