eur:
398.86
usd:
364.41
bux:
69533.44
2024. augusztus 5. hétfő Krisztina
Mihók Attila szövetségi kapitány (k) a 2024-es párizsi nyári olimpia női vízilabdatornáján az A csoportban játszott Magyarország - Ausztrália mérkőzés szünetében a Párizs melletti Saint-Denis-ben lévő Vizes Központban 2024. augusztus 4-én.
Nyitókép: MTI/Kovács Tamás

Stieber Mercédesz: nincs miért félni az USA-tól, csak bátrabb és felelősségteljesebb játék kell

Az egyes meccseken belül is felemás volt a magyar női vízilabda-válogatott játéka az olimpia csoportkörében – mondta az InfoRádióban a világ- és Európa-bajnok vízilabdázó. A BVSC vezetőedzője hozzátette: tanulni kell a hibákból, az Egyesült Államok elleni negyeddöntőben pedig kulcskérdés lesz, hogy a legkiélezettebb helyzetekben jó döntéseket hoznak-e a magyar játékosok.

A magyar női vízilabda-válogatott a 9–9-es döntetlennel záruló rendes játékidőt követően ötméteresekkel elveszítette az ausztrálok elleni meccset, így a harmadik helyen végzett a csoportjában, és kedden a címvédő, világbajnok amerikaiakkal játszik a párizsi olimpia negyeddöntőjében. A kétszeres világ- és kétszeres Európa-bajnok Stieber Mercédesz azt mondta az InfoRádióban, hogy a magyar csapat felemásan teljesített a csoportkörben, sőt az egyes meccseken belül is felemás volt a játék. Mint fogalmazott, vagy jól kezdett a válogatott egy mérkőzést, és „egy kicsit döcögősebb lett a vége”, vagy pedig rosszul kezdett, és a végére állt össze a játék.

A BVSC vezetőedzője szerint a legjobb nyolc között nehéz feladat vár Mihók Attila és Cseh Sándor csapatára, ugyanis az amerikai válogatottban nagyon rutinos, tapasztalt, többszörös olimpiai bajnokok játszanak, igaz, hat olimpiai újonc is tagja a keretüknek. Hozzátette: „nagyon összeálltak” az olimpiára, de nem kell félniük tőlük a mieinknek, hiszen a februári, dohai világbajnokság döntőjében is megszorongatták őket. Stieber Mercédesz megjegyezte: hinniük kell magukban a magyar játékosoknak, és mindenkinek vállalnia kell a felelősséget, bátrabban kell pólózni, „nem szabad annyit tologatni a labdát”, mint egyes csoportmeccseken.

A világ- és Európa-bajnok hozzátette: a helyzeteket hatékonyabban kell értékesíteni az egyenes kieséses szakaszban, ha pedig egy-egy szituációban inkább egy jó centerpassz tűnik a jó döntésnek, akkor azt kell meghozni. Úgy véli,

kulcsfontosságú lesz az Egyesült Államok ellen, hogy éles helyzetekben, másodpercek törtrésze alatt jó döntéseket hoznak-e a magyar játékosok.

Bár a ki-ki mérkőzések még csak most következnek az olimpián, Stieber Mercédesz szerint a formaidőzítést az egész tornára kell belőni. Semelyik csapat sem úgy vág neki egy világversenynek, hogy az első héten nem kell formában lenni, elég csak a második héten jól teljesíteni. A BVSC vezetőedzője szerint sokkal fontosabb, hogy a magyar játékosok engedjék el a hibákat, tanuljanak belőlük, és megfelelően összpontosítsanak az Egyesült Államok elleni negyeddöntőben. Kiemelte, hogy azért voltak a csoportmeccseken olyan játékelemek is, amelyek működtek, ezeket kell megpróbálni állandósítani.

„A legfontosabb, hogy frissek legyenek fejben és bízzanak egymásban, valamint saját magukban a magyar játékosok”

– jegyezte meg a BEK-győztes vízilabdázó.

Hétfőn véget ér a férfi torna csoportköre is. A magyar válogatott a szerbekkel mérkőzik meg, a tét a csoport harmadik helye, a továbbjutást már mindkét csapat kiharcolta. Stieber Mercédesz nagy meccsre számít, ami komoly presztízsértékkel bír, és mint mondta, egyáltalán nem mindegy, hogy ki végez a harmadik helyen. Úgy véli, a férfi válogatottnak hasonló problémái voltak a csoportkörben, mint a nőknek, egyszerűen nem tudtak felpörögni a megfelelő fordulatszámra. Ugyanakkor bízik benne, hogy „nagyon odateszik magukat a fiúk” az utolsó csoportmeccsen.

A világ- és Európa-bajnok látott hibákat a kommunikációban, nem mindig volt megfelelő a kontaktus a játékosok között, ebben mindenképpen javulni kell. Mint mondta, magabiztos, összeszedett játékra lesz szükség a szerbek ellen, és ezen a meccsen már nem fér be az „álmos kezdés” sem.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.08.05. hétfő, 18:00
Pletser Tamás
az Erste Bank olaj- és gázipari elemzője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×