eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Negyedik lett a magyar női vízilabda-válogatott

Negyedik lett a magyar női vízilabda-válogatott

A negyedik helyen végzett a magyar női vízilabda válogatott a riói olimpián, miután a bronzmérkőzésen 12-12-es döntetlen után büntetőkkel kikapott Oroszországtól. A magyar együttes az előző két ötkarikás játékokon is negyedik lett.

Ezzel továbbra is várni kell az első magyar női vízilabdaéremre az ötkarikás játékokon, miután nyolc évvel ezelőtt Pekingben, valamint legutóbb, Londonban is a negyedik helyen zárt a csapat.

Női vízilabdatorna, bronzmérkőzés:

Oroszország-Magyarország 19-18 (3-3, 4-3, 1-3, 4-3, 7-6) - ötméteresekkel

-------------------------------------------------------------------

Olimpiai Uszoda, 3500 néző, v.: Dutilh-Dumas (holland), Gomez (olasz)

gólszerzők: Glizina 5, Liszunova 2, Tyimofejeva, Prokofjeva, Karimova, Grinyeva, Szimjanovics 1-1, illetve Bujka 3, Antal, Keszthelyi, Illés 2-2, Kisteleki, Szűcs, Czigány 1-1

emberelőny/gól: 11/5, illetve 13/4

Oroszország

------------

Karnauh - Glizina, Prokofjeva, Gorbunova, Tyimofejeva, Szoboljeva, Ivanova - cserék: Karimova, Boriszova, Liszunova, Szimjanovics, Ivanova, Grinyeva

Magyarország:

-------------

Kasó - Antal, Kisteleki H., Szücs, Keszthelyi, Bujka, Garda - cserék: Illés, Czigány, Takács, Tóth I., Csabai, Gangl

A magyar válogatott a legutóbbi két olimpián az ausztrálokkal játszotta a bronzmérkőzést, de mivel most Rióban a negyeddöntőben ötméteresekkel legyőzte mumusát, az orosz csapat ellen szerezhette meg története első ötkarikás medálját. Óriási lehetőség előtt állt az együttes, hiszen az éremszerzéshez azt az együttest kellett legyőznie, amely a legutóbbi, 2015-ös kazanyi világbajnokságon hazai környezetben csak a nyolcadik, az idei belgrádi Európa-bajnokságon - amelyet Bíró Attila együttese nyert meg - pedig a hatodik lett.

A találkozó - melyet Orbán Viktor miniszterelnök a helyszínen tekintett meg - egy villámgyorsan értékesített orosz emberelőnnyel kezdődött, de a 150. válogatott mérkőzésén vízbe ugró Antal Dóra nem sokkal később egyenlített. A csapatkapitány Keszthelyi Rita emberelőnyös találatával már a magyarok vezettek, az oroszok azonban második fórjukat is értékesítették. Egy jól eltalált távoli lövéssel újra a rivális került előnybe, a túloldalon pedig Bujka Barbara centerből húzott a hálóba (3-3).

A második nyolc perc is emberelőnyös orosz góllal indult, de Kisteleki Hanna, ugyancsak fórból, gyorsan válaszolt. A magyar csapat Bujka révén jutott előnyhöz, az egész olimpián kiválóan teljesítő klasszis centerpozícióból gyönyörűen csavart a hálóba. Egy elkapkodott magyar emberelőnyt követően szinte magától értetődően jött az orosz egyenlítés, majd egy megúszás után újra a rivális vezetett. Az egyenlítés Szűcs Gabriella révén érkezett, de Nagyezsda Glizina egymást követő harmadik találata megint csak orosz vezetést eredményezett (7-6). Bő egy perccel a játékrész vége előtt emberelőnybe került a magyar csapat, de a játékvezetők pillanatok múlva kontrát ítéltek.

A harmadik felvonás kihagyott orosz emberelőnnyel indult, a másik oldalon viszont ötmétereshez jutott a magyar csapat, Bujka pedig nem hibázott. Az oroszok egy újabb jól megjátszott fór végén kerültek előnybe, az egyenlítés azonban gyorsan jött Illés Anna találatának köszönhetően. A magyar védekezés kezdett összeállni, fél perccel a negyed vége előtt pedig kettős emberelőnybe került a válogatott, s Antal jóvoltából ki is használta, azaz minimális előnnyel kanyarodhatott az olimpia zárófelvonására (8-9).

Az oroszok rögtön a ráúszás után előnyt kaptak és éltek is a lehetőséggel, de a túloldalon sem maradt néma a síp, s ezúttal is Illés volt a befejező ember. Az oroszok mintha kissé elfáradtak volna, Czigány Dóra pedig hatalmas góllal, a találkozó során először kettőre növelte a magyar előnyt. Hátul továbbra is stabil volt a magyar válogatott, emberhátrányban a harmadik olimpiáján szereplő Takács Orsolya blokkolt remekül. A rivális gólcsendje végül a szerencsének köszönhetően tört meg, hiszen a kapufáról kipattanó labda éppen az egyetlen, még a kapu előtt tartózkodó orosz elé pattant. A kétgólos különbség visszaállítása helyett - Keszthelyi a felső lécre pattintott - jött az orosz egyenlítés, Glizina ötödször volt eredményes. Bő egy perccel a vége előtt ötméterest kapott a magyar csapat, Keszthelyi keze nem remegett meg. Az oroszok a túloldalon nem jutottak igazi lehetőségig, egy gyenge ejtési kísérlet a lécen csattant. A magyarok végigtámadták az időt, az oroszoknak 15 másodpercük maradt, 6-tal a vége előtt emberelőnybe kerültek, a végső dudaszó pillanatában pedig Anasztaszija Szimjanovics egyenlített (12-12).

Akárcsak az ausztrálok ellen, jöhettek az ötméteresek. Bíró Attila kapuscserére szánta el magát, Kasó Orsolyát Gangl Edina váltotta. Boriszova kezdett, nagy erővel pattintott a kapu bal oldalába, Bujka hasonlóan cselekedett. Liszunova is a kapu bal oldalát lőtte ki, Kisteleki a jobbat. Karimova könnyedén helyezett balra, Keszthelyi nagy erővel pattintott a léc alá. Prokofjeva cselesen már a vízről lőtt a hálóba, Czigány pedig erőből oldotta meg a feladatot. Az ötgólos Glizina keze nem remegett meg, ahogyan Antalé sem. Újra Boriszova következett, s ezúttal is elképesztően magabiztos volt, de Bujka is bizonyította, hogy kötélből vannak az idegei. Liszunova a kapu jobb oldalába lőtt, Kisteleki viszont hibázott, ezzel eldőlt a mérkőzés.

a 7. helyért:

Kína-Brazília 10-5 (2-2, 2-0, 2-0, 4-3)

később:

az 5. helyért:

Ausztrália-Spanyolország 19.10

döntő:

Egyesült Államok-Olaszország 20.30

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Amikor Oroszország megindította az Ukrajna elleni inváziót, Moszkva egyik elsődleges célja a megtámadott ország „demilitarizációja” volt; eddig nagyon úgy fest, hogy ez a dolog a visszájára sült el. Nem csupán arról van szó, hogy a NATO eddig gigantikus mennyiségű nehézfegyvert küldött Ukrajnának, de olyan technikai eszközöket is megkapott Kijev, melyekről korábban még csak álmodni sem mert az ukrán vezetés, ékes példája ennek az MGM-140 ATACMS harcászati ballisztikus rakétarendszer. Egy olyan technikai eszközről van szó, amely, bár abszolút nem nevezhető „háborúdöntő csodafegyvernek”, biztos megnehezíti majd az orosz haderő dolgát az általuk „különleges műveletnek” hívott invázió során.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×