eur:
393.76
usd:
365.11
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Történelmi magyar szereplés triatlonban

Minden idők legjobb magyar férfi olimpiai eredményét érte el triatlonban ifj. Faldum Gábor azzal, hogy 20. lett a riói játékok csütörtöki versenynapján. A másik magyar induló, Tóth Tamás a 33. helyen végzett.

A bajai versenyző 1:48:20 óra alatt ért célba, míg budaörsi honfitársa 1:50:02 órás idővel teljesítette a versenyt. Ezt megelőzően a 2000-es sydneyi játékokon Kuttor Csaba által elért 30. hely volt a legjobb magyar férfi szereplés olimpián ebben a sportágban. A legjobb női szerepléstől sem maradt el sokkal a 28 éves ifj. Faldum, ugyanis Edöcsény Nóra - szintén Sydneyben - 19. volt.

A 1,5 kilométer úszásból, 40 kilométer kerékpározásból és 10 kilométer futásból álló viadalon a győzelmet címvédőként a brit Alistair Brownlee szerezte meg 1:45:01 órás idővel, testvérét, Jonathan Brownlee-t hat másodperccel előzte meg, míg a harmadik dél-afrikai Henri Schoemant 42-vel. Alistair Brownlee lett az olimpián 2000 óta szereplő sportág első kétszeres bajnoka. Négy éve szintén testvérével állhatott a dobogón, de akkor az öccse harmadik lett.

Az első szám után a bringázást az élen egy tízfős csoport kezdte meg, amely előnyét folyamatosan növelte az üldözőkkel szemben a 40 kilométer során, így egyértelművé vált, hogy innen kerül ki a győztes, mert a tagjai a futásra közel másfél perces előnyt szereztek. A két magyar a második, legnagyobb bolyban tekert, amely az utolsó kilométereken kettészakadt, Faldum az elsőben maradt, Tóth viszont a másodikban volt.

A zárószám elején a Brownlee fivérek mindenkit leráztak magukról, majd féltáv után Alistair tudott meglépni testvérétől. Faldum a 16. pozícióban vágott neki a futásnak, kissé lassabb tempóban kezdett, így visszaesett a 23. helyre, de aztán apránként feljebb tört, 2,5 kilométerre a céltól már 18. volt, végül pedig huszadikként ért célba. Tóth futásban szinte végig a 33. helyen haladt.

Eredmények:

férfiak, olimpiai bajnok:

-------------------------

Alistair Brownlee (Nagy-Britannia) 1:45:01 óra

2. Jonathan Brownlee (Nagy-Britannia) 1:45:07

3. Henri Schoeman (Dél-afrikai Köztársaság) 1:45:43

...20. IFJ. FALDUM GÁBOR 1:48:20

...33. TÓTH TAMÁS 1:50:02

Címlapról ajánljuk
Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

A jelenlegi világranglista-helyezések alapján több mint húsz sportágban lehetnek érdekeltek a magyarok a nyári ötkarikás játékokon – mondta az InfoRádióban a Magyar Olimpiai Bizottság főtitkára. Fábián László beszélt a hazai rendezésű kvalifikációs versenyek, köztük az április 25-én kezdődő szegedi evezős Európa-bajnokság jelentőségéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

Oroszország kész garantálni a folyamat többi résztvevőjének jogos biztonsági érdekeit az ukrajnai konfliktus békés rendezése esetén, ha maga is ugyanilyen garanciákat kap - jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter az Izvesztyija című lapban pénteken közölt interjúban. Az Egyesült Államok korábban ellenállt Ukrajna kérésének a nagy hatótávolságú ATACMS rakéták szállítására. Az elmúlt időszak eseményei következtében Washington újraértékelheti álláspontját - számolt be a Defense One. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×