eur:
391.78
usd:
359.75
bux:
72390.36
2024. július 16. kedd Valter
Moszkva, 2018. július 3.Az angol válogatott tagjai ünneplik csapattársuk, Harry Kane tizenegyesből lőtt gólját az oroszországi labdarúgó-világbajnokság nyolcaddöntőjének Kolumbia - Anglia mérkőzésén a moszkvai Szpartak Stadionban 2018. július 3-án. (MTI/EPA/Jurij Kocsetkov)
Nyitókép: MTI/EPA/Jurij Kocsetkov

Anglia megtörte az átkot

Az angol válogatott 1-1-es döntetlen után tizenegyesekkel győzte le Kolumbiát, ezzel bejutott a labdarúgó-világbajnokság negyeddöntőjébe. Az angol válogatott először nyert meg tizenegyespárbajt a vb-k történetében. Gareth Southgate csapata Svédországgal találkozik a szombati negyeddöntőben.

Nagy iramban kezdődött a mérkőzés. Az első negyedórában különösen az angolok játszottak komoly tempóban, ám a James Rodriguezt nélkülöző kolumbiaiak jól zárták a területet, nem engedték betörni 16-osukra az ellenfél futballistáit, így nemhogy helyzetig, egy darabig még lövésig sem jutott az európai csapat. A 16. percben aztán egy jobb oldali angol támadás hozott némi izgalmat, melynek végén Kane kiszorított helyzetből a kapu tetejére fejelte a labdát.

A Szpartak Stadiont színültig megtöltő nézősereg akkor még vélhetően nem gondolt arra, hogy ez a lehetőség lesz az első félidő legizgalmasabb jelenete, ám az idő múlásával a játék színvonala és tempója is hamar visszaesett, a kapuk pedig egy pillanatra sem forogtak veszélyben. Az egymással eredménytelenül küzdő játékosok a monoton futballt kisebb-nagyobb kakaskodással és színészkedéssel törték csak meg időnként. Sokat elárul a játékrészről, hogy a kevés kísérletből egyetlen lövés találta el a kaput.

A második félidő első tíz perce az addigiakhoz hasonló forgatókönyv szerint zajlott, ám ezek után Anglia váratlanul vezetéshez jutott, Kane hatodik vb-gólja révén, mely egy szöglet utáni szabálytalanság miatt megítélt büntetőből született.

A kolumbiaiak nehezen vették tudomásul a bírói döntést, előbb a bíróval veszekedtek, majd a gólt követő percekben az angol játékosoknak léptek oda többször is durván.

A dél-amerikai együttes a 75. percre nyugodott le kissé és rendezte sorait. A hajrában nagy erőkkel támadott, ám egyetlen helyzetét elrontotta, az utolsó percekben viszont egy szöglet után a vb-n harmadik gólját szerző Mina fejelt a kapuba.

A hosszabbítás első felében az angol játékosok még érezhetően a kolumbiai egyenlítés hatása alatt voltak. Ekkor egyértelműen a dél-amerikaiak futballoztak jobban és veszélyesebben.

A záró negyedórára az európai csapat ismét átvette a kezdeményezést, két nagy helyzetet is kialakított, ám Rose és Dier sem tudott betalálni, így a büntetőkre maradt a döntés.

A tizenegyes-párbajban az első két rúgó mindkét oldalon magabiztos volt, azután azonban Henderson hibázott, ám Kolumbia nem tudta kihasználni előnyét, sőt, előbb Uribe tévesztett néhány centit, majd a végén Bacca lövését védte Pickford, Dier pedig záróemberként nem hibázott, így Anglia történelmi sikert aratott: először nyert ilyen körülmények között világbajnoki mérkőzést, korábban mindhárom tizenegyes-párbaját elveszítette (1990, 1998, 2006).

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×