eur:
393.83
usd:
368.04
bux:
65862.51
2024. április 23. kedd Béla
Szentpétervár, 2018. június 13.Achilles, az Ermitázs macskája az oroszok győzelmét veíti előre a 2018-as labdarúgó-világbajnokságot megnyitó Oroszország - Szaúd-Arábia mérkőzés előtti napon, 2018. június 13-án Szentpéterváron. A szervezők a jósláshoz használt állat eledelválasztásából következtettek a leendő győztesre. (MTI/EPA/Georgi Licovszki)
Nyitókép: GEORGI LICOVSZKI

A süket macska vagy az állatkerti tapír tudja jobban, mit hoz az esti meccs?

Legkevesebb tizenegy, vagyis egy focicsapatnyi állatot "alkalmaznak" a labdarúgó-világbajnokság alatt a mérkőzések eredményének megjósolására Oroszországban.

A legismertebb a seregletből talán Achilles, a szentpétervári Ermitázs süket, fehér macskája. A kandúr, amely a tavalyi Konföderációs Kupa mérkőzései óta "dolgozik" orákulumként, a vb nyitómérkőzése előtt az orosz zászló előtt elhelyezett tálból evett, amivel megjövendölte, hogy Sztanyiszlav Csercseszov együttese elbánik majd a szaúdiakkal. Így is lett, a házigazdák 5-0-ra nyertek a csütörtöki nyitómeccsen.

Az Interfax hírügynökség összeállítása szerint Szocsiban már öt éve egy Garik nevű vidra súgja meg az újságíróknak, hogy kire kell fogadni: a víziemlős a vízbe dobott, zászlókkal díszített labdák között válogatva dönti el, hogy ki lesz a győztes. Ugyanebben a fekete-tengeri városban Pusok nyuszi még a tuti tippek tudója, egy másikban, Anapában pedig a Puzir nevű bálna.

Az irkutszki állatkertben 2015 óta Nafanyja mosómedve gyakorolja látnoki képességeit, felcímkézett gyümölcstálak között matatva. Nyizsnyij Novgorodban Kleopátra tapír, Kalinyingrádban Milja és Gljaszik víziló, Barnaulban egy - az Interfax által elhallgatott nevű - farkaskölyök, Himkiben Jasa rénszarvas, Jekatyerinburgban pedig Szpartak maki a sportesélyek megmondója.

A fekete fülű fehér Bim hazájában a 2010-es dél-afrikai labdarúgó-világbajnokság után vált divattá az állatjóslás, amikor is a németországi Paul polip jelezte előre a mérkőzések végkimenetelét. Az oberhauseni akváriumlakó kétéves pályafutása során 14 esetből 12-ször találta el, hogy melyik csapat fog nyerni.

Paul nem sokkal a vb után az örök óceánokba költözött. Hamvait emlékmű rejti, amely egy focilabdára fonódó polipot ábrázol.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
Berobbant a mesterséges intelligencia a vállalatok életébe, mindenki beszáll az AI-versenybe

Berobbant a mesterséges intelligencia a vállalatok életébe, mindenki beszáll az AI-versenybe

Az első számú globális megatrend lett a mesterséges intelligencia boom, ami alapjaiban ír át üzleti modelleket, diszruptálhat iparágakat és felborítja az eddigi játékszabályokat. Egy teljes konferencianapon keresztül azzal foglalkozunk az AI in Business c. rendezvényünkön, milyen változásokat hoz az AI az üzlet számára az egyes szektorokban és területeken. Mellébeszélés helyett üzleti stratégiákat, valós megoldásokat és use case-eket mutatnak be a témát ismerő tanácsadók, IT-beszállítók, és azok a vállalati vezetők, akik már aktívan keresik vagy már meg is találták az AI-ban rejlő üzleti lehetőségeket. A Portfolio AI in Business rendezvényéről ebben a cikkünkben számolunk be.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×