eur:
396.5
usd:
370.83
bux:
71492.81
2024. június 28. péntek Irén, Levente

Kocsis-gólok, Törőcsik-parádé, Matthäus-bravúr – a magyar válogatott a skótok ellen

A magyar válogatott még soha nem játszott tétmérkőzést a skótokkal, a korábbi kilenc találkozó mind felkészülési, régebbi nevén barátságos meccs volt. Pozitív a mérlegünk: négy győzelem, két döntetlen, három vereség.

Először fél évvel az 1938-as világbajnokságon után találkozott a két válogatott, Glasgowban. A vb-ezüstérmes magyar csapat a Szabó – Korányi, Bíró – Polgár, Turay, Dudás – Titkos, Cseh II, Sárosi, Toldi, Gyetvai tizeneggyel játszott, azaz az elveszített párizsi döntőt követő első mérkőzésen csak öten játszottak a fináléban is pályára lépettek közül. Az Ibrox Parkban nem sikerült feltartóztatni a skót hengert, Sárosi doktor csak 0:3-nál, a 72. percben szépített tizenegyesből. A védelem rengeteget hibázott, a támadósor erőtlen volt, hiába futballozott jól Turay és Sárosi. Gyetvai László, a Ferencváros csatára ezen a találkozón mutatkozott be a nemzeti tizenegyben. A skótok megérdemelten nyertek, még azt is elbírták, hogy a balösszekötőjük, Black sérülése miatt a második félidőben tíz emberrel játszottak. Így is nyertek 3:0-s félidő után 3:1-re.

Egy nap különbséggel, tizenhat év után találkozott ismét a két válogatott, 1954. december 8-án. Akkor is vb-döntőt veszített fél évvel korábban a magyar csapat, noha a németek elleni 2:3 után nem ez volt az első mérkőzése. A színhely ismét Glasgow volt, az eredmény merőben más: az Aranycsapat 4:2-re nyert. A Hampden Parkban 134 000 néző látta a meccset, forrásaink szerint ez volt a legnagyobb publikum magyar válogatott-mérkőzésen. Andy Roxburgh, az UEFA későbbi technikai igazgatója személyesen ott volt a nézők között, később azt mondta: azóta sem látott még csapatot így futballozni. Leo Horn vezette a mérkőzést, akárcsak az „Évszázad mérkőzését”, de aligha ezért játszott legalább olyan jól az Aranycsapat, mint a Wembleyben. A Faragó – Buzánszky, Lóránt, Lantos – Bozsik, Szojka – Sándor, Kocsis, Hidegkuti, Puskás, Fenyvesi összetételű csapat góljait Bozsik, Hidegkuti, Sándor és Kocsis szerezte. A vb-gólkirály Kocsis a 90. percben talált a kapuba, az volt abban az esztendőben a 23. gólja a válogatottban. Tavasszal sorozatban öt meccsen szerzett gólt (13), ősszel haton (10). A kettő között volt egy „kihagyás": az elveszített világbajnoki döntő! A magyar futballtörténelemben csupán 17-en vannak, akik több gólt szereztek egész pályafutásuk során a válogatottban, mint Kocsis ez az egyetlen esztendő alatt.

A skótok a következő májusban játszottak először Budapesten, nagyjából egy évvel azután, hogy az Aranycsapat az első győzelmét aratta a Népstadionban: 7:1-re verte az angolokat. 1955. május 29-én látták először százezren a magyar labdarúgó-válogatottat itthon. Az ünnephez győzelem dukált, de a Danka – Buzánszky, Várhidi, Lantos – Bozsik, Szojka – Sándor (Palotás), Kocsis, Hidegkuti, Puskás, Fenyvesi összeállítású tizenegy a szünetben még vesztésre állt a skótok ellen. Sebes Gusztáv a második játékrészre kapust cserélt, Faragó Lajos állt be – de a lényeg a támadójáték feljavulása volt. Hidegkuti Nándor, Kocsis Sándor és Fenyvesi Máté egy-egy góljával fordított, s 3:1-re nyert a magyar csapat. A skótok sokkal jobb benyomást keltettek, mint az angolok 1954-ben, miután lőttek egy kapufát, s kihagytak egy tizenegyest, még jobban megnehezíthették volna az Aranycsapat játékosainak a dolgát.

A következő találkozó helyszíne ismét Glasgow volt. Kevéssel az 1958-as svédországi világbajnoksági világbajnokság előtt, május 7-én (talán már a walesiek elleni csoportmérkőzésre gondolva), a Hampden Parkban a Grosics – Mátrai, Sipos, Sárosi – Bozsik, Berendy – Budai II, Machos, Tichy, Bundzsák, Fenyvesi tizenegy játszott. A skótok nagy iramot diktáltak, s Jackie Mudie révén a 13. percben vezetést szereztek .Ezt egyenlítette ki Fenyvesi Máté a második félidő 9. percében (1:1).

1960. június 5-én, Budapesten is döntetlent játszott a két csapat. Nagy várakozás előzte meg a mérkőzést, mert Baróti Lajos csapata szűk két héttel korábban az angolokat is legyőzte a Stadionban. Az óvatosabbak ugyanakkor emlékeztettek arra, hogy a skótok 1955-ben is jobb benyomást keltettek pesti játékukkal, mint az angolok egy évvel korábban. Nagyon nehéz dolga volt a magyaroknak, a kor egyik legerősebb angol csapatában, a Tottenham Hotspurben szereplő ászokkal, Bill Brownnal, s a még nála is többre taksált Dave Mackay-jal felálló vendégek ellen. Tichy Lajos a mérkőzés elején kihagyott egy tizenegyest, igaz, aztán Sándor Károly mégis megszerezte a vezetést. A skótok ellenben három góljukkal fordítottak, s csak a hajrá volt ismét a magyaroké. Göröcs János gólja visszaadta a reményt, majd Tichy a 91. percben, jóvá téve korábbi hibáját, kiegyenlített. A magyar csapat összeállítása a következő volt: Grosics – Mátrai, Sipos, Dalnoki – Bundzsák, Kotász – Sándor, Göröcs, Albert, Tichy, Fenyvesi.

Húszéves szünet következett a mérkőzések sorában. Aztán 1980-ban a skótok ismét eljöttek Budapestre. Ez volt Mészöly Kálmán első mérkőzése szövetségi kapitányként. Törőcsik András egyik legjobb mérkőzését játszotta a válogatott mezében, az Újpesti Dózsa zsenije két góljával gyakorlatilag eldöntötte a mérkőzést. A hajrában Archibald révén szépítettek ugyan a skótok, de Kereki Zoltán találata visszaállította a kétgólos különbséget: 3-1. A magyar csapat az alábbi összeállításban játszott: Mészáros – Paróczai (Szántó), Bálint, Garaba, Tóth J. – Pásztor, Nyilasi, Kereki, Csongrádi – Kiss L. (Esterházy), Törőcsik. Akárcsak a kapitány, Esterházy Márton is debütált a mérkőzésen.

1987-ben a skótok jobbak voltak, simán nyertek 2-0-ra. Mostani szövetségi kapitányuk, Steve Clarke akkor mutatkozott be játékosként nemzeti tizenegyükben. A Hampden Parkban, mindössze 21 000 néző előtt, Ally McCoist szerezte mindkét góljukat. Garami József kapitány az alábbi csapatot játszatta: Disztl Péter – Toma – Sallai, Csuhay, Garaba, Keller – Bognár, Péter – Mészáros, Kovács Kálmán (Lovász), Hajszán.

Sokkal szebb emlék a 2004. augusztus 18-i, glasgow-i 3-0. Lothar Matthäus néhány hónapon belül másodszor nyert idegenbeli mérkőzést egy német kollégája elleni válogatott találkozón. A Nationalelf májusi legyőzése után az újabb „áldozat” a Berti Vogts által dirigált skót együttes volt. A magyar válogatott a Király Gábor – Bodnár László, Juhász Roland, Stark Péter, Tóth András – Fehér Csaba, Molnár Balázs – Simek Péter, Gera Zoltán, Huszti Szabolcs – Torghelle Sándor tizeneggyel kezdett, Kovács Péter már a 25. percben váltotta a megsérült Torghellét. A második félidőben Rósa Dénes, Leandro, Gyepes Gábor és Bodor Boldizsár is játéklehetőséget kapott, Fehér, Gera, Juhász és Huszti helyén. Az első félidő hosszabbításában Huszti Szabolcs értékesített egy büntetőt, majd a második játékrész elején lőtt egy kifejezetten látványos gólt, aztán a 73. percben David Marshall öngóljával alakult ki a végeredmény: Skócia–Magyarország 0-3.

Legutóbb Georges Leekens rossz emlékű kapitánysága alatt találkozott a két válogatott, 2018. március 27-én, Budapesten. A skótok 1-0-ra nyertek a Groupama Arénában, Matt Philips a 48. percben elért góljával. A hat évvel ezelőtti meccs magyar szereplői közül Gulácsi Péter, Fiola Attila és Kleinheisler László most is kerettag. Az akkori összeállítás: Gulácsi – Fiola, Guzmics, Otigba, Hangya – Lovrencsics, Pintér, Kleinheisler – Dzsudzsák, Varga Roland – Szalai Ádám. Csereként beállt: Szabó János, Elek, Németh, Böde, Nikolics és Pátkai.

Címlapról ajánljuk

Testvérnép a cseh és a szlovák, a kormányok között még sincs béke

„El kell telnie még egy kis időnek a kormányközi tárgyalások újraindításához” – jelentette ki Peter Pellegrini szlovák államfő, miután Prágában fogadta őt Petr Pavel cseh köztársasági elnök. Egyetértettek abban, hogy az eltérő vélemények egyes konkrét ügyekben nem ronthatják magát a cseh-szlovák viszonyt. Peter Pellegrini megjegyezte, hogy Szlovákia növelte lőszergyártási kapacitásait, és ezzel hozzájárul a lőszerszállítással kapcsolatos cseh kezdeményezés sikeréhez.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.28. péntek, 18:00
Magyarics Tamás
külpolitikai szakértő, az Eötvös Loránd Tudományegyetem emeritus professzora
Konszenzus nélkül, de megválasztották az EU új vezetőit

Konszenzus nélkül, de megválasztották az EU új vezetőit

Csütörtök este az uniós vezetők megállapodtak a blokk következő öt évre szóló politikai vezetéséről. Ursula von der Leyent újra megválasztották az Európai Bizottság elnökének egy második ciklusra, António Costát az Európai Tanács elnökének, Kaja Kallast pedig a külügyi és biztonságpolitikai főképviselői tisztségre. A vezetők jóváhagyták a stratégiai menetrendet is, amely a kinevezettek jövőbeli munkáját körvonalazza. Orbán Viktor magyar és Giorgia Meloni olasz miniszterelnökök voltak csak különutasok.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×