eur:
396.42
usd:
370.93
bux:
71492.81
2024. június 28. péntek Irén, Levente
Marco Rossi szövetségi kapitány a németországi labdarúgó Európa-bajnokságon részt vevő magyar válogatott edzésén Weiler-Simmerbergben 2024. június 16-án.
Nyitókép: MTI/Illyés Tibor

Marco Rossi: Egy hajóban evezünk

Este kilenctől Stuttgartban, Skócia ellen játssza harmadik csoportmérkőzését a magyar válogatott a 2024-es Európa-bajnokságon. A továbbjutási remények csak győzelemmel éltethetők tovább. De mire lehet számítani Marco Rossi válogatottjától második stuttgarti mérkőzésén?

Marco Rossi 2018 nyarán vette át a válogatottat, azóta mindössze egyszer kapott ki három egymást követő mérkőzésén, mégpedig a kapitányt akkor nagyon elbizonytalanító 2019-es őszön. Akadt még egy rossz periódus, a 2021-es Eb után periódus, akkor négy mérkőzésből hármat elveszített, csak Andorrát verte meg, most hasonló a mérleg.

A kapitány eddig a nagy sorozatokban a változást hozó 2020-as ősszel kezdődően rendbe tudta a csapatot menet közben. Most is a svájciak elleni gyenge játék után már látszott némi változás. A svájciak a 19., a németek a 16. (azért vannak ilyen „hátul”, mert nem játszottak Eb-selejtezőt, ami jobban fizet, mint a felkészülési mérkőzés) helyen állnak a FIFA-ranglistán, a magyar csapat 27. Tehát, noha a ranglista semmiképpen sem szentírás, két erősebb válogatottól kapott ki. A skótok a 39. helyen állnak.

Érdemes megnézni a keretek értékét is. Természetesen a németek becsült értéke (a transfermarkt.de alapján) kiemelkedő, 831 millió euró. A svájciaké 281,5, a magyaroké 165,45, még Szoboszlai Dominik kirobbanóan magas értékével együtt is. A skótok itt 207,40-nel állnak, ez már jelzi, hogy egyáltalán nem vár könnyű feladat a magyar csapatra.

Nem szólva arról, hogy az ellenfél stílusa nem kifejezetten kedvez a magyar csapatnak, ritkán találkozunk ilyen karakterű riválissal. Talán éppen ez indokolhatja azt a gondolatot, hogy Marco Rossi a hírek szerint gondolkodik Callum Styles bevetésén, rajta, valamint Szoboszlai Dominikon és Nagy Ádámon kívül nincs másnak jelentősebb tapasztalata a brit futballról. (Már amennyire a premier League-ben lehet még a hagyományos brit futballal ismerkedni.)

„Egy hajóban evezünk, mindkettőnknek három pontra van szükségünk ahhoz, hogy esélyünk maradjon a továbbjutásra, ezért ugyanakkora a nyomás mindkét csapaton. Ellenfelünk agresszívan, veszélyesen játszó csapat, minőségi futballistákkal, jól ismerjük a játékát. Bízom benne, hogy a döntő pillanatokból ezúttal mi jövünk ki jobban, eddig ugyanis nem volt szerencsénk a fontos pillanatokban. Svájc ellen nem játszottunk jól az első félidőben, de a második játékrész már jobban sikerült, majd a németek elleni mérkőzésen sem lehetett panasz a teljesítményünkre. Nem keresünk ürügyet a két vereségre, hanem megpróbáljuk győzelemmel zárni a csoportkört” – mondta Marco Rossi a szombati sajtótájékoztatón.

A magyar újságírókkal is konzultálva arra jutottunk, elképzelhető, hogy a Gulácsi – Botka, Orbán, Dárdai – Bolla, Nagy Á., Styles, Kerkez (Nagy Zs.) – Sallai, Szoboszlai – Varga tizenegy kezd. Szoboszlai Dominik állapota az elmúlt napokban aggodalmat keltett, de a kapitány azt „ígérte”, a csapatkapitány játszani fog.

A skót sajtó nem adott sok esélyt a sérüléssel sújtott válogatottjának a Németország elleni 5-1-es vereség után, de a svájciak elleni 1-1 visszahozta a reményt. Ugyanakkor érdekes, hogy a skótok bár már két gólt is szereztek, valójában egyet sem: a németek és a svájciak elleni is egy-egy öngól segítette őket.

Kétségtelenül óriási siker lenne a skótoknak a győzelem, hiszen korábban még soha, sem világ-, sem Európa-bajnokságon nem jutottak tovább a csoportból. Most két kulcsjátékosuk hiányozni fog: Ryan Porteous eltiltás, Kieran Tierney sérülés miatt. Mindketten védők. A skót táborból származó hírek szerint elképzelhető, hogy Ché Adams sem tud játszani, nem teljesen fitt.

Címlapról ajánljuk

Testvérnép a cseh és a szlovák, a kormányok között még sincs béke

„El kell telnie még egy kis időnek a kormányközi tárgyalások újraindításához” – jelentette ki Peter Pellegrini szlovák államfő, miután Prágában fogadta őt Petr Pavel cseh köztársasági elnök. Egyetértettek abban, hogy az eltérő vélemények egyes konkrét ügyekben nem ronthatják magát a cseh-szlovák viszonyt. Peter Pellegrini megjegyezte, hogy Szlovákia növelte lőszergyártási kapacitásait, és ezzel hozzájárul a lőszerszállítással kapcsolatos cseh kezdeményezés sikeréhez.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.28. péntek, 18:00
Magyarics Tamás
külpolitikai szakértő, az Eötvös Loránd Tudományegyetem emeritus professzora
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×