eur:
396.5
usd:
370.24
bux:
71492.81
2024. június 27. csütörtök László
Az olasz Riccardo Calafiori (j2) öngólt vét a németországi labdarúgó Európa-bajnokság B csoportjának második fordulójában játszott Spanyolország-Olaszország mérkőzésen a gelsenkircheni AufSchalke Arénában 2024. június 20-án.
Nyitókép: MTI/EPA/Friedemann Vogel

Aggódnak az olaszok: az Eb-címvédő kieshet, ha nem szerez pontot a mumusa ellen

A címvédő olaszok eddig mindkét mérkőzésükön hátrányba kerültek. Az albánok ellen tudtak fordítani, a spanyolok ellen erre nem volt reális esélyük. Azért szenvedtek „csak” 1-0-s vereséget, mert a legutóbbi Eb legjobbjának választott Gianluigi Donnarumma kiválóan védett.

A PSG kapusa kiemelkedően a legjobb osztályzatot kapta a Squadra Azzurra tagjai közül, ő tartotta meccsben az olaszokat. Már az első félórában két kulcsvédést mutatott, de a hajrában is parádézott. A spanyolok közül senki sem tudta legyőzni, Calafiori öngóljánál került csak a labda a kapujába.

Gianluigi Donnarumma olasz kapus védi a spanyol Alvaro Morata (j) lövését a németországi labdarúgó Európa-bajnokság B csoportjának második fordulójában játszott Spanyolország-Olaszország mérkőzésen a gelsenkircheni AufSchalke Arénában 2024. június 20-án. Fotó: MTI/EPA/ANSA/Daniel Dal Zennaro
Gianluigi Donnarumma olasz kapus védi a spanyol Alvaro Morata (j) lövését a németországi labdarúgó Európa-bajnokság B csoportjának második fordulójában játszott Spanyolország-Olaszország mérkőzésen a gelsenkircheni AufSchalke Arénában 2024. június 20-án. Fotó: MTI/EPA/ANSA/Daniel Dal Zennaro

Luciano Spalletti úgy értékelt, hogy a nagy különbség Olaszország és Spanyolország között abban mutatkozott meg, hogy „élesebbek és sokkal gyorsabbak voltak” mind mentálisan, mind fizikailag a spanyolok.

A kapitány elismerte, hogy nem vált valóra a terve, szerette volna, hogy csapata kezdeményezzen a La Roja ellen, de ebből semmi sem valósult meg, mivel mindössze 40 százalékban birtokolták a labdát és egyetlen lövéssel sem találták el a spanyol kaput.

Ez a kezdés (beleértve az albánok elleni 2-1-et is) sokkal gyengébb, mint amit produkált a csapat a 2021-es Eb csoportszakaszában, ahol egyébként jobban játszott, mint az egyenes kieséses részben. Három éve az első két meccsüket, a törökök és a svájciak ellen, egyaránt 3-0-ra nyerték meg, s végül 7-0-s gólkülönbséggel, kilenc ponttal léptek a nyolcaddöntőbe. Igaz, akkor Rómában játszhattak mind a háromszor.

A továbbjutásra most is megvan az esély, hiszen három szerzett pont már van, s 2-2, tehát nem negatív a gólkülönbség. Ugyanakkor az utolsó mérkőzésen visszacsúszhat a válogatott a mostani másodikról a harmadik, szerencsétlen esetben (például ha az albánok megverik a már csoportelső, és így vélhetően tartalékoló spanyolokat, a horvátok pedig az olaszokat) akár a negyedik helyre is.

Az olaszok tartanak a horvátoktól. Nem azért, mintha Zlatko Dalić alakulata eddig jól játszott volna, hanem mert éppen a következő rivális a Squadra Azzurra egyik mumusa. Horvátország újbóli függetlenné válása óta nyolc meccset vívott a két csapat, s ezekből az olaszok egyet sem tudtak megnyerni! Öt döntetlen mellett három horvát győzelem született. Igaz, legutóbb 2015-ben találkozott a két csapat.

Ha a foci-Eb-k kulisszatitkai érdeklik, hallgassa meg Szalai Ádámmal készült exkluzív interjúnkat:

Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor: ez egy pimaszság az európai választókkal szemben

A versenyképesség lesz a magyar EU-elnökség egyik prioritása, a programtervezetet pedig szinte minden ország támogatja. A magyar kormány nem támogatja Ursula von der Leyen újraválasztását az Európai Bizottság élén – többek között ezekről beszélt a miniszterelnök az EU-csúcson tartott sajtótájékoztatóján.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.28. péntek, 18:00
Magyarics Tamás
külpolitikai szakértő, az Eötvös Loránd Tudományegyetem emeritus professzora
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×