eur:
390.23
usd:
357.59
bux:
72899.65
2024. július 18. csütörtök Frigyes
Az olasz Riccardo Calafiori (j2) öngólt vét a németországi labdarúgó Európa-bajnokság B csoportjának második fordulójában játszott Spanyolország-Olaszország mérkőzésen a gelsenkircheni AufSchalke Arénában 2024. június 20-án.
Nyitókép: MTI/EPA/Friedemann Vogel

Aggódnak az olaszok: az Eb-címvédő kieshet, ha nem szerez pontot a mumusa ellen

A címvédő olaszok eddig mindkét mérkőzésükön hátrányba kerültek. Az albánok ellen tudtak fordítani, a spanyolok ellen erre nem volt reális esélyük. Azért szenvedtek „csak” 1-0-s vereséget, mert a legutóbbi Eb legjobbjának választott Gianluigi Donnarumma kiválóan védett.

A PSG kapusa kiemelkedően a legjobb osztályzatot kapta a Squadra Azzurra tagjai közül, ő tartotta meccsben az olaszokat. Már az első félórában két kulcsvédést mutatott, de a hajrában is parádézott. A spanyolok közül senki sem tudta legyőzni, Calafiori öngóljánál került csak a labda a kapujába.

Gianluigi Donnarumma olasz kapus védi a spanyol Alvaro Morata (j) lövését a németországi labdarúgó Európa-bajnokság B csoportjának második fordulójában játszott Spanyolország-Olaszország mérkőzésen a gelsenkircheni AufSchalke Arénában 2024. június 20-án. Fotó: MTI/EPA/ANSA/Daniel Dal Zennaro
Gianluigi Donnarumma olasz kapus védi a spanyol Alvaro Morata (j) lövését a németországi labdarúgó Európa-bajnokság B csoportjának második fordulójában játszott Spanyolország-Olaszország mérkőzésen a gelsenkircheni AufSchalke Arénában 2024. június 20-án. Fotó: MTI/EPA/ANSA/Daniel Dal Zennaro

Luciano Spalletti úgy értékelt, hogy a nagy különbség Olaszország és Spanyolország között abban mutatkozott meg, hogy „élesebbek és sokkal gyorsabbak voltak” mind mentálisan, mind fizikailag a spanyolok.

A kapitány elismerte, hogy nem vált valóra a terve, szerette volna, hogy csapata kezdeményezzen a La Roja ellen, de ebből semmi sem valósult meg, mivel mindössze 40 százalékban birtokolták a labdát és egyetlen lövéssel sem találták el a spanyol kaput.

Ez a kezdés (beleértve az albánok elleni 2-1-et is) sokkal gyengébb, mint amit produkált a csapat a 2021-es Eb csoportszakaszában, ahol egyébként jobban játszott, mint az egyenes kieséses részben. Három éve az első két meccsüket, a törökök és a svájciak ellen, egyaránt 3-0-ra nyerték meg, s végül 7-0-s gólkülönbséggel, kilenc ponttal léptek a nyolcaddöntőbe. Igaz, akkor Rómában játszhattak mind a háromszor.

A továbbjutásra most is megvan az esély, hiszen három szerzett pont már van, s 2-2, tehát nem negatív a gólkülönbség. Ugyanakkor az utolsó mérkőzésen visszacsúszhat a válogatott a mostani másodikról a harmadik, szerencsétlen esetben (például ha az albánok megverik a már csoportelső, és így vélhetően tartalékoló spanyolokat, a horvátok pedig az olaszokat) akár a negyedik helyre is.

Az olaszok tartanak a horvátoktól. Nem azért, mintha Zlatko Dalić alakulata eddig jól játszott volna, hanem mert éppen a következő rivális a Squadra Azzurra egyik mumusa. Horvátország újbóli függetlenné válása óta nyolc meccset vívott a két csapat, s ezekből az olaszok egyet sem tudtak megnyerni! Öt döntetlen mellett három horvát győzelem született. Igaz, legutóbb 2015-ben találkozott a két csapat.

Ha a foci-Eb-k kulisszatitkai érdeklik, hallgassa meg Szalai Ádámmal készült exkluzív interjúnkat:

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Elromlott a tőzsdei hangulat, mégis erősödik a forint - Mi történik?

Elromlott a tőzsdei hangulat, mégis erősödik a forint - Mi történik?

Csütörtökön délelőtt is folytatódott a forint trendszerű erősödése a viszonylag kedvező nemzetközi befektetői hangulatban, a dollár gyengélkedése mellett, így 390 alá jutott az euróval szemben, azaz öthetes csúcsra ért a magyar fizetőeszköz. A dollár négyhavi mélypontra süllyedt az euróval szemben Donald Trump újraválasztási esélyeinek növekedése mellett, így a zöldhasúval szemben szintén öthetes csúcsra ért a forint 356 közelében. Ott azonban egy nagyon fontos technikai szint húzódik, ami akár meg is állíthatja a forint mentelését, és a délutáni órákban 358 közelébe vissza is gyengült a forint. Ma szinten tartotta az irányadó kamatokat az Európai Központi Bank, a sajtótájékoztatón pedig Christine Lagarde elnök nagyon kerülte, hogy konkrét iránymutatást adjon a szeptemberi kamatcsökkentés esélyeivel kapcsolatban, így a devizapiacokon elmaradtak a nagyobb kilengések.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×