eur:
401.3
usd:
366.98
bux:
74264.68
2024. október 12. szombat Miksa
Nyitókép: Facebook/Magyar Úszó Szövetség

Sós Csaba fontos részleteket árult el Kós Hubert és Milák Kristóf vb-szereplésével kapcsolatban

20-25 fős magyar csapat indulhat a decemberi, budapesti rövid pályás úszó-világbajnokságon – mondta az InfoRádióban a válogatott szövetségi kapitánya. Sós Csaba azt is elárulta, hogy az olimpiai bajnok Kós Hubert hazajön-e az Egyesült Államokból, és ha igen, mely számokban tervezi az indulását, továbbá Milák Kristóf és Betlehem Dávid lehetőségeiről is beszélt a szakvezető.

December 10. és 15. között Budapesten, a Duna Arénában rendezik a rövid pályás úszó-világbajnokságot, amely az utolsó hivatalos versenye lesz a visszavonulását már korábban bejelentő Kapás Boglárkának. Magyarország a világ úszósportjában elsőként éri el azt, hogy a nemzetközi szövetség égisze alá tartozó összes nagy világversenyt megrendezi, hiszen korábban vizes világbajnokságnak, junior vb-nek és világkupának is volt már a házigazdája, az év végén pedig teljesíti a „Grand Slamet” a 25 méteres medencében rendezendő világbajnoksággal.

Sós Csaba az elvárásokkal kapcsolatban úgy fogalmazott az InfoRádióban, hogy a magyar úszók általánosságban rövid pályán „messze nem olyan eredményesek”, mint az 50 méteres medencében, ami főként azzal indokolható, hogy a fordulók nem tartoznak az erősségeik közé. Mint mondta, ez nem azt jelenti, hogy ne lennének olyan úszóink, akik kiválóan tudnak fordulni, ezért versenyzők, edzők egyaránt nagy érdeklődéssel és izgalommal várják az év végi vb-t. A szövetségi kapitány kiemelte, hogy a rövid pályás világversenyek mindig fontos részét képezik a nagymedencés viadalokra való felkészülésnek, és most már általában olyan helyeket találnak nekik a versenynaptárban, hogy nem kell bosszankodni a nagy hiányzók miatt, mert a világ legjobbjai is rendszeresen elindulnak a rövid pályás vb-ken.

Természetesen a legjobb magyar úszók is ott lesznek a hazai rendezésű világbajnokságon, bár Sós Csaba azt mondta, ő is csak az újságból értesült arról, hogy a kétszeres olimpiai bajnok Milák Kristóf is megkezdte a felkészülést.

Részleteket nem tud róla, de azt valószínűsíti, hogy egyelőre szárazföldi tréningeken vesz részt a Budapesti Honvéd világklasszisa.

A szakvezető szerint természetes, hogy egy olimpiai ciklus után a legtöbben hosszabb pihenőt tartanak, például Darnyi Tamás az 1988-as szöuli olimpián nyert két aranyérme után „három hónapig gyakorlatilag az uszoda környékére se ment, aztán mégis újra fel tudta építeni magát, és sorra nyerte a világversenyeket”.

Virth Balázs – aki 2021 szeptemberében lett Milák Kristóf edzője – augusztus elején jelentette be, hogy nem folytatja a közös munkát a 200 méteres férfi pillangóúszás világcsúcstartójával, aki Sós Csaba értesülése szerint még mindig edzőt keres. Mint fogalmazott, „a szíve joga”, kit választ, és mikor hozza nyilvánosságra döntését, és „ezt tárgyilagosan el kell ismerni”. A szövetségi kapitány reméli, hogy Milák Kristóf új edzője irányításával hasonlóan eredményes lesz, mint korábban Plagányi Zsolttal, Selmeci Attilával és Virth Balázzsal.

Egyelőre nem tudni, hogy Milák Kristóf rajtkőre áll-e a budapesti rövid pályás vb-n, másik olimpiai bajnokunk, Kós Hubert szereplésével kapcsolatban viszont konkrétumokról tudott beszámolni Sós Csaba. Megerősítette, hogy Bob Bowman tanítványa biztosan hazajön az Egyesült Államokból a világbajnokságra, vagyis a Duna Arénába kilátogató szurkolók őt is láthatják versenyezni. A szövetségi kapitány tájékoztatása szerint

Kós Hubert 100 és 200 méter háton, valamint 100 méter pillangón indul a decemberi vb-n.

Több más magyar klasszis részvételében is lehet bízni, például a párizsi olimpián 10 kilométeres nyílt vízi úszásban bronzérmes, míg a medencés számok közül 1500 méter gyorson negyedik helyezett Betlehem Dávid is ott lesz az indulók között (ő időközben megkezdte a tanulmányait az Egyesült Államokban, az Észak-Karolinai Központi Egyetemen). Sós Csaba szerint „elvileg belefér”, hogy a szeptemberben az FTC-hez szerződő úszó versenyezzen a világbajnokságon, hiszen a szintén az USA-ban tanuló Kós Hubert is hazajön.

A párizsi olimpián 10 kilométeren aranyérmes, a 2023-as vb-n 1500 méter gyorson hatodik Rasovszky Kristóf indulására mindenképpen számít Sós Csaba, aki úgy fogalmazott, ha most kezdődne a világbajnokság, akkor 22-23 fős lenne a magyar csapat, de ez még változhat december elejéig, ezért úgy véli, 20-25 magyar úszónak szurkolhatunk majd a Duna Arénában.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Markus Söder: itt a vége, pénzügyileg és kulturálisan is túlterheli Németországot a migráció

Egyes tantermekben már alig beszélnek németül, az emberek nem érzik igazán otthon magukat azokban a városrészekben, ahol élnek – figyelmeztetett a bajor CSU elnöke abban az interjúban, amelyet pártja kongresszusa előtt adott. Markus Söder szerint a migráció túl nagy terhet jelent Németország számára.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.14. hétfő, 18:00
Palócz Éva
a Kopint-Tárki vezérigazgatója
Harapófogóba került a felemelkedő nagyhatalom: ebből nehéz lesz kimászni

Harapófogóba került a felemelkedő nagyhatalom: ebből nehéz lesz kimászni

A közel-keleti konfliktusok esetében többnyire a hagyományos nagyhatalmak – az Egyesült Államok, Kína és Oroszország – nevei merülnek fel, mint potenciális rendteremtő, vagy az események alakulásában leginkább érdekelt globális tényezők. A felsorolásból viszont szinte minden alkalommal kimarad a térséggel a legközelebbi és hosszú történelmi kapcsolatot ápoló India. A felemelkedő nagyhatalom számára kihívást jelent a téma, mivel egyszerre szembesülnek bel- és külpolitikai dilemmákkal, kényes egyensúlyi helyzetet kell teremtenie a kormányzatnak.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×