eur:
390.5
usd:
358.8
bux:
0
2024. július 22. hétfő Magdolna
Az orosz Kamila Valijeva bemutatja kűrjét a női műkorcsolyázók egyéni versenyében a 2022-es pekingi téli olimpián, a Fővárosi Fedett Stadionban 2022. február 7-én.
Nyitókép: MTI/EPA/Hou Hvi Jung

Még mindig bizonytalan a következő utáni téli olimpia helyszíne

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) türelmet kért a 2030-as téli játékok odaítélésével kapcsolatban.

Az ötkarikás testület korábban a francia Alpok pályázatát választotta ki, de a végleges döntést egyelőre bizonytalanság övezi, mivel jelenleg Franciaországnak nincs többségi kormánya, így a NOB az előírt garanciákat nem kapta meg. "A politika kissé bonyolítja a helyzetet" - ismerte el Mark Adams, a NOB szóvivője a végrehajtó bizottság szombati, párizsi ülése után.

A 2030-as és a 2034-es téli olimpia hivatalos odaítélésének az ötkarikás testület jövő héten esedékes 142. teljes ülésén kellene megtörténnie. A francia Alpok után 2034-ben Salt Lake City lenne a házigazda. A nemzetgyűlés feloszlatása és az új választások ugyanakkor bizonytalan belpolitikai helyzetet teremtettek,

így a francia pályázók nem tudták bemutatni a NOB-nak a szükséges garanciákat.

Egyrészt a kormány kötelezettségvállalásáról szóló dokumentumot, másrészt a költségek megosztását rögzítő megállapodást, melynek a kormány és a két érintett régió, Rhône Alpes-Auvergne és Provence-Alpes-Côte d'Azur között kell megszületnie.

Thomas Bach NOB-elnök pár napja megismételte álláspontját: "garancia nélkül nem lehet feltétel nélküli döntést hozni a játékok odaítéléséről, ezzel minden érdekelt fél tisztában van". A szavazás esetleges elhalasztására vonatkozó felvetésre Mark Adams szombaton úgy reagált, van még néhány munkanap a tervezett döntésig, az egyeztetések pedig folytatódnak.

A várakozás szerint a francia pályázatot semmiképpen nem fogja elutasítani a NOB, főleg az után, hogy korábban egyértelműen a francia Alpok jelentkezését támogatta a svájci és a svéd kandidálással szemben. Amennyiben most még nem lehet végső döntést hozni, a NOB akár ősszel, rendkívüli közgyűlésen tarthatja meg a végső szavazást, de az is lehet, hogy a jövő héten valamilyen részleges jóváhagyás születik majd.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.22. hétfő, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Új fronton lendült támadásba Moszkva, lángol a millerovói repülőtér - Híreink Ukrajnából hétfőn

Új fronton lendült támadásba Moszkva, lángol a millerovói repülőtér - Híreink Ukrajnából hétfőn

Az orosz csapatok a régóta viszonylag nyugodtnak számító Harkiv térségében lendültek támadásba, egy települést el is foglaltak. Az ukrán drónok a millerovói repülőteret támadták, az akció következtében több épület lángra is kapott. Ukrajna egyik legfontosabb támogatója, Joe Biden amerikai elnök visszalépett az elnökválasztástól, alelnökét, Kamala Harrist támogatja. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×