eur:
391.95
usd:
359.48
bux:
72424.88
2024. július 16. kedd Valter
Nyitókép: X/Paris 2024

Megtörtént a várva várt lobbanás Párizsban - videó

Vasárnap a belvárosban, hétfőn Párizs külterületein haladt végig az olimpiai láng, majd meggyújtották a Köztársasági téren álló kandelábert.

A fáklyaváltó tagjai hétvégén érték el Párizst, a láng vasárnap éjszaka a Városházán "pihent", hogy aztán másnap észak és a Montmartre, valamint a Moulin Rouge felé vegye az útját. Utóbbi helyszínen a világ egy leghíresebb mulatójának táncosai a védjegyükké vált kánkánnal fogadták a lángot. A váltó ellátogatott a Porte de la Chapelle Arénához is, amely az egyetlen, kifejezetten erre az olimpiára épült létesítménye a francia fővárosnak.

A láng a Diadalív, a Roland Garros és a Champs-Elysées érintésével, majd a Szajna fölött átmetrózva "felment" az Eiffel-toronyba is. Útközben olyan kiválóságok kezében volt a fáklya, mint az úszó Christine Caron, aki a franciák első olimpiai zászlóvivője volt, továbbá Laura Flessel vívó, vagy épp a rúdugró Renaud Lavillenie. Végül a Köztársaság téren álló kandelábert Nikola Karabatic, a franciák olimpia után visszavonuló kézilabdasztárja gyújtotta meg.

Az olimpiai lángot a hagyományoknak megfelelően április 16-án a görögországi Olümpiában gyújtották meg, s először Görögországon belül mintegy 5000 kilométert tett meg. Április 26-án Athénban adták át a párizsi olimpia szervezőinek, majd másnap emelték a háromárbócos Belém fedélzetére. A Földközi-tengeren áthajózva május 8-án érkezett meg Dél-Franciaországba, Marseille-be, ahonnan futók ezrei vitték és viszik az olimpia helyszínére.

A párizsi olimpia július 26-án kezdődik és augusztus 11-ig tart.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Elhagyta a Krímet az utolsó orosz járőrhajó, Zelenszkij megszólalt az Orbán-látogatásról – Háborús híreink kedden

Elhagyta a Krímet az utolsó orosz járőrhajó, Zelenszkij megszólalt az Orbán-látogatásról – Háborús híreink kedden

Az ukrán haditengerészet bejelentette, az utolsó orosz járőrhajó is elhagyta a megszállt Krím félszigeten található bázist, és „nagy valószínűséggel” más kikötőbe helyezik át. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök korrektnek nevezte Orbán Viktor hó eleji látogatását, hangsúlyozva, hogy a két országnak erős, baráti viszonyt kell kialakítania. Donald Trump J. D. Vance-t választotta alelnökjelöltjéül, aki korábban Ukrajna katonai támogatása mellett érvelt, illetve szerinte Kijevnek területi engedményeket kellene tennie Oroszország felé.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. július 16. 14:29
2024. július 16. 12:17
×
×
×
×