eur:
395.67
usd:
369.92
bux:
71825.16
2024. június 28. péntek Irén, Levente
Az olimpiai ötkarika a párizsi Eiffel-tornyon 2024. június 7-én. A párizsi olimpiára július 26. és augusztus 11. között kerül sor, míg a paralimpiát augusztus 28. és szeptember 8. között rendezik.
Nyitókép: MTI/AP/Thomas Padilla

Emelték a tétet a párizsiak, bombakereső kutyákat is bevetnek a megnyitón

A franciák tovább szigorítottak a biztonságon.

A párizsi olimpia megnyitóünnepségéhez közeledve a francia hatóságok megszigorították a biztonsági intézkedéseket, a ceremónia alatti esetleges támadásokkal kapcsolatos korábbi fenyegetésekre reagálva - írta az insidethegames.biz portál.

Az ország mintegy 15 millió látogató fogadására készül a július 24-én kezdődő és augusztus 11-én végződő nyári játékokra, ami jelentős kihívás elé állítja a biztonsági erőket.

A francia illetékesek januárban eleve 600 ezerről 300 ezerre csökkentették a nyitóünnepségre a Szajna partján felsorakozó nézők számát, és 35 ezer fölé emelték a jelenlevő biztonsági alkalmazottak létszámát. A ceremónia idejére lezárják Párizs légterét, valamint számos metróállomást és a versenyhelyszínek körüli utakat. A Szajna mentén utazók és a folyó parti lakosok egyéni, úgynevezett QR-kóddal haladhatnak át a biztonsági ellenőrző pontokon.

A portál szerint a hivatásos mesterlövészek a Szajna melletti és más kiemelt épületek tetején helyezkednek el, és bombakereső kutyákat is bevetnek majd a tereken, parkokban és vasútállomásokon gyakori ellenőrzésekkor.

A nemzetbiztonsági alkalmazottak közel 10 ezer olyan személyt figyelnek, akik a terroristagyanús személyek listáján szerepelnek.

Franciaország belügyminisztere, Gerald Darmanin számos fenyegetésre figyelmeztetett az olimpiával összefüggésben, a veszélyforrások közt említve az Iszlám Államot, más militáns iszlamista csoportokat, erőszakos környezetvédelmi aktivistákat, szélsőjobboldali erőket, valamint elsősorban Oroszország részéről feltételezett kibertámadásokat. A francia rendőrség az elmúlt hónapokban már őrizetbe vett több, terrorakcióval fenyegetőző személyt.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.28. péntek, 18:00
Magyarics Tamás
külpolitikai szakértő, az Eötvös Loránd Tudományegyetem emeritus professzora
Kongatja a vészharangot Európa legnagyobb megújulós cége, vissza kell vágni az terveket

Kongatja a vészharangot Európa legnagyobb megújulós cége, vissza kell vágni az terveket

Az európai megújulóenergia-piac egyik legnagyobb szereplője, a norvég állami tulajdonban lévő Statkraft visszavágta növekedési terveit az alacsonyabb villamosenergia-árak és az emelkedő költségek miatt. Birgitte Vartdal vezérigazgató, aki áprilisban vette át a társaság irányítását, bejelentette, hogy a vállalat stratégiáját a kihívásokkal teli piaci környezethez való alkalmazkodás jegyében fogják finomítani - tudósított a Financial Times.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×