eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Ancsin Gábor a férfi kézilabda olimpiai selejtezőtorna Magyarország - Tunézia mérkőzésén a Tatabányai Multifunkciós Csarnokban 2024. március 14-én.
Nyitókép: MTI/Bodnár Boglárka

Párizs a tét: az első győzelem megvan

A magyar férfi kézilabda-válogatott magabiztosan, 33-24-es győzelemmel kezdte a tatabányai olimpiai selejtezőt Tunézia ellen.

A magyar csapat 20 fős keretéből Tunézia ellen Palasics Kristóf, Krakovszki Bence, Szöllősi Szabolcs és Rodriguez Pedro maradt ki. Lassan megtelt a tatabányai aréna a kezdésre, és a hazai szurkolók remek hangulatot teremtettek, felpaprikázva a válogatottat. A kapuban Mikler Roland kezdett, a két szélen Imre Bence és Bóka Bendegúz, beállóban Bánhidi Bence játszott. Lékai Máté irányított, Ancsin Gábor és Szita Zoltán volt az átlövő. Az első akciót éppen utóbbi rontotta el, ám aztán Sipos Adrián jó ütemű közbelépéssel visszaszerezte a labdát, és be is lőtte a ziccert.

Gyorsan válaszolt Tunézia egy átlövésből, de Imre Bence is rögtön betalált, szépen berepülve a szélről (2-1), Mikler a következő lövést már hárította, de a másik oldalon Ancsin kísérletét is leszedte Harbaoui. A szélsőjáték jól működött az elején a türelmesen kijátszott akciót Bóka vágta be, megduplázva a különbséget. Az újabb elhibázott tunéziai támadás után a mieink akciója is elhalt, majd Ben Abdallah talált be egy betörés után (3-2). Bóka másodszor sem hibázott, majd emberelőnyben Lékai növelte a különbséget üres kapus góllal (5-2).

A 9. percben Bánhidi kapott két percet, Aidi bombáját pedig Mikler nem tudta védeni. Szita megszerezte az első gólt átlövésből, de az ellenfél kihasználta, hogy nem ért vissza a magyar kapus még, és üres kapus góllal zárkózott. Majd Ben Abdallah újabb találata után már csak egy volt a magyar előny a 11. percben (6-5). Bóka cundere mellé pörgött, de a következő lövését már nem rontotta el. Maaref középről lőtte ki a felső sarkot, aztán Lékai hetesből egy pimasz ejtéssel becsapta a kapust.

A 16. percben utolérte a magyarokat Tunézia, szintén hetesből egyenlítve, ám Lékai következő büntetője is sikeres volt, ezzel némileg megnyugtatva a szurkolókat. Az ellenfél átlövésből rendre eredményes volt, míg a magyar távoli lövések kevésbé bizonyultak sikeresnek a meccs első negyedórájában. Jött is a frissítés a padról, beállt Fazekas Gergő, Ilic Zoran és Bodó Richárd, utóbbi pedig harcosan kialakított helyzetét bevágta. Az elrontott tunéziai akció után pedig Ilic tette le szépen a labdát Imrének, ezzel újra kettőre nőtt az előny (11-9). Sőt, egy kínai figurát tankönyvbe illően játszott le a Bodó-Imre páros, újabb gólt elérve, miközben az ellenfél támadásai megakadtak. Emberelőnyben Ilic tört be az üres területre, és először vezetett néggyel a magyar alakulat a 23. percben (13-9). Időt is kért a tunéziai kapitány, Hmam Wissem.

Mikler két nagy bravúrt bemutatva igazolta klasszisát. Bánhidi előbb kiharcolt egy kiállítást, aztán pedig kétszer volt eredményes a két perc alatt (15-9). A hosszú, 10 perces tunéziai gólcsendet Darmoul törte meg szélről, de Bodó bombája újra talpra ugrasztotta a magyar közönséget. Az utolsó két percre Siposnak kellett leülnie, de az emberelőnyt nem tudta kihasználni az afrikai gárda. Az utolsó másodpercekben Bánhidi kapott remek labdát Bodótól, csak lerántani tudták. Az ítélet két perc és hetes lett, a büntetőt Lékai biztos kézzel értékesítette (17-10).

A magyar csapat védekezése és támadójátéka is összeállt a félidő második felére, így pedig magabiztos előnyt dolgozott ki.

Második félidő

Bacha góljával és egy kihagyott Lékai-hetessel folytatódott a meccs, nem pont ebben bíztunk a szünetben. Az újabb tunéziai találatra Lékai gyorsan válaszolt, de Toumi szélről csökkentette a hátrányt (18-13). Ancsin állította meg az ígéretes tunéziai akciót, majd Sipos kapott két percet. Könnyedén szerezte a gólokat az ellenfél ebben az időszakban, ám Lékai és Bóka találataival sikerült stabilizálni a különbséget (20-15). Krakovszki Zsolt harcolt ki hetest, amelyet Rosta Miklós értékesített - állandósulni látszott az ötgólos különbség. A másik oldalon a magyar kapuba közben Bartucz László, az Eb egyik hőse állt be.

A 41. percben Bacha kapott piros lapot némi videózás után, Lékaival szembeni szabálytalanság miatt, az arcát találta el. A magyar irányító hetest is kiharcolt, Rosta pedig ezt is belőtte (23-17). Bartucz első védése után Ancsin zúdította a labdát a kapuba, a második félidőre az ő lövőkedve is megjött. Bodónak pedig nem is ment el, nagy gólt lőtt, majd Bartucz mutatott be bravúrt lábbal. Bánhidi beállóból továbbra is tarthatatlannak bizonyult, ezzel nyolcra hízott az előny.

Ancsin újabb átlövésére Aidi, a legveszélyesebb tunéziai válaszolt az utolsó negyedórára fordulva. Nyolcnál állandósult a különbség, Bartucz újabb védése és az üresen maradt Bodó helyzetfelismerése is kellett ehhez. Ligetvári labdaszerzése után Ilic rohant végig a pályán, és bevetődve lőtte az újabb magyar gólt, aztán Rostát találta meg egy labda, és belőtte a harmincadikat. A tízgólos különbség Hanusz Egon megindulása után alakult ki az 52. percre.

Rosta kiállítása alatt Margheli bombázott a kapuba, ám közelebb nem tudott kerülni az ellenfél. Krakovszki nagy lehetőségét a tunéziai kapus lábbal védte. A hajrában már némileg döcögtek a magyar akciók, de a védekezésre továbbra sem lehetett panasz. Hanusz a saját kipattanóját remek mozdulattal húzta be, a szépségre is figyelt a csapat a végén.

Krakovszki kiállítása alatt egy gólt tudott csak szerezni Tunézia, ehhez kellett Bartucz újabb hárítása. A meccs utolsó magyar gólját Imre Bence lőtte, a végeredmény 33-24 lett.

A selejtező első mérkőzésén a norvégok 32-29-re verték meg Portugáliát. A magyar csapat szombaton este az északiakkal, vasárnap este pedig a portugálokkal találkozik.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×