eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Néptelen peron a párizsi Gare de Lyon pályaudvaron a TGV szuperexpresszvonatok irányítóinak háromnapos sztrájkja kezdetén 2024. február 16-án.
Nyitókép: MTI/EPA/Christophe Petit Tesson

Sztrájkoktól rettegnek a párizsi olimpia szervezői

A francia rendőrök és a légiforgalmi irányítók már megegyeztek, de több ágazatban még küzdenek a bónuszok kifizetéséért, és ha kell, a munkabeszüntetéstől sem riadnak vissza. A párizsi olimpia szervezőbizottságának vezetője ugyanakkor reméli, hogy nem rontják el a bulit.

Ha a sztrájk sport lenne, a franciák világbajnokok lennének – szól a gyakran hangoztatott mondás, amelynek külön aktualitást ad a nyári olimpia és paralimpia.

Tony Estanguet, a párizsi olimpia szervezőbizottságának vezetője reméli, hogy sztrájkok nem rontják el az eseményt, és a játékok idejére megszűnnek a társadalmi elégedetlenségek Franciaországban.

„Remélem, hogy mindenkit a lehető legjobb körülmények között tudunk fogadni, és nem rontjuk el a bulit. Remélem, hogy találunk megoldást azoknak az embereknek, akik a játékokon dolgoznak. Tisztában vagyunk azzal, hogy vannak határok. Nem fogadhatjuk a világot ilyen ambíció anélkül, hogy ne tapasztalnánk kellemetlenségeket" – mondta az egykori kenus, aki három olimpiai aranyat nyert.

Az elmúlt hetekben több szektorban is sztrájkoltak, és újabb munkabeszüntetéseket helyeztek kilátásba a július 26-tól augusztus 11-ig tartó olimpia, majd az augusztus 28-tól szeptember 8-ig zajló paralimpia idejére.

Február közepén még az Eiffel-torony sem tudott kinyitni napokig, mert a dolgozók azt követelték, hogy a jegybevétel nagyobb százalékából részesüljenek. A közszféra dolgozóit képviselő szakszervezetek bónuszokat és többletforrásokat sürgetnek tagjaik számára, akiknek nyáron is dolgozniuk kell majd a játékok miatt.

A rendőrök és csendőrök már megállapodásokat kötöttek, fejenként 1900 eurós bónuszt kapnak az olimpia jelentette nyári plusz munkáért. A légiforgalmi irányítókkal is megállapodtak, hogy a játékok végéig nem lépnek sztrájkba, ám ebbe az ágazat kisebb érdekképviseleti csoportjai nem egyeztek bele. A Csalagút dolgozói tavaly karácsony előtt szüntették be a munkát, ezzel sikerült háromezer eurós jutalmat kialkudniuk. A sor azonban nem ér itt véget: a párizsi metróvezetők, az egészségügyi, a vasúti dolgozók, valamint az utcaseprők is követelésekkel állnak elő.

A CGT szakszervezet felháborodott amiatt, hogy a kormány felfüggesztette a hétvégi pihenéshez való jogot egyes munkavállalók számára az olimpia idejére. "Ha a kormány nem vonja vissza rendeletét, nagy hatású akciókat fogunk indítani a játékok alatt. Sztrájkolni fogunk, ahol csak lehet" – mondta Amar Lagha, a CGT szolgáltatói és kiskereskedelmi dolgozókat képviselő ágának vezetője.

Patrice Vergriete közlekedési miniszter viszont "egyáltalán nem aggódik", mert szerinte nem lesz sztrájk. Nem gondolja ugyanis, hogy a munkások vagy a szakszervezetek veszélyeztetnék Franciaország vagy a vállalatuk megítélését az egész világ előtt – nyilatkozta.

A tavaly nyári rögbi-világbajnokság idején is voltak közlekedést érintő sztrájkfenyegetések, de az a torna komolyabb zavar nélkül lezajlott. Az 1998-as labdarúgó-világbajnokság előestéjén viszont az Air France pilótái a taxisokkal együtt függesztették fel a munkát.

Címlapról ajánljuk
Polgár Csaba: a megelőzés, a szűrések és a daganatellenes oltások is nagyon fontosak

Polgár Csaba: a megelőzés, a szűrések és a daganatellenes oltások is nagyon fontosak

A koronavírus-járvány utóhatásaként sokkal kevesebben járnak szűrővizsgálatokra, mint a pandémia előtt, ezért átfogó kampányra lenne szükség, hiszen a népbetegségek megelőzhetők - mondta az InfoRádióban az Országos Onkológiai Intézet főigazgatója. Polgár Csaba professzor kardiológus és gyermekgyógyász kollégáival együtt több vidéki fórumon tart előadást erről.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 09:32
×
×
×
×