eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Nyitókép: Facebook/Magyar Úszó Szövetség

Plagányi Zsolt Németh Nándorról: elég jók az előjelek az olimpiára, de most inkább nagyon megünnepeljük a vb-bronzot

Megkezdték a felkészülést a magyar úszók a párizsi olimpiára. Plagányi Zsolt két legjobb formában lévő tanítványa, Németh Nándor és a dohai világbajnokságot sérülés miatt kihagyó Kovács Benedek a szakember reményei szerint érmes esélyekkel utazhat a francia fővárosba.

A BVSC edzőjének nagy reménységű tanítványai közül Németh Nándor 100 méteres gyorsúszásban bronzérmet nyert a dohai vizes világbajnokságon, a 100 és 200 méter hátra nevezett Kovács Benedek viszont a vb előtti dubaji edzőtáborban combsérülést szenvedett, ezért visszalépett a katari indulástól.

A vb-szereplés értékelése során Sós Csaba szövetségi kapitány kiemelte, hogy Németh Nándor már a korábbi világbajnokságokon is nagyon közel tudott kerülni az éremszerzéshez, Dohában pedig annak volt köszönhető az áttörés, hogy végig rendkívül taktikusan és jól versenyzett.

Plagányi Zsolt az InfoRádióban elmondta: mindvégig úgy készültek az elmúlt hónapokban, hogy meglesz Németh Nándor első egyéni világbajnoki érme. A BVSC úszója 2017-ben, Budapesten a 4x100 méteres férfi gyorsváltóval lett ugyancsak vb-harmadik. A mesteredző szerint nagyon jól sikerült Németh Nándor felkészülése, kiváló formában érkezett meg Dohába, így már a vb előtt reálisnak tartotta a dobogó elérését. Mint mondta, nagyon örül, hogy meglett a gyümölcse az elvégzett kemény munkának, ugyanakkor hozzátette, még mindig lát olyan dolgokat, amiken lehet majd javítani a következő időszakban. Többször visszanézte a 100 méter gyors döntőjét, kiszúrt egy-egy hibát. Úgy véli,

ha ezek nincsenek, még fényesebb érmet nyerhetett volna tanítványa,

de ez egyáltalán nem jelenti azt, hogy elégedetlen lenne a teljesítményével. „Ez a szereplés elég jó előjelnek számít az olimpia előtt” – jegyezte meg.

A tréner elmondta: megadják a módját az ünneplésnek, hétvégén ugyanis Németh Nándor vendégül látja az edzőtársait és a szakmai stáb tagjait, és az összejövetelen valószínűleg ott lesz majd Cseh László is a családjával. Dohában nem jutott idő nagy ünneplésre, akkor csak egy kis étteremlátogatásra volt lehetőségük.

A másik tanítványnak is meg lehetett volna a vb-érem?

Minden esélye megvolt Kovács Benedeknek is arra, hogy dobogóra állhasson a vb-n, a sérülése azonban ezúttal keresztülhúzta a számításait. Plagányi Zsolt Eb-ezüstérmes tanítványával együtt nagyon szomorú volt emiatt, mert elmondása szerint „jól fel volt építve” az edzésmunka a felkészülési időszakban, és „szépen ívelt felfelé az állapota”. A BVSC mestere úgy véli,

ő is helytállt volna Dohában, „akár az éremre is lett volna esélye”.

Plagányi Zsolt elmondta: nem szabad sokáig agyalni a történteken, tovább kell lépni, innentől az olimpia van a fókuszban. Kovács Benedek tavaly a kaposvári országos bajnokságon 100 méter háton, a fukuokai vb-n pedig 200 méter háton úszta meg az olimpiai A-szintet. A 2022-es budapesti vb-n nyolcadik, míg tavaly, Japánban ötödik lett 200 méteren.

Plagányi Zsolt az olimpiai szerepléssel kapcsolatban felhívta a figyelmet, hogy nem csak a tanítványa kezében van a döntés, hiszen nem tudják befolyásolni az ellenfelek teljesítményét. „Ha esetleg lesz olyan magyar versenyző, aki jobbat úszik nála, akár ki is ütheti őt a csapatból. A júniusi, belgrádi Eb-ig azonban küzdhet azért, hogy ez ne történhessen meg, hiszen az Eb-indulása nem forog veszélyben” – fogalmazott a mesteredző.

Kovács Benedek túl van több kezelésen és vizsgálaton, edzője elmondása szerint már viszonylag jó állapotban van a combja. Jelenleg gyógytornára jár, de közben úszóedzései is vannak már. „Megkezdtük az olimpiára való közvetlen felkészülést. Inkább már csak a fejében van egy kis félelem attól, hogy teljesen túl van-e a sérülésen” – mondta Plagányi Zsolt.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×