eur:
381.29
usd:
354.36
bux:
58669.83
2023. december 10. vasárnap Judit
Varga Zsolt szövetségi kapitány a vízilabda Európa-bajnokság férfi tornáján, az D csoport első fordulójában játszott Magyarország - Szlovénia mérkőzésen Splitben 2022. augusztus 29-én. Magyarország-Szlovénia 23-7.
Nyitókép: MTI/Illyés Tibor

Hüttner, Plagányi és Szalma mesteredző lett, Varga Zsolt az Ormai László-díjas

Mesteredző címet kapott Hüttner Csaba (kajak-kenu), Plagányi Zsolt (úszás) és Szalma László (paraatlétika), míg az Ormai László-díjat Varga Zsolt, a férfi vízilabda-válogatott szövetségi kapitánya vette át a Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetemen (TF) rendezett vasárnapi ünnepségen.

A Magyar Edzők Társasága (MET) a magyar edzők napja alkalmából mindezek mellett Életműdíjjal ismerte el a legsikeresebb szakembereket, valamint jutalmazták az Év utánpótlás-edzőjét is. Az ünnepi eseményen az egybegyűltek megemlékeztek a MET első elnökéről, örökös tiszteletbeli elnökéről, a közelmúltban 91 éves korában elhunyt Ormai Lászlóról, aki mostanáig nem hiányzott egyetlen ünnepségről sem.

"A sportolók rendre a középpontban vannak, de a sikerek ünneplésekor, a méltatáskor nem szabad megfeledkezni az edzőkről, akik felfedezik gyerekeinkben a tehetséget, majd sikerre vezetik őket. A sportirányításban éppen ezért fontosnak tartjuk, hogy minden korosztály edzőit, az utánpótlás-edzőket is támogassuk, elismerjük" - mondta Schmidt Ádám sportért felelős államtitkár, majd hozzátette, hogy a párizsi olimpiai felkészüléshez minden segítséget megadnak.

"Azért dolgozunk, hogy a magyar sportsikerek második, a sportolók után következő létrehozói, az edzők is megkapják az őket megillető elismeréseket. Köztünk vannak az állami sportvezetés, a sportági szövetségek képviselői, és ez jelzi, hogy ők is mennyire fontosnak tartják a közel tizenhatezer edző munkáját" - mondta köszöntőjében Molnár Zoltán, a MET elnöke.

A házigazda Alma Mater, a TF rektora, Sterbenz Tamás kiemelte, a TF büszke arra, hogy az intézmény az eredmények, a sikerek, a szakemberképzés bölcsője.

"Sokat tanulhatunk a régi nagyoktól, edzőinktől, én még ma is érzem, hogy rajtam tartják a szemüket, terelgetnek az életben" - hangsúlyozta személyes hangú beszédében Fábián László, a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) főtitkára, olimpiai bajnok öttusázó.

Mocsai Lajos, a Testnevelési Egyetemért Alapítvány kuratóriumi elnöke kiemelte, hogy az edzők mindig téthelyzetben dolgoznak, mert lehet, hogy két vereség után már megszűnik a megbízatásuk. Büszkén említette meg, hogy a Mesteredző-díjjal elismertek 99 százaléka a TF-en szerezte képesítését.

A Magyar Edzők Társasága idén már ötödik alkalommal ünnepelte a magyar edzők napját (szeptember 25.). A Mesteredző elismerést 1951-ben alapította az állami sportvezetés, és ezúttal hárman vehették át a kitüntetést. Ez a legértékesebb sportszakmai díj, mivel egy olyan grémium dönt az odaítéléséről, amelynek tagjai a magyar sport legeredményesebb edzőegyéniségei.

Hüttner, Plagányi és Szalma Mesteredzői címe mellett Edzői Életműdíjat kapott Kámán Ferenc (atlétika), Koós Hutás László (atlétika), Struhács György (birkózás), Hubik András (kajak-kenu), Péczely Szabolcs (labdarúgás), Mészáros Györgyné (ritmikus gimnasztika), Ördögh István (súlyemelés), valamint Osztie Géza (torna). Az Év utánpótlás-edzőjének járó elismerést Sótonyi Lászlónak (kézilabda) ítélték oda.

"Ez a sportág, a kajak-kenu elismerése, mert nem vagyok gyakorló edző, hanem szövetségi kapitány, próbálgatom terelgetni a magasan kvalifikált edzőket. Persze, ezt figyelembe véve is hatalmas elismerés számomra ez a díj" - nyilatkozta az MTI-nek Hüttner Csaba.

A junior férfi kézilabda-válogatott szövetségi edzőjeként dolgozó Sótonyi László kiemelte, az edzők életében ritkák az ilyen alkalmak és ünnepségek.

"Amiért az elismerést kaptam, stábmunka volt, kellettek hozzá az edzőkollégáim, a csapat, és persze a családom támogatása is. A díj megerősíti az eddigi munkámat, és motiváció a jövőre" - hangsúlyozta Sótonyi.

"Rendkívül nagy megtiszteltetés már az is, hogy itt lehetek a MET rendezvényén, és hallgathattam a magyar sport nagyjait. Megható, hogy megkaptam ezt a díjat, hiszen Ormai Laci bácsi munkásságát ismerem, tisztelem, rendezvényeken találkoztam is vele" - mondta az MTI-nek a friss Ormai László-díjas Varga Zsolt, a férfi vízilabda-válogatott szövetségi kapitánya (nyitóképünkön).

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2023.12.11. hétfő, 18:00
Bendarzsevszkij Anton
az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány szakmai igazgatója, a posztszovjet térség szakértője
EZT OLVASTA MÁR?
×
2023. december 10. 21:24
×
×
×
×