eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Mens 4x100m Freestyle
Nyitókép: Facebook/Magyar Úszó Szövetség

Sós Csaba: Németh Nándor nevének már a Guinness-rekordok könyvében lenne a helye

A magyar úszóválogatott szövetségi kapitánya szerint a 100 méter gyorson bronzérmes Németh Nándor taktikusan és jól versenyzett a dohai világbajnokságon. Sós Csaba ugyanakkor nem tagadja, csalódott amiatt, hogy a hét magyar váltóból csak három jutott ki a párizsi ötkarikás játékokra.

Az úszó-világbajnokságok 1973 óta íródó történetében csupán három ország szerzett minden egyes vb-n érmet a medencés versenyszámokban: az Egyesült Államok, Németország (korábban NSZK és NDK), valamint Magyarország. A magyar sikerszériát Németh Nándor folytatta, aki 100 méter gyorson harmadik lett Dohában. Rajta kívül nyílt vízen Rasovszky Kristóf aranyérmet nyert tíz kilométeren, míg a Fábián Bettina, Szimcsák Mira, Betlehem Dávid, Rasovszky Kristóf alkotta magyar váltó harmadikként zárt Katarban. Legutóbb a 2007-es melbourne-i vb-n volt arra példa, hogy a magyar küldöttség medencés arany nélkül maradt.

Érdekesség, hogy az összes vizes szakágat – így a nyílt vízi úszást és a vízilabdát is – beszámítva az eddigi 21 világbajnokságon csupán kétszer fordult elő, hogy a magyar csapat világbajnoki cím nélkül tért haza: 1982-ben és 2007-ben, ekkor a férfi pólósoknak is „csak” az ezüstérem jött össze – írja a hunswim.com.

Vízilabdában, nyílt vízi és medencés úszásban összesen 27 olimpiai kvótát szereztek a magyarok a dohai világbajnokságon, a medencés számokban tizenöten úsztak döntőt.

A váltók olimpiai kvalifikációs időszaka lezárult, így biztossá vált, hogy a hét váltószámból csak háromban indulhat magyar csapat Párizsban.

Sós Csaba az InfoRádióban elmondta: ugyan óriási tettnek számít kijutni az olimpiára, ő sosem a kvótaszámot tekintette igazán lényegesnek, hanem azt, hogy aki kivívja a szereplést, az hozza ki magából a maximumot. Hozzátette: az számít, hogy azok a versenyzők, akik ott lesznek az olimpián, bejutnak-e a döntőbe, illetve nyernek-e érmet. A szövetségi kapitány nem tagadja, csalódott amiatt, hogy csak három magyar váltó indulhat az ötkarikás játékokon.

„Meggyőződésem volt, hogy akár öt vagy hat váltónk is ki tud kerülni. Mindegyiknek megvolt erre a reális esélye, de ez most így jött össze”

– fogalmazott a szakvezető.

Sós Csaba Németh Nándor szereplésével kapcsolatban azt mondta, a „Guinness-rekordok könyvébe is bekerülhetne”, ugyanis 2018 óta minden évben és minden világversenyen (olimpia, vb, Eb) döntőt úszott – ráadásul egy „rendkívül erős konkurenciájú slágerszámban”, 100 méter gyorson. A BVSC 24 esztendős versenyzője a magyar úszósport történetének legjobb vb-eredményét érte el ebben a számban – 2001-ben Fukuokában Zubor Attila ötödik volt. A szövetségi kapitány szerint a korábbi vb-ken is nagyon közel tudott kerülni az éremhez Németh Nándor, Dohában pedig megtörtént a nagy áttörés, ami úgy véli, a taktikus, jó versenyzésének köszönhető.

Sós Csaba kiemelte: a 100 gyors klasszikus szám, minden világversenyen „az érdeklődés fókuszában van”, éppen ezért, aki itt nyer, kiérdemli a „világklasszis és világhírű” jelzőt. Mit fogalmazott,

„történelmi teljesítmény”, hogy megszületett az első magyar vb-érem ebben a számban.

A szakvezető hozzátette: a dohai vb ékes bizonyítéka volt annak, hogy a 100 gyors valamennyi döntőse közel azonos szinten van, nüanszok döntöttek a helyezésekről és az érmekről. „Ebben a számban és az ilyen helyzetekben a pillanatnyi diszpozíció is sokat számít. A döntőbe jutás már önmagában egy óriási dolog” – magyarázta.

Mire lehet képes az olimpián Németh Nándor?

Németh Nándor 47,78 másodperces időeredménnyel lett bronzérmes a katari vb-n, Sós Csaba úgy véli, ennél jobbat kell úsznia Párizsban ahhoz, hogy ott is felállhasson a dobogóra. Figyelmeztető jel, hogy a mezőny legjobb versenyzői már 47 másodperc alatti időt is el tudtak érni. A vb-győztes kínai Pan Zsan-le 47,53-mal csapott be a célba, de ő még az első napon hét tizedmásodperccel jobb időt úszott – megdöntve ezzel az eddigi világcsúcsot.

A szövetségi kapitány felhívta a figyelmet, hogy nem indult Dohában a kétszeres világ- és kétszeres Európa-bajnok román David Popovici, aki ugyancsak nagy riválisa lehet az olimpián Németh Nándornak. Kiélezett, szoros versenyre számít ebben a számban Párizsban Sós Csaba, aki nem tartja kizártnak, hogy még jobb időeredmények születnek majd a francia fővárosban.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 09:32
×
×
×
×