eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Nyitókép: Facebook/Magyar Birkózók Szövetsége

Bácsi Péter: nem fér bele több baki!

A Magyar Birkózók Szövetségének szakmai igazgatója azt mondta az InfoRádióban, hogy idén a szokatlan időpont miatt háttérbe szorult az Európa-bajnokság, inkább az áprilisi bakui és a májusi isztambuli olimpiai kvalifikációs versenyen kell majd jól teljesíteniük a magyar birkózóknak.

A magyar válogatott három bronzéremmel és öt ötödik helyezéssel zárta a bukaresti birkózó Európa-bajnokságot. Nagy Bernadett a nők 76 kg-os kategóriájában, míg Muszukajev Iszmail (70 kg) és Bajcajev Vlagyiszlav (97 kg) a szabadfogásúak között lett harmadik a kontinensviadalon. Eddig két magyar birkózó, Muszukajev Iszmail és a világbajnok Losonczi Dávid (kötöttfogás, 87 kg) szerzett olimpiai kvótát, de a tavaszi kvalifikációs versenyeken gyarapodhat még ez a szám.

A Magyar Birkózók Szövetségének szakmai igazgatója az InfoRádió Ötkarika című műsorában elmondta: a bukaresti Eb-n szerzett három érem megfelel azoknak a céloknak, melyeket előzetesen kitűztek, ugyanakkor

némi hiányérzete is van, ugyanis a kötöttfogású szakág dobogós helyezés nélkül maradt a román fővárosban.

Bácsi Péter hozzátette: voltak nagy hiányzók, valamint becsúszott néhány apróbb bosszantó taktikai hiba is, de úgy véli, a kötöttfogású versenyzők és edzőik tisztában vannak vele, „merre kell továbblépniük”, mostantól már az olimpiai kvalifikációs versenyekre fókuszálnak. A párizsi kvóták szempontjából kulcsfontosságú időszak következik, amire a sportvezető szerint „maximálisan fel kell készülni”. Amit pozitívumnak tart, hogy fizikálisan jó állapotban vannak a magyar versenyzők.

Az idei Európa-bajnokságot szokatlan időpontban rendezték, hiszen csak nemrég ért véget az alapozás. Bácsi Péter megjegyezte: ilyenkor általában felkészülési versenyek szoktak lenni, nem pedig világversenyek, de az idei év sok tekintetben speciális az olimpia miatt. A kétszeres világ- és kétszeres Európa-bajnok szerint nincs miért aggódni, nem kell temetni senkit sem,

a kvalifikációs versenyekre kell majd csúcsformába, vagy annak közelébe kerülni.

Április 5. és 7. között európai kvalifikációs versenyt rendeznek Bakuban, míg május 9-étől 12-éig Isztambul ad otthont egy másik viadalnak, melyen a világ összes részéről lehet majd kvótákat szerezni. A 2016-os riói olimpián nyolc, míg a legutóbbi, tokiói ötkarikás játékokon hat birkózó képviselte a magyar színeket. Bácsi Péter bízik benne, hogy a tavaszi kvalifikációs időszakban minden fogásnemben még legalább egy kvótát szereznek a magyarok.

A szövetség minimális elvárása, hogy öt-hat birkózó legyen ott Párizsban.

Az MBSZ szakmai igazgatója szerint erre minden esély megvan, ugyanakkor hozzátette: rendkívül erős mezőny fog összegyűlni a két tavaszi versenyre, nagyon nehéz lesz kivívni az olimpiai szereplést.

Szertefoszló olimpiai álmok?

Felhívta a figyelmet, hogy az áprilisi, bakui viadalon „gyakorlatilag nem lehet hibázni”, mert súlycsoportonként csak a két döntős szerez kvótát. A májusi, isztambuli világkvalifikáció döntősei kijutnak az olimpiára, míg a súlycsoportok bronzérmesei ki-ki meccsen lépnek szőnyegre egy-egy további kvótáért. A török fővárosban tehát kategóriánként hárman harcolhatják ki az olimpiai indulást.

Bácsi Péter úgy gondolja, „nem kis kihívás lesz” a két verseny, mert

több rutinos, nagynevű birkózónak nincs még meg a kvótája.

„Mindenki azért fog küzdeni, hogy ott lehessen Párizsban. Nyilván ilyenkor mindenki egy kicsit taktikázik, ettől függetlenül mi nemzetközi edzőtáborokat szerveztünk le a következő időszakra” – tette hozzá a sportvezető.

Aktívan és eseménydúsan telik majd a következő néhány hét a magyar birkózók számára az olimpiai kvalifikációs versenyekig. A férfiak az edzőtábor mellett egy dániai és egy törökországi nemzetközi versenyen is részt vesznek, utóbbi viadalon pedig ott lesz Losonczi Dávid is, aki már rendelkezik olimpiai kvótával. A női válogatott tagjai előbb Kirgizisztánba utaznak, onnan pedig Törökországba mennek tovább, nekik is lesznek felkészülési versenyeik. Bácsi Péter szerint ezeken a viadalokon „olyan ingerek érik” majd a magyar versenyzőket, melyek segítenek abban, hogy a „legjobb formájukat tudják hozni” a sorsdöntő megmérettetéseken.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi együttműködésben 57, Magyarországon is megvásárolható klímaberendezést tesztelt. Az eredményekről Dénes Júlia, az egyesület munkatársa beszélt az InfoRádióban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×