eur:
391.07
usd:
366.54
bux:
68142.02
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab
Gyulay Zsolt, a MOB elnöke a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) és a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) együttműködési megállapodásának aláírásán Budapesten 2022. november 10-én. Az együttműködés célja, hogy a közmédia az összes csatornáján bemutathassa a 2024-es párizsi olimpiára készülő, illetve kvótáért küzdő sportolók útját a nyári játékokig.
Nyitókép: MTI/Illyés Tibor

Gyulay Zsolt: Milák Kristófnak egyedül kell eldöntenie, hogy készül vagy nem készül

Az aranyérmek száma mellett az eredményességet illetően azt is fontosnak tartja Gyulay Zsolt, a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) elnöke, hogy hány pontot tud szerezni a magyar csapat Párizsban.

"A magyar sport erejét az mutatná meg igazán, hogy hány aranyérmet nyerünk és hogy milyen versenyszámokban, milyen sportágakban tudunk plusz pontokat hozni. Mindig is azt mondtam, hogy körülbelül

tíz olyan versenyszám van, ahol akár aranyesélyünk is lehet.

Nyilván jó lenne, ha mind a tíz bejönne" - mondta az M1 televíziónak nyilatkozva fél évvel a nyári játékok hivatalos kezdete előtt.

A MOB vezetője úgy véli, az éremesélyes versenyzők már kijutottak, vagy ki fognak jutni, az eredményességet a csapat magja fogja hozni. Kitért rá, hogy a kvalifikációs időszak közepén konzultáltak a sportágakkal, és a megbeszélések alapján úgy látja, vannak olyan szövetségek, melyekben példa értékű munka folyik, ezekben már a következő olimpiára is jól láthatóan terveznek. A vízilabdát és a vívást említette, illetve az atlétikát a Zsivótzky Gyula Programjával. Hozzátette, hogy idén úszásban és kajak-kenuban akadtak intő jelek, de az elsődleges a szintteljesítés, kvótaszerzés volt.

A párizsi szerepléshez kapcsolódóan úgy fogalmazott, szerinte most olyan közeg veszi körül a sportolókat, amely révén egy gát át tud törni, ezt érezte a labdarúgó-válogatottnál, a férfi kézilabdázóknál, illetve vízilabdázóknál.

Fontosnak nevezte, hogy mekkora magyar sportolói küldöttség utazhat majd ki.

"Nekünk

közelíteni kellene a 200 fő felé,

és a létszámot nagyban meghatározza, hogy a csapatok hogyan szerepelnek. Nagyon szeretnénk a 200 főt megközelíteni, vagy elérni, vagy meghaladni a tokiói létszámot (175). Nagy örömünkre továbbra is versenyben vannak a csapatok" - utalt a női és férfi kézilabdázókra, a női kosárlabdázókra és vízilabdázókra.

Szóba került az úszó Milák Kristóf is, aki még mindig nem kezdte el a komoly felkészülést.

"Ami most folyik Kristóffal kapcsolatban, az biztosan nem használ a magyar sportnak. Van aki ezt mondja, van aki azt mondja, itt egyedül Milák Kristóf nem nyilatkozik, remélhetőleg készül. Ez az ő dolga, élsportoló, neki kell eldönteni, hogy készül vagy nem készül. Milák Kristóf egy nagy bajnok, mi mögötte állunk.

A sajtóban való üzengetés szerintem nem egy jó történet, azt gondolom, hogy más országokban ez nem különösen divat.

Én értem azt, hogy ennek hírértéke van, de a magyar sportnak nem használ, hogy beugrott a vízbe, vagy nem ugrott be a vízbe. Egyéni sportoló, nyert már olimpiát, világbajnokságot, pontosan tudja, mi kell neki ahhoz, hogy odaérjen. Ha nem fog, akkor nem fog" - szögezte le, hozzátéve, hogy egyéni sportban a siker és a kudarc is a sportolóé.

Úgy fogalmazott, hogy bár sokat hallja, hogy a magyar sport túlfinanszírozott, túl sokat költünk élsportra, más európai országokban is, és Európán kívül, főleg Ázsiában elképesztő, ami infrastruktúrában, odafigyelésben, fegyelemben, erőforrások mozgósításában megfigyelhető.

"Ezzel felvenni hosszú távon a versenyt egy ekkora nemzetnek óriási kihívás" - hangsúlyozta.

A párizsi olimpiát illetően emlékeztetett rá, hogy már többször voltak kint előkészíteni a terepet, tapasztalatokat, információkat gyűjteni, jó kapcsolatuk a nagykövetséggel, Habsburg György nagykövettel, ami azért fontos, mert sok magyar szurkoló kiutazása várható. Legutóbb az olimpiai faluban a szálláshelyeket választották ki, illetve azt vették számba, mi az, amire még szükség lesz. Ilyen a csapatiroda kialakítása, többek között a regeneráló szoba, az orvosi szoba, a közösségi tér elrendezése.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×