eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Liverpool, 2024. január 2.Szoboszlai Dominik, a Liverpool játékosa az angol első osztályú labdarúgó-bajnokság 2024. január elsejei Liverpool - Newcastle United mérkőzésén a liverpooli Anfield stadionban.
Nyitókép: MTI/EPA/Adam Vaughan

Eddig „Böde pápa” volt a nagy kedvenc, most már van egy világsztárunk – Dénes Ferenc Szoboszlai Dominikról

Óriási távlatokat nyitott meg Szoboszlai Dominik tavaly nyári Liverpoolba igazolása a magyar futballisták és szurkolók előtt – mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Dénes Ferenc. A sportközgazdász kitért arra is, hogy a magyar válogatott csapatkapitánya már egyértelműen világsztárnak számít. Arról is beszélt, hogy a 2023-as évet öt megnyert trófeával záró Manchester City az elmúlt másfél évtized leginnovatívabb futballvállalata.

Szoboszlai Dominik eddig 20 mérkőzésen két gólt szerzett és két gólpasszt adott a jelenlegi angol bajnoki idényben, a Ligakupában pedig három találkozón kétszer volt eredményes a Premier League hivatalos honlapján olvasható statisztikai adatok szerint. Jürgen Klopp, az angol élvonalban éllovas Liverpool német vezetőedzője alapemberként számít a magyar középpályásra, ezért meglehetősen gondterhelt volt, amikor megsérült a combhajlító izma a Newcastle elleni, 4–2-re megnyert meccsen.

A szakember elismerte, hogy korábban kellett volna lecserélnie a magyar válogatott csapatkapitányát, aki végül a 64. percben hagyta el a pályát a hétfői találkozón. „Egyelőre nem tudjuk, mennyire komoly a sérülése, még várnunk kell. Mások is bajlódnak ilyen sérüléssel, de egyszerűen nincs alternatívánk ebben a nagy hajtásban, ha meccseket akarunk nyerni” – mondta Jürgen Klopp.

Szoboszlai Dominik néhány hónap alatt igazi sztárrá vált Angliában és természetesen a magyar válogatottban is kulcsjátékos. Nem véletlen, hogy bekerült a legjobb három közé a Magyar Sportújságírók Szövetsége Év férfi sportolója-szavazásán. A budapesti Operaházban január 8-án tartandó gálán derül fény arra, hogy Zalánki Gergő, Kós Hubert vagy a Liverpool futballistája kapja meg a díjat ebben a kategóriában.

Dénes Ferenc azt mondta az InfoRádió Aréna című műsorában, előzetesen egyáltalán nem számított arra, hogy Szoboszlai Dominik a Bundesliga után ilyen rövid időn belül egy másik topligában, a Premier League-ben is ennyire jól megállja a helyét, ráadásul az angol bajnokságot jóval magasabb polcra helyezik a németnél. A sportközgazdász szerint a magyar futball szempontjából „nagyon fontos esemény volt” a 23 éves magyar labdarúgó Liverpoolba szerződése, amely a szurkolókat is lázba hozta, és „az ember csak csodálni tudja”, hogyan teljesít azóta Angliában.

„Öröm látni, hogy egy magyar labdarúgó a világ egyik – ha nem a legnagyobb – márkájában kezdő emberként jó helyen, jó korban és abszolút mértékben kihozza magából azt, amit tud”

– fogalmazott.

A The Guardian szakírói által összeállított lista alapján Szoboszlai Dominik jelenleg a világ 52. legjobb labdarúgója. Andy Hunter méltatása szerint fantasztikusan beilleszkedett az angol futballba, és azonnal kulcsfontosságú tagja lett Jürgen Klopp átalakított csapatának. Hozzátette: Szoboszlai Dominiknek nagy szerepe volt abban, hogy a magyar válogatott zsinórban harmadszor is kijutott az Európa-bajnokságra, igazi vezére volt a 2023-as évet veretlenül záró nemzeti együttesnek.

A magyar szurkolók is csak kapkodják a fejüket, mi történik

Dénes Ferenc úgy véli, Szoboszlai Dominik Liverpoolban már világsztár és a magyar sajtó is így kezeli őt. Ezt bizonyítja az is, hogy a magyar újságírók sok esetben már nem Liverpool FC-ről, hanem Szoboszlai csapatáról, és nem Erling Braut Haalandról, hanem „Szoboszlai szomszédjáról” írnak. A sportközgazdász szerint eddig is voltak és várhatóan a jövőben is lesznek sokak által kedvelt futballisták Magyarországon, ilyen „Böde pápa”, azaz Böde Dániel, a Ferencváros korábbi, a Paks jelenlegi játékosa, azt viszont csak most, Szoboszlai Dominik tündöklése idején „kezdjük el kapiskálni, mit jelent az, amikor egy magyar labdarúgó ténylegesen világsztár”.

Dénes Ferenc felidézte, hogy egy sportújságíró elmondta neki, mi volt az első kérdése Szoboszlai Dominikhoz, amikor kiderült, hogy a Liverpoolhoz igazolt. Felhívta a játékost, és megkérdezte, mit csinál éppen. Azt válaszolta, egy szálloda szobájában ül és várja a hamburgerét a McDonald’sból. Az újságíró hitetlenkedett, hogy miért nincsenek az utcán vagy valamelyik szórakozóhelyen, miért nem ünnepelnek? A sportközgazdász elmondta: a nagy sztárklubok egy játékos szerződtetése, illetve annak hivatalos bejelentése után megkérik a futballistát, hogy ne menjen sehová a következő órákban. Ez egy bevett szokás, ez így működik a nyugati csapatoknál, nekünk, magyaroknak azonban ez teljesen ismeretlen és nagyon szokatlan.

„Ha valakiért 70 millió eurót kifizet egy topklub, az első számú igazolásnak tekinthető az adott évben.

Egy ilyen játékos már nem mehet ki csak úgy az utcára, mert szét fogják szedni az emberek. Erről nekünk fogalmunk sem volt eddig, csak most kezdjük megérteni, mit jelent ez”

– fejtegette.

Korszakos csapat lett a Manchester City

Egy másik topcsapat, a Manchester City egyeduralkodó volt 2023-ban Angliában és a nemzetközi klubfutballban egyaránt: Pep Guardiola együttese az elmúlt évben megnyerte a Premier League-et, az FA-kupát, a Bajnokok Ligáját, az Európai Szuperkupát és nemrég a klubvilágbajnokságot is. A Manchester City lett az első angol csapat, amely ugyanazon naptári évben öt trófeát is elhódított.

Dénes Ferenc szerint egy ilyen grandiózus projekt mögé rengeteg pénz kell ahhoz, hogy sikeres lehessen, de az sem mindegy, hogyan költik el a fontmilliókat. Mint fogalmazott, példaértékű és forradalmian új klubmodellt hoztak létre.

„A Manchester City egyértelműen az elmúlt tizenöt év leginnovatívabb futballvállalata”

– tette hozzá.

Kiemelte, hogy a City Football Group jól működő és nagyon sikeres klubhálózatot teremtett meg, amely már nemcsak „a játékjogok különféle csapatokhoz való kihelyezéséről szól”, hanem a világ öt kontinensén vannak jelen, és ugyanahhoz a tulajdonosi körhöz tartoznak ezek az egyre meghatározóbb szerepet betöltő csapatok. Ezekkel „ügyesen tudnak játszani, és nem feltétlenül csalni”. Játékosokat kutatnak és vesznek, akiket aztán kölcsönadnak ezekhez a csapatokhoz, ahol fejlődhetnek, a csoporton belül egyre feljebb léphetnek a ranglétrán, és ha jól teljesítenek, odakerülhetnek a „fő zászlóshajóhoz”, a Manchester Cityhez. Ha nem így alakul a sorsuk, akkor pedig játszhatnak valamelyik fiókcsapatban, például az MLS-ben szereplő New York City FC-ben, amely rengeteget fejlődött az elmúlt években és egyre erősebb klubként tartják számon.

Reménykedhet egy magyar tehetség is

A sportközgazdász emlékeztetett, hogy Vancsa Zalán, a Vasas Kubala Akadémia és az MTK korábbi játékosa is a City Football Group érdekkörébe tartozó belga Lommelben futballozik 2022 óta. Nyilván a magyar U21-es válogatott támadót is figyelik a belga másodosztályban, hogy merre vezet majd az útja a sok lehetőség közül, az csak rajta múlik.

Vancsa Zalán eddig 16 mérkőzésen 4 találattal és 3 assziszttal segítette csapatát a 2023–2024-es bajnoki szezonban. Klubja, a Lommel jelenleg a 8. helyet foglalja el a belga második vonalban.

Dénes Ferenc felhívta a figyelmet arra, hogy a Manchester Citynél igyekeznek „igazi szurkolói élményt” előteremteni. Sokan legyintenek, hogy „csak” 50 ezren látogatnak ki a hazai meccseikre az Etihad Stadionba, a klubvezetők azonban nem siránkoznak, nem keresnek kifogásokat, hanem szorgalmasan keresik a lehetőségeket, hogy lehetne feljebb tornázni a nézőszámot. Úgy látja, ebben is rejlik még bőven potenciál, érdemes figyelni a Manchester Cityre, amely ugyancsak sok pénzt fordít koncertekre, fényjátékokra, különböző szurkolói vagy akár családi programokra.

Mi lesz ha egyszer távozik Guardiola?

A Manchester City sikerkorszaka egyértelműen összefonódik Pep Guadiola nevével, aki 2016 óta irányítja az angol együttest. Dénes Ferenc szerint az alapokat lehelyezték, mind a klub, mind az egész hálózat sikeres és prosperál, de ha a katalán sztáredző egyszer távozik Manchesterből, akkor megtörhet ez a sikerszéria. Korszakos zseninek tartja az 52 esztendős szakembert, aki halmozza a trófeákat. Emlékeztetett, hogy a leszerződtetése előtt egy teljesen más Manchester Cityt láthattunk, amely

meg tudott nyerni ugyan egy-egy sorozatot, de képes volt nagy bukásokra is – toptrénerekkel a kispadon.

Dénes Ferenc szerint míg a korábbi évtizedekben – kisebb megszakításokkal – egy másik manchesteri klub, Sir Alex Ferguson Unitedje volt az egyeduralkodó Angliában, az elmúlt tíz évben „elképesztő City-dominancia” érvényesült. Hasonlóra a Bayern München képes Németországban vagy a Paris Saint-Germain Franciaországban. A sportközgazdász közölte: ez Pep Guardiola nélkül nem sikerült volna a Manchester Citynek, amely nem biztos, hogy képes lesz ilyen hegemón szerepben maradni, ha ő elhagyja Angliát.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Túl keveset dolgoznak a németek – vagy pont, hogy túl sokat?

Túl keveset dolgoznak a németek – vagy pont, hogy túl sokat?

Christian Lindner pénzügyminiszter a közelmúltban kifogásolta a németek munkához való viszonyát, szerinte mentalitásváltásra van szükség. Egy tanulmány szerint ugyanakkor soha ennyit nem dolgoztak a németek, mint a múlt évben. Sőt a politika közreműködésével lehetne még ennél többet is. Most akkor mi az igazság?
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×