eur:
390.25
usd:
364.32
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Göteborg, 2023. december 11.Debreczeni-Klivinyi Kinga, Klujber Katrin, Füzi-Tóvizi Petra, Böde-Bíró Blanka, Szöllősi-Schatzl Nadine és Győri-Lukács Viktória (b-j), a magyar válogatott tagjai ünnepelnek, miután csapatuk 23-22-re győzött az olimpiai kvalifikációs női kézilabda-világbajnokság középdöntőjének harmadik fordulójában játszott Magyarország - Horvátország mérkőzésen a svédországi Göteborgban 2023. december 11-én.
Nyitókép: MTI/Illyés Tibor

Pálinger Katalin: itthon szeretnénk kiharcolni az olimpiai részvételt

A héten dől el, hogy jövő áprilisban mely országok lehetnek a kézilabdázók olimpiai selejtezőtornáinak házigazdái. A magyarok a svédekhez hasonlóan a női és a férfi vonalon is érdekeltek, ami a Magyar Kézilabda Szövetség alelnöke szerint komolyan befolyásolhatja a helyszínválasztást. Az olimpiai ezüstérmes arról is beszélt az InfoRádióban, hogy amennyiben szükséges és az a felkészülést segíti, plusz napokat biztosítanak a versenynaptárban a válogatott összetartások megtartása érdekében.

A magyar női kézilabda-válogatott sorsdöntő mérkőzésen 23–22-re legyőzte Horvátországot a dán-norvég-svéd közös rendezésű világbajnokság középdöntőjében, így részt vehet jövő tavasszal az egyik olimpiai selejtezőtornán. Golovin Vlagyimir csapata 4 győzelemmel és 2 vereséggel zárta a vb-t, amelyen végül a 10. helyen végzett.

2024. április 11. és 14. között három kvalifikációs tornát rendeznek, a Magyar Kézilabda Szövetség jelezte, hogy lenne az egyik házigazda, pályázatát már be is adta az IHF-nek. A helyszínekről ezen a héten születik döntés.

A magyar válogatott Svédországgal, Kamerunnal és Japánnal került egy csoportba, az első két helyezett jut ki az ötkarikás játékokra.

Pálinger Katalin az esélyekkel kapcsolatban azt mondta az InfoRádióban, hogy a magyar válogatottnak kizárólag magával kell foglalkoznia, úgy kell alakítani a formaidőzítést, hogy erre a három mérkőzésre a lehető legjobb állapotban legyen a csapat. Mint fogalmazott, bár úgy tűnik, hogy a legkönnyebb négyesbe kerültünk, egyetlen ellenféllel szemben sem lehet biztosra menni. Mindegyik találkozót komolyan kell venni, hiszen ha például a nyitókörben Japán legyőzi a svédeket, máris borul minden, és kezdődhet a számolgatás. Bármi előfordulhat a kézilabdában, ezért a Magyar Kézilabda Szövetség alelnöke szerint a magyar csapatnak saját magára kell koncentrálni és minden meccsen győzelemre kell törekednie.

„Tényleg az a legfontosabb, hogy ne kelljen számolgatni majd a végén, hanem jó lenne már úgy várni az utolsó meccset, hogy minden eldőlt a mi javunkra”

– fejtegette.

Pálinger Katalin közölte: pillanatnyilag ő sem tud semmit a kvalifikációs tornák helyszíneiről, a pályázatok ugyanis nem nyilvánosak, meg kell várni a hivatalos bejelentést. Köszönetet mondott a sportállamtitkárságnak, hogy támogatta az MKSZ jelentkezését. Mint mondta, már a vb elején jelezni kellett a rendezési szándékot, és akkor még elég borúsak voltak a kilátások a Montenegró elleni vereség miatt. „De megkaptuk így is a bizalmat, úgyhogy be tudtuk adni a pályázatot” – tette hozzá.

Arról nincs információja, hogy a svédek kandidáltak-e, az viszont ismert, hogy hozzánk hasonlóan ők is érdekeltek a férfi vonalon is, ami jelentősen befolyásolhatja a helyszínválasztást. Az MKSZ alelnöke szerint az észszerű döntés azt diktálná, hogy Európában legyen az a selejtezőtorna, amelyen a magyar női válogatott is részt vesz, és titokban abban bíznak, hogy végül nem Svédország, hanem hazánk lehet majd a rendező, amire úgy véli, jó esélyünk van.

Plusz napokat kaphat a válogatott a felkészülésre

Pálinger Katalin végül elmondta: bár nagyon sűrű a versenynaptár, „be vannak táblázva a klubok és a játékosok”, az előző olimpiai selejtezőtorna előtt is „rendkívüli összefogásról” tettek tanúbizonyságot a csapatok, így nem zárható ki, hogy ezúttal is lesz némi változás a magyar bajnokság lebonyolításában. Ha szükséges, elképzelhető, hogy a magyar szövetség plusz napokat biztosít majd a válogatott összetartások megtartása érdekében.

„A napokban fogunk összeülni, és megnézzük, milyen lehetőségeink vannak. Minden lehetőséget megvizsgálunk, mert azt gondolom, hogy két-három nap is sokat jelenthet ebben a sorozatban” – közölte az Európa-bajnok.

A magyar női kézilabda-válogatott 2012-ben és 2016-ban nem jutott ki az olimpiára, a legutóbbi ötkarikás játékokon, Tokióban a hetedik helyen végzett.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×