eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Stockholm, 2017. május 24.Az angol Manchester United egyik szurkolója zászlót lenget a stockholmi Friends Arénában, mielőtt elkezdődik a csapata mérkőzése a holland Ajax Amsterdam ellen a labdarúgó Európa Liga döntőjében 2017. május 24-én. (MTI/EPA/Georgi Licovszki)
Nyitókép: MTI/EPA/Georgi Licovszki

A Manchester United tragédiája számokban: Onana a fő bűnös, de nem az egyedüli

A brit sajtó egy része élcelődik, egy másik próbálja megfejteni. A téma ugyanaz: mi történt a Manchester Uniteddel. A Vörös Ördögök kedd este hazai pályán vereséget szenvedtek a Bayern Münchentől, s ezzel az utolsó helyen végeztek BL-csoportjukban, nemhogy a „királykategóriában” nem maradtak versenyben, de az Európa-liga-folytatást is elvétették.

Az Opta elemző cég összegyűjtött néhány statisztikai érdekességet, amelyek jelzik, hogy ritkán elért mélypontról van szó a klub esetében, illetve, hogy elveszítette a MU azt a pozícióját, amelyet Sir Alex Ferguson munkálkodásának utolsó évtizedében elfoglalt. Megjegyezi, hogy a legutóbbi hét szezonban harmadszor esett ki a csoportkörben, a Főnökkel 18 szezon alatt búcsúzott háromszor.

Legyünk igazságosak: másodszor végzett negyedik helyen a BL-csoportban, az elsőnél (2005–2006) Sir Alex volt a menedzser.

A jelenlegi állapotokra utal, hogy a csapat – minden sorozatot figyelembe véve – a legutóbbi 24 mérkőzéséből 12-t elveszített, éppen annyiszor kapott ki, ahányszor a teljes, 62 meccsből álló 2022–2023-as idényben.

A védelem gyengén teljesített: a 15 kapott gól a hat BL-mérkőzésen rengeteg, angol léptékkel. Egy Premier League-csapat még soha nem kapott ilyen sok gólt a BL-csoportkörben. Ami a szerzett gólokat illeti, a 12 nem kevés. A kedden befejeződött csoportok utolsó helyezettjeit tekintve (RB Salzburg 4, Union Berlin 6, Sevilla 7) különösen sok.

Ugyanakkor érdekes, hogy az Old Traffordon mindössze három gólt tudott szerezni a csapat, ellentétben az idegenbeli, kiemelkedő kilenccel. A csoportutolsó Manchester United vendégként, értelemszerűen három találkozón, több gólt ért el, mint a továbbjutók közül a Köbenhavn, a PSV, a Real Sociedad és az Internazionale hat találkozón. Érdemes itt leragadni: a kedden befejezett négy csoport nyolc továbbjutójának a fele kevesebb gólt szerzett a hat találkozóján, mint a Manchester United a három idegenbelin!

De Münchenben, Koppenhágában és Isztambulban három-három szerzett gól sem volt elég a győzelemhez, sőt kétszer a pontszerzéshez sem. Először végzett csoportja utolsó helyén a BL-ben egy olyan csapat, amelyik mind a három idegenbeli mérkőzésén legalább három gólt szerzett. Ugyanakkor az is tény, hogy a MU támadójátéka az elmúlt hetekben erősen visszaesett, a Galatasaray elleni 3-3 óta négy mérkőzéséből hármat szerzett gól nélkül elveszített, egyedül a Chelsea ellen tudott győzni, 2-1-re. (Mind a két gólt Scott McTominay szerezte.)

„A statisztikák rávilágítanak a szervezettség, a taktikai érzék, a józanság és az alapvető minőség hiányára. Ezek a Bajnokok Ligája-szereplésüket és szezonjuk nagy részét is jellemezték. A United hat meccsen elért négy pontja a legalacsonyabb a Bajnokok Ligája-történetében, míg a 15 kapott gól negatív rekord a Premier League-csapatokat tekintve.

Mindenféle elemzés elkészíthető a kudarccal kapcsolatban, de a lényeg az, hogy a Manchester Unitednek ez a csapata nem alkalmas többre”

– írta a BBC.

A tekintélyes orgánum kitért Andre Onana szerepére. A nyáron David de Gea helyére szerződtetett kameruni kapus a bajnokságban nem teljesít katasztrofálisan, a BL-ben azonban szörnyű mérkőzései voltak. Ismét a BBC-t idézzük:„Andre Onana kapusnak rémálom volt a hibái miatt a Bayern elleni 4-3-as vereség, része volt a Galatasaray elleni hazai vereségben, majd egyszerűen szörnyű volt a török csapat 3-3-as döntetlenjénél Isztambulban, két gólt ajándékozott Hakim Zijesnek. Kevés könnycsepp hullott, amikor David de Gea kapus a nyáron 12 év után elhagyta a Unitedet, de Onana semmit sem tett, ami arra utalna, hogy a spanyolt megfelelően pótolja.”

A Manchester United vasárnap a Liverpoollal játszik majd az Anfield Roadon, egy újabb kudarc megpecsételheti Erik ten Hag sorsát. A hírek szerint 57 ezer szurkoló lesz a stadionban – az elmúlt ötven év rekordját jelentené az Anfielden ez a nézőszám.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×