eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Szabó Szebasztián a férfi 50 méteres gyorsúszás elődöntőjében a fukuokai vizes világbajnokságon 2023. július 28-án.
Nyitókép: MTI/Koszticsák Szilárd

Szabó Szebasztián "jó előjeleket" lát az olimpiára

Az Európa-bajnok úszó azt mondta az InfoRádióban, hogy sikerült túltennie magát az idei vb-kudarcon és alapvetően elégedett a budapesti világkupán elért időeredményeivel.

Szabó Szebasztián 50 méter pillangón 4., míg 50 méter gyorson 6. lett az úszók idei világkupa-sorozatának utolsó, budapesti állomásán. A Győri Úszó SE előbbi számban 2021-ben Eb-aranyérmet nyert, a budapesti versenyen pedig egyetlen századmásodperccel maradt le a dobogóról és csak öt századdal előzte meg őt a győztes. Némi vigaszt jelent számára, hogy a 4x100 méteres férfi gyorsváltóval harmadikként zárt.

A frankfurti születésű, de a Vajdaságban felnövő sportoló azt mondta az InfoRádióban, hogy szeretett volna az első háromba bekerülni valamelyik egyéni versenyszámban is, ez azonban az elmúlt két évhez hasonlóan most sem jött össze neki. Mint fogalmazott, „nem úszott meglepően jó” időeredményeket a múlt heti vk-fordulón,

annak viszont örül, hogy rengeteget tudott javulni az év elejéhez képest.

Szerinte nagyon jó jel, hogy 50 méter gyorson is sokat fejlődött. Ebben a számban van meg az olimpiai A-szintje is: 21,67-et úszott júliusban, a fukuokai vb egyik előfutamában, amit nem tudott megközelíteni aztán a középdöntőben, így kiesett.

Szabó Szebasztián amiatt bosszús egy kicsit, hogy a 2022-ben elért sikereket, időket nem tudta átmenteni erre az évre, a nyári vb-n is többet várt magától. Ezt nagy csalódásként élte meg, a későbbi versenyeken pedig már úgy állt rajtkőre, hogy nem feltétlenül nagy baj, ha nem végez dobogós helyen, a fókusz inkább azon volt, hogy tökéletes legyen a mozgása, „a gyorsaság pedig majd megjön, amikor igazán kell”.

Egy kicsit meglepte, hogy a budapesti vk-n 50 méter pillangón ennyire szoros verseny alakult ki és azt mondta, nincs miért szégyenkeznie, helyt tudott állni egy nagyon erős mezőnyben, melyben a világ legjobbjai indultak. Az egész vk-sorozatra visszatekintve pozitív visszajelzés számára, hogy versenyről versenyre jobban teljesített, egyre jobb időket úszott.

Mintegy kilenc hónap van hátra a párizsi olimpia kezdetéig, Szabó Szebasztián nem szeretne kapkodni, lépésről lépésre haladna a felkészülésben. A jövő heti, debreceni rövid pályás országos bajnoksággal kapcsolatban megjegyezte, hogy nagyon jó edzési lehetőség lesz a sorozatterhelés szempontjából, több számban is versenyez majd, és váltóban is indul.

Igazi tesztnek a februári, dohai világbajnokságot tekinti, ugyanakkor hozzátette: nem azon a versenyen kell a legjobban úszni, hanem Párizsban.

Szabó Szebasztián nagyon eltökélt, csak a munkára, az edzésekre koncentrál, karácsony környékén pihen néhány napot, de ezt leszámítva keményen készül egészen az olimpiáig. Mint mondta, 2022-ben, a budapesti vb után majdnem két hónap pihenőt kapott, ez tudatos döntés volt, így most érzi magában a kellő erőt ahhoz, hogy kitartson az ötkarikás játékokig. Elárulta azt is, hogy idén nyáron csak egy hetet hagyott ki, hogy egy kicsit feltöltődjön.

Az Európa-bajnok úszó szerint az olimpiáig hátralévő idő talán soknak tűnhet, de hozzátette: „ripsz-ropsz eltelnek” ezek a hónapok. Nagy céljai vannak Párizzsal kapcsolatban, de konkrétumokat nem akart mondani, mert korábban előfordult, hogy nagyon fogadkozott egy-egy verseny előtt, aztán teljesen az ellenkezője történt élesben. Jelenleg csak a felkészüléssel, az edzésekkel szeretne foglalkozni.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Bizonytalan jövő: veszélybe kerülhetnek a tokaji és a villányi szőlőültetvények is

Bizonytalan jövő: veszélybe kerülhetnek a tokaji és a villányi szőlőültetvények is

Sokkal több a megműveletlen hazai szőlőterület, mint a korábbi években. A probléma mára a nagy hagyományokkal és presztízzsel rendelkező borvidékeket is elérte. Az Agrárszektor főszerkesztője azt mondta az InfoRádióban, hogy folyamatosan romlik a munkaerő minősége is, miközben egyre több gazdaság veszteséges, így valószínűleg nehéz évek várnak a magyar borágazatra.

Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi együttműködésben 57, Magyarországon is megvásárolható klímaberendezést tesztelt. Az eredményekről Dénes Júlia, az egyesület munkatársa beszélt az InfoRádióban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×