eur:
386.79
usd:
356.38
bux:
66120.54
2024. február 22. csütörtök Gerzson
Az olimpiai láng a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) által közreadott képen a kínai Nankingban rendezett ifjúsági olimpia nyitóünnepségén 2014. augusztus 16-án.
Nyitókép: Szalmás Péter / MOB

Egyszerre jelölik ki a 2030-as és 2034-es téli olimpia helyszínét, szomorú oka van

Az éghajlatváltozás hatásai miatt a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) úgy határozott: a jövő nyári párizsi ötkarikás játékokhoz kapcsolódó közgyűlésén egyszerre ítéli oda a 2030-as és 2034-es téli olimpia rendezési jogát.

Ezt Thomas Bach NOB-elnök pénteken a szervezet végrehajtó bizottságának ülése után jelentette be.

A hét év múlva sorra kerülő havas-jeges játékok rendezéséért Svédország, Svájc és Franciaország van versenyben, a 2034-es téli olimpiát pedig Salt Lake City látná örömmel vendégül, kifejezetten azért, hogy elkerülje a 2028-as Los Angeles-i nyári olimpia és paralimpia szponzorációival való ütközést.

A végrehajtó bizottság kettős odaítélésről szóló javaslatát a vasárnap kezdődő éves rendes közgyűlésnek kell jóváhagynia, ám ez várhatóan csupán formaság lesz.

A NOB-nak csökkenő lehetőségei vannak a téli olimpiák helyszínválasztása kapcsán, Bach szerint mindössze három kontinens 15 olimpiai bizottsága felel meg a követelményeknek, amelyek szerint rendelkezniük kell a havas sportágak helyszíneinek legalább 80 százalékával és a klímaváltozás hatásait figyelembe véve is biztos rendező helyszínnek kell lenniük a havas versenyszámokat illetően a következő évtizedekben.

"Nagyon gyorsan választ kell találnunk a klímaváltozás téli sportokra gyakorolt drámai hatásának kérdésére" - szögezte le Bach.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.02.22. csütörtök, 18:00
Schiffer András
ügyvéd, volt országgyűlési képviselő
Vészesen fogynak az ukrán tartalékok, patthelyzetben az EU az ukrán utánpótlásokkal kapcsolatban – Ukrajnai háborús híreink csütörtökön

Vészesen fogynak az ukrán tartalékok, patthelyzetben az EU az ukrán utánpótlásokkal kapcsolatban – Ukrajnai háborús híreink csütörtökön

A nyugati szövetségesek a háború eleje óta nem képesek megfelelően ellátni Ukrajnát a megígért mennyiségű fegyverrel, ez pedig egyre kritikusabb helyzetet teremt a frontvonalakon – írja az orosz állami TASZSZ. Az uniós nagykövetek szerdai megbeszélésén patthelyzet alakult ki az Európai Békekeret (EPF) további 5 milliárd euróval történő kiegészítéséről és egy Ukrajnának külön erre a célra szánt ugyanekkora alap létrehozásáról. A „francia-német blokád” egyelőre megbénította az egyeztetéseket. Németország nyitott a kompromisszumra, rugalmasságot javasolva, hogy az Ukrajnának nyújtott kétoldalú adományait részben beszámítsák az EPF-alaphoz való hozzájárulásokba. Franciaország viszont kitart amellett, hogy az európai fegyvergyártóktól vásároljanak új eszközöket a tagállamok – derül ki a Politico beszámolójából. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború aktualitásaival.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×