eur:
380.81
usd:
353.8
bux:
58669.83
2023. december 9. szombat Natália
Sós Csaba, a magyar úszóválogatott szövetségi kapitánya a római vizes Európa-bajnokságon a Stadio Del Nuotóban 2022. augusztus 15-én.
Nyitókép: MTI/Czeglédi Zsolt

Sós Csaba: Milák Kristóf szenved

A tervek szerint az olimpiai bajnok Milák Kristóf már az egy hónap múlva esedékes budapesti Világkupa-versenyen medencében lehet - jelezte az InfoRádióban Sós Csaba szövetségi kapitány. Arról is beszélt, hogy januártól elsősorban az olimpiai A-szintes versenyzők kapnak támogatást.

Több változás jön a magyarországi élvonalbeli úszásban, több versenyre lehet számítani, ráadásul rangos, nemzetközi versenyekre; a magyar bajnokságok is idomulnak a világtrendhez, egyrészt áprilisról nyárra kerül, másrészt számonként nem kettő, hanem három úszás lesz, előfutam, középdöntő és döntő, ám így is négynapos marad, nem lesz hosszabb – közölte Sós Csaba, az úszók szövetségi kapitánya.

Részletekben "nem akart elveszni", annyit azonban elárult, az ob-döntőben már csak négy úszó szerepel majd, a középdöntőkben úsznak nyolcan.

Még az sem körvonalazódott pontosan, hogyan viszonyul ez az olimpiai szerepléshez.

"Meglátjuk. Június 23-án van az utolsó versenynap, és addig lehet olimpiai A-szintet úszni. Egyrészt ott véglegesen eldől, hogy ki az, aki részt vehet az olimpián, ki nem. A másik, hogy vannak védett úszók, azoknak a felkészülését segíti a verseny, a formába hozás eszköze, emlékeztetnék rá, hogy annak Idején Darnyi Tamás ilyen helyzetben végigúszta az összes versenyszámot 50 m melltől 1500 m gyorsig, de Egerszegi Krisztinát is megtalálni mellúszóként országos bajnokságokon dobogón" – idézte fel a kapitány.

Addig azonban még nagyon sok verseny lesz. Nemsoká jön a berlini Vk-verseny néhány magyarral, aztán jön Athén, Budapesten viszont olyanok is ott lehetnek, akik nem tartoznak a válogatotthoz. Erről Sós Csaba azt mondta, az úszók októberben ebből "érzékelhető pénzt" fognak keresni, a másik: épp a felkészülést szakítja meg, kvázi színesíti egy ilyen viadal, ennek "minden úszó örül".

Milák Kristóffal kapcsolatban "jelentős eltérésnek" nevezte, hogy korábban le sem ment az uszodába, most pedig lemegy és úszik.

"Szenved, ez egészen biztos, reméljük, minél hamarabb visszarázódik a rendes kerékvágásba, azt remélem, Budapestre már eljuthat arra a szintre, hogy ő is versenyezhessen."

Jövő februárban Dohában pedig világbajnokság lesz, az ottani kerettel kapcsolatban azt mondta, "valószínűleg az olimpiai A-szintesek úszhatnak", rajtuk kívül pedig a váltó kvalifikációja lesz szempont az olimpiára.

A válogatottba kerülés nem szigorodik, de azt Sós Csaba tisztázta, aki olimpián az időeredménye alapján indulhat, az kap majd támogatást az ötkarikás játékokra való felkészüléséhez.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Sokk vagy kínos baki: tényleg több száz milliót kerestek a „Hamászhoz köthető alkuszok?”

Sokk vagy kínos baki: tényleg több száz milliót kerestek a „Hamászhoz köthető alkuszok?”

A napokban röppent fel a hír, hogy az október 7-i, Izrael elleni brutális terrortámadások előtt „furcsa” aktivitás folyt a Tel Aviv-i tőzsdén. Két amerikai jogászprofesszor tanulmányában arra jutott, hogy bennfentes traderek előre tudhattak a támadásról és ennek alapján kötöttek nyerő fogadásokat. Mások szerint viszont a kutatók felsültek.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2023.12.11. hétfő, 18:00
Bendarzsevszkij Anton
az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány szakmai igazgatója, a posztszovjet térség szakértője
Rég várt pályázat indul - Megoldást kínál a napelemek által okozott fő problémára

Rég várt pályázat indul - Megoldást kínál a napelemek által okozott fő problémára

A hazai naperőmű-kapacitás további növekedése és az áramellátás biztosítása szempontjából is lényeges az a jövő januárban uniós forrással induló kormányzati pályázat, amely energiapiaci szereplők számára nyújt támogatást villamosenergia-tárolók telepítéséhez és működtetéséhez. A pályázat úgy kínál jelentős részben megoldást a naperőművek termelésének kiszámíthatatlanságából eredő, a villamosenergia-rendszer egyensúlyát veszélyeztető problémára, hogy enyhíti a földgázfüggőséget, egyúttal elősegítheti a telepítő cégek bevételeinek optimalizálását is. A tartalmában és formájában is különleges pályázattal a lakosság, a kkv-k és a hálózatüzemeltető társaságok után a villamosenergia-ipari érintettségű vállalatok számára is megnyílik egy kifejezetten az energiatárolók terjedését támogató program, a magyarországi energiaátmenet új korszakba lépését is jelezve.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×