eur:
390.12
usd:
365.14
bux:
0
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab
Atlétikai stadion. Forrás:Nemzeti Atlétikai Központ
Nyitókép: Forrás:Nemzeti Atlétikai Központ

Atlétikai vb: ezekben a számokban várható világcsúcs

Hat év után tér vissza az atlétika csúcseseménye, a szabadtéri világbajnokság Európába, Budapest pedig először ad otthont a világ harmadik legnagyobb sporteseményének, melynek 8,498 millió dollár lesz az összdíjazása.

A sportág vezetői, köztük Sebastian Coe elnök minden szempontból sikeres versenyben bíznak, ami a legutóbbi két vb-ről talán nem feltétlenül volt elmondható; 2019-ben Dohában ugyanis a stadionban még az esti programokon is sok volt az üres szék, tavaly Eugene-ben pedig a foghíjas lelátók mellett az alacsony nézettségi adatok sem tölthették el örömmel a nemzetközi szövetséget (WA).

A csütörtökön a magyar fővárosban szinte egyhangúlag újraválasztott brit sportvezető az M1 aktuális csatornának adott interjúban elégedetten nyilatkozott, dicsérte a szervezők munkáját, a stadiont és a magyarok hozzáállását.

"Minden feltétel adott a jó világbajnoksághoz, szurkolok, hogy jól sikerüljön, az előjelek mindenképp jók!" - mondta az utolsó WA-elnöki ciklusát megkezdő Sebastian Coe.

A feltételek adottak egy kiváló versenyhez, a legfontosabb összetevője a sikeres vb-nek azonban a magas színvonalú versenyek és a csúcsdöntések, ami 2023 produkcióit tekintve szinte borítékolható.

Idén már négy atléta hat számban döntötte meg minden idők legjobbját, s ők valamennyien indulnak a vb-n. Az idei csúcshalmozó a kenyaiak középtávfutója, Faith Kipyegon, aki június elején egy héten belül az 1500 és az 5000 méter világcsúcsát is megfutotta, majd július 21-én egy mérföldön is megtette ugyanezt.

Kipyegon az 1500 és az 5000 rajtjánál is ott lesz, s noha mindkét számban első számú esélyes - előbbiben toronymagasan -, nagy csatára kell felkészülnie. Ott lesz ugyanis - mások mellett - Sifan Hassan a mezőnyben, aki a tokiói olimpiához hasonlóan Magyarországon is triplázni fog, 1500, 5000 és 10 000 méteren is futni fog. Az idén London Marathont nyert sztár a legutóbbi nyári játékokon a két hosszabb távon arany-, a rövidebben bronzérmet nyert, s a vb-n is legalább hasonló babérokra tör.

Az idén világcsúcsot döntő atléták közül papíron előzetesen talán a svédek rúdugrójának, Armand Duplantisnak a sikerére lehet a legbiztosabban fogadni. A rekordot februárban 6,22 méterre javító, olimpiai és vb-címvédő 23 éves ugró egyértelműen a mezőny előtt jár, ő az egyetlen, aki szinte bármikor képes 6 méter fölé jutni.

Férfi súlylökésben az amerikai Ryan Crouser emelkedik ki, a tavaly felállított világcsúcsát idén 23,56 méterre javította, ugyanakkor több komoly kihívója is lesz, többek között a kétszeres világbajnok honfitársa, a magyar felmenőkkel rendelkező Joe Kovacs.

Szakállas csúcsot sikerült megdöntenie júniusban az etióp Lamecha Girmának, aki férfi 3000 m akadályon 7:52.11 percre írta át a legjobb időt, melyet addig, 2004 óta a katari Szaif Szaid Sahin tartott. A csúccsal ugyanakkor "csupán" első számú kihívóvá lépett elő, a favorit ugyanis a Tokióban és Eugene-ben is aranyérmes marokkói Szufian el-Bakkali.

A vb-k leginkább várt számai a férfi és női 100 méter. Előbbiek esetében gyakorlatilag lehetetlen egyetlen esélyest megnevezni, sőt, 7-8 olyan sprinter is van a mezőnyben, aki nyerhet. Tavaly az amerikaiak végeztek az első három helyen, most viszont közülük csak a címvédő Fred Kerley indul, viszont így sem lehetetlen az újabb amerikai "tarolás", mivel Kerley mellett a 200 címvédője - és ott is induló - Noah Lyles és a 2019-es vb-győztes Christian Coleman is futni fog. Viszont az sem lehetetlen, hogy egyikük sem fér fel a dobogóra, idén ugyanis a brit Zharnel Hughes volt eddig a leggyorsabb (9.83 mp), megelőzve a kenyai Ferdinand Omanyalát (9.84 mp) és szintén rajthoz áll a tokiói játékok bajnoka, az olasz Lamont Marcell Jacobs.

A nőknél háromesélyesnek tűnik a harc a leggyorsabbnak járó címért. Méghozzá a tavalyi győztes, elnyűhetetlen Shelly-Ann Fraser-Pryce, a Eugene-ben ezüstérmes, idei ranglistaelső (10.65 mp) honfitársa, Shericka Jackson és az amerikai bajnok, a szezonban 10.71 másodpercet produkáló Sha'Carri Richardsson között.

A budapesti vb-n az egyéni számok bajnokai 70 ezer, az aranyérmes váltók pedig 80 ezer dollárt nyernek, világcsúcsért 100 000 dollár jár.

Címlapról ajánljuk
Az új otthonfelújítási programban az építőanyagok árait is össze lehet hasonlítani
Íme a részletek

Az új otthonfelújítási programban az építőanyagok árait is össze lehet hasonlítani

Egy árfigyelő rendszer is része lesz az új otthonfelújítási programnak. A Gazdasági Versenyhivatal által már jelenleg is működtetett árfigyelőhöz hasonló megoldással az építőanyagok áráról tájékozódhatnak majd azok, akik korszerűsíteni szeretnék ingatlanjukat. Így kiválaszthatják az olcsóbb termékeket kínáló kereskedőket - nyilatkozta az InfoRádiónak Balogh Lászlót, az ingatlan.com vezető gazdasági elemzője.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×