eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika
Németh Balázs, az atlétikai vb-t szervező Budapest 2023 Nonprofit Zrt. vezérigazgatója, Schmidt Ádám sportért felelős államtitkár, a vb kormánybiztosa, Ferencz Marcel Ybl- és Pro Architectura-díjas építész, a stadion tervezője, Sebastian Coe, a Nemzetközi Atlétikai Szövetség (WA) elnöke, kétszeres olimpiai bajnok, Szalay-Bobrovniczky Kristóf sportért felelős honvédelmi miniszter és Fürjes Balázs, a budapesti atlétikai világbajnokság szervezését és lebonyolítását irányító testület társelnöke (b-j) a budapesti Nemzeti Atlétikai Központban 2023. június 15-én. Az augusztusi atlétikai világbajnokságnak otthont adó új létesítményben Coe a Bp. Honvéd és a Gödöllői EAC atlétapalántái kíséretében avatta fel a Mondo-pályát, amelyen egy kört futott a gyerekekkel.
Nyitókép: MTI/Balogh Zoltán

Sebastian Coe elmondta, hogy mit szeret Budapestben

A Nemzetközi Atlétikai Szövetség (WA) elnöke szerint Budapest igazi vb-város, amin érződik, hogy kiváló otthona lesz az atlétikai világbajnokságnak.

Sebastian Coe a sajtótájékoztatón elmondta, egy hete érkezett meg a magyar fővárosba, ahol azóta találkozott a főpolgármesterrel és a köztársasági elnökkel. Úgy vélte, a reptértől beutazva, az egész városon látható, hogy közeleg a vb-rajt.

Kiemelte, a vb-koordinálásában a legjobb helyi szervezőbizottsággal dolgozott együtt.

Hangsúlyozta, hogy 40 éve rendezték az első szabadtéri világbajnokságot, amin 150 ország vett részt, most pedig több mint 200 országból érkeznek versenyzők. Egyben jelezte, a budapesti az első vb, amelyet a WA új, fenntarthatósági stratégiájának jegyében szerveznek és bonyolítanak le, mivel felmérésük szerint az atléták 75-80 százalékának fontos a környezetvédelem.

Schmidt Ádám sportért felelős államtitkár történelminek nevezte, hogy Budapest adhat otthont a világ harmadik legnagyobb sporteseményének. A vb kormánybiztosa Usain Boltot idézte, aki azt mondta, akarni kell a sikert, és jelezte, a szervezőbizottság is ennek jegyében tevékenykedett. Kiemelte, a magyarok büszkék lehetnek a világbajnokság megrendezésére, ami nagy lehetőség a magyar sport számára. Hozzátette, a nézők szuperhősöket láthatnak majd az új Nemzeti Atlétikai Központban, amely a vb után nemcsak a magyar atlétika otthona lesz, hanem a szabadidősportot is szolgálja.

Németh Balázs, a vb-t szervező Budapest 2023 Nzrt. vezérigazgatója elmondta, arra törekedtek, hogy minél több élményt adjanak a nézőknek. Ennek jegyében két szurkolói zóna jött létre, egy a belvárosban, egy pedig a stadionnál. A vb-k történetében először létrehozták a medálplázát, amely a stadionon kívül helyezkedik el, és az éremátadás mellett különféle programok várják itt a szurkolókat. Szintén a nézők szórakoztatását szolgálja You-hoo, a rackajuh, amelyet

a világ legjobb kabalaállatának nevezett.

Emlékeztetett rá, hogy a Nemzeti Atlétikai Stadion építésével egy rozsdaövezetet sikerült felszámolni. Hangsúlyozta, 106 országból vásároltak jegyet a vb-re.

A vb-t szombattól jövő vasárnapig a Nemzeti Atlétikai Központban rendezik, az utcai futó- és gyaloglóversenyeknél pedig a Hősök terén lesz a rajt és a cél.

Címlapról ajánljuk

Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Anyagi szempontból is fontos az ellenzéki pártoknak, hogy jól szerepeljenek az idei európai parlamenti és önkormányzati választáson, mert azzal növelik az esélyüket arra, hogy 2026-ban, az országgyűlési választáson egy százaléknál jobb eredményt érjenek el, és állami támogatásban részesüljenek. Az InfoRádióban Cservák Csaba alkotmányjogász professzor beszélt arról, hogy az állam mikor és miért támogatja a választáson elinduló pártokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×