eur:
393.77
usd:
365.12
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Deutsch Tamás, a Fidesz európai parlamenti delegációjának vezetője beszédet mond a párt 29. tisztújító kongresszusán a Hungexpón 2021. november 14-én.
Nyitókép: MTI/Koszticsák Szilárd

Deutsch Tamás: minden feltétel adott, hogy a magyar sport növelje nemzetközi eredményességét

A Sportegyesületek Országos Szövetségének elnöke az InfoRádiónak elmondta: a magyar egyesületek 2023-ban mintegy 14,5 milliárd forintos közvetlen állami támogatásban részesülnek.

"A magunk mögött hagyott most már több mint tíz esztendő a magyar sport történetében példátlan jelentőségű és nagyságrendű sportfejlesztési programot jelent" – jelentette ki az InfoRádiónak Deutsch Tamás, a Sportegyesületek Országos Szövetségének (SOSZ) elnöke.

Mint mondta, a 19. század vége óta nem volt a magyar sport történetében olyan évtized, ahol az iskolai testneveléstől a sportlétesítmény-fejlesztésen át, a sportegyesületek tevékenységét támogató összegek növelésén keresztül, a sporteredmények után járó elismeréseket szolgáló költségvetési támogatások összegének a növekedésig ilyen nagyságrendű sportfejlesztési program valósult volna meg.

A támogatási rendszer három elemből áll:

  • a 2016 óta a Sportegyesületek Országos Szövetség által kidolgozott Hiszek Benned Sport Program a magyar kis- és közepes egyesületek működését segíti pályázati úton. Ez idén 500 millió forintos nagyságrendű költségvetési forrást jelent. Tavaly ez az összeg 247 millió forint, az azt megelőző évben pedig a legmagasabb pályázati összeg 300 millió forint volt.
  • Második eleme a vidéki nagy egyesületek támogatási programja, ami két éve indult útjára, és aminek eddig húsz vidéki sportegyesület volt részese. A támogatásban részesülő sportegyesületek száma is bővülni fog, akár hat új sportegyesülettel. A keretösszeg is egymilliárd forinttal bővül, így meghaladja a négymilliárd forintot.
  • A fővárosi nagy egyesületek támogatási programja 2013-ban indult útjára. Eddig hat nagy fővárosi egyesület, a Ferencváros, a Honvéd, az Újpest, a Vasas, a BVSC és az MTK volt a program kedvezményezettje. A kedvezményezetti kör nyolc egyesülettel bővül, a sport szakmai célokat szolgáló támogatási összeg pedig a négymilliárdot is meghaladja. Emellett több mint 2,3 milliárd forinttal nő a sportlétesítmények üzemeltetési támogatási összege.

Deutsch Tamás szerint a nagymértékű növekménynek az elszabaduló energiaárak adják a magyarázatát, de így is komoly takarékosság jellemzi az egyesületek működését. Mindennel együtt

a közvetlen sportegyesületi támogatás 14 milliárd 440 millió forintot valamivel meghaladó összeg.

Deutsch Tamás kifejtette: egy éve háború dúl a szomszédunkban, de sajnos az Európai Unió elhibázott választ ad erre, és Európa-szerte egekbe szökött az infláció. Az energiaárak hihetetlenül megemelkedtek, de ilyen körülmények között is optimális helyzetben van a magyar sportegyesületi világ.

"Minden pénzügyi, anyagi erőforrásban testet öltő, vagy létesítmény-üzemeltetésben megfogalmazható feltétele adott annak, hogy a magyar sport megőrizze, de akár növelje a nemzetközi eredményességét" – mondta. A 2023-as év már nyári olimpiát és paralimpiát megelőző esztendő, tehát fontos, hogy nemzetközi összevetésben is versenyképes legyen a magyar sport.

A szövetség elnöke szerint komoly elismerés az a magas szintű szakmai együttműködés, a SOSZ véleményére való odafigyelés a sportkormányzat részéről, ami már hosszú évek óta tart. A SOSZ egy erős sportszakmai érdekképviseleti szervezete a magyar sportegyesületi világnak, több mint 800 magyar sportegyesület a tagja. "A megalapozott szakmai javaslatainknak köszönhető, hogy minden szakmai javaslatunkat elfogadta a sportkormányzat" – tette hozzá Deutsch Tamás, a Sportegyesületek Országos Szövetségének elnöke.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

A jelenlegi világranglista-helyezések alapján több mint húsz sportágban lehetnek érdekeltek a magyarok a nyári ötkarikás játékokon – mondta az InfoRádióban a Magyar Olimpiai Bizottság főtitkára. Fábián László beszélt a hazai rendezésű kvalifikációs versenyek, köztük az április 25-én kezdődő szegedi evezős Európa-bajnokság jelentőségéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×