eur:
393.51
usd:
368.02
bux:
66505.36
2024. április 25. csütörtök Márk
A Zalaegerszegi Sport- és Tanuszoda versenymedencéje az átadása napján, 2022. június 1-jén. Három hónapos próbaüzem után megnyílt a mintegy 9,5 milliárd forintból megvalósított új uszoda, tanuszoda és strand. A Modern városok program keretében elkészült új komplexum ötvenméteres, tízpályás, csaknem háromszáz személyes lelátójú uszodája nemzetközi versenyek rendezésére is alkalmas.
Nyitókép: MTI/Varga György

Átalakul a 77 nyitva maradó uszoda működése, a lakosság is érintett

Összesen 30, a Nemzeti Sportközpontok által fenntartott nagyobb komplexum és tanuszoda esetében, valamint 47, önkormányzatok vagy egyesületek által üzemeltetett létesítménynél a kormány átvállalja a rezsiköltség-növekmény kifizetését.

"Az energiakrízis elejét tapasztalva a szövetség már július-augusztusban megkezdte a létesítmények felmérését. Volt egy szakmai térkép arról, hogy mi az az elvárható uszodalétszám, ahol még túl tudunk élni. A sportszakmai üzemeltetési bizottság 49 uszodát járt be, és kérte be a távfelügyeleti adatokat, a közbeszerzési szerződéseket, és minden mást" – nyilatkozta az InfoRádiónak Wladár Sándor, a Magyar Úszószövetség elnöke.

Schmidt Ádám sportért felelős államtitkár kapta meg a felmérés eredményét, így objektív elbírálás alapján, valós számokkal valósulhat meg a támogatás. Wladár Sándor azt mondta, "nem maradtak nagyon fehér területek az országban", de

a munka 141 uszodában folyt, és ehhez képest 77 marad nyitva.

Megjegyezte: a Covid kapcsán megtapasztalták, milyen visszafordíthatatlan károkat tudott okozni a leállás az utánpótlás-nevelésben. Az idei korosztályos bajnokságon is voltak olyan korosztályok, ahol kétharmados leszakadás volt. Ha ez most újra bekövetkezett volna az energiakrízis miatt, akkor az elmúlt tíz év munkája erősen amortizálódott volna. Mint mondta, nem lehetnek elég hálásak a kormányzatnak, mert ők is felismerték azt, hogy ez valós segítség, és ha a létesítmények nem kapnak támogatást, akkor tényleg

nagy bajban lett volna az utánpótlás és az élsport is.

Az állam a megnövekedett energiaárak és a régi árak közötti különbséget vállalja át. Cserébe a nyitva tartó intézményeknek "mindent bele kell tenni." Az úszósport résztvevőitől is rugalmasságot várnak el, és hogy fogadják el az új körülményeket. A 25 fokos víz nem tűnik kevésnek, de mégiscsak kevésbé jó 4-6 órákat edzeni a hideg vízben. A szövetség elnöke elmondta: az edzésszámot, az edzésidőt csökkentik, az egy pályán úszó versenyzők száma növekedni fog. A bezárások miatt egyes úszókat busszal vagy máshogy viszik a húsz kilométeres körzetben nyitva tartó uszodákba.

Az üzemeltető részéről is tettek javaslatot a bizottság tagjai, hogy miként lehet minimális befektetéssel 15- 20-30 százalékos energiamegtakarítást tenni." A támogatás magával fogja vonni, hogy lesz ellenőrzés, és a kell, akkor lesz szankció is" – fogalmazott Wladár Sándor.

Azzal kapcsolatban, hogy a lakosság is használhatja-e az érintett létesítményeket, a szakember elmondta: a hatékonyság és a hasznosítás kapcsán a nyitvatartási idők megnyúlnak, és nem este 7-kor, hanem esetleg 10-kor zárnak este. A Császár-Komjádi Sportuszodában például nyújtott nyitvatartás lesz, és amikor nincsenek edzések, akkor a többi látogató is tudja használni ezeket az uszodákat.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Valóra vált Moszkva rémálma, újra megindultak a csúcsfegyverek Ukrajnába - Háborús híreink csütörtökön

Valóra vált Moszkva rémálma, újra megindultak a csúcsfegyverek Ukrajnába - Háborús híreink csütörtökön

Mostanra biztossá vált, hogy az Egyesült Államok a hivatalos fegyverszállítmányok megindulása előtt adott Ukrajnának az ATACMS közepes hatótávolságú ballisztikus rakétákból, az Egyesült Királyság pedig Paveway IV-es "okosbombákat" fog adni Kijevnek. Az orosz csapatok előretörése mindeközben rendületlenül tart, több falut is elfoglaltak egyetlen nap leforgása alatt. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×