eur:
394.13
usd:
365.33
bux:
65384.6
2024. március 29. péntek Auguszta
Petrov Iván edző (b) és Szabó Szebasztián Európai-bajnok válogatott úszó a Duna Arénában 2022. június 16-én, a magyarországi vizes vb kezdete előtt két nappal.
Nyitókép: MTI/Kovács Anikó

Petrov Iván csapata csak pótmedencében tud edzeni, de ő ezt is óriási ajándéknak tartja

Szeptember közepe óta tart a győri úszók felkészülése a decemberi, melbourne-i rövid pályás világbajnokságra, ahová Szabó Szebasztián éremért, Jakabos Zsuzsanna a minél jobb döntős helyezésekért utazik – számolt be megkeresésünkre Petrov Iván vezetőedző.

Kiderült az is a beszélgetésből, hogy felújítási munkák miatt jelenleg a 33 méteres medencében a vízilabdázókkal együtt tudnak készülni.

A vezetőedző elmondta, hogy a két vb-induló mely számokban szerepel Melbourne-ben:

  • Szabó Szebasztián 50 és 100 méteres gyorsúszásban, illetve pillangóúszásban áll rajthoz,
  • Jakabos Zsuzsanna 200, 400 vegyesen, 200 pillangón és 200 gyorson

versenyzik.

Petrov Iván közölte, hogy

  • Szabó Szebasztián éremért megy a rövid pályás világbajnokságra, és szeretne javítani az egyéni csúcsain,
  • Jakabos Zsuzsa célja pedig a minél jobb döntős helyezés megszerzése Ausztráliában, neki 400 vegyesen és 200 pillangón jobbak az esélyei.

Arról is beszélt, hogy a szezon első három hónapjának, azaz az első makrociklusnak ez lesz a főversenye a két versenyző számára, és jó összehasonlítást ad a vb a tavalyi eredményekkel.

A mezőny erejével kapcsolatban elmondta, hogy a nagy úszónemzetek közül a házigazda erős csapattal áll ki, a legnagyobb amerikai nevek is szerepelnek a rajtlistán, Japán is jó válogatott küld, sok országból, ahol megvoltak már a válogatók, ütőképes küldöttség érkezik Ausztráliába.

„Nem lesz könnyű verseny, nem adnak semmit ingyen” – summázott.

A 25-ös és 50-es medence közötti váltásról elmondta, hogy ahol edz az úszó, az meghatározó, és ezen az adottságon talán a legnehezebb változtatni, de minden medencében fel lehet készülni rövid pályás és nagymedencés világversenyre is.

„Gondoljunk csak Egerszegi Krisztinára, Güttler Károlyra, Cseh Lászlóra vagy Kovács Ágnesre, ők mind-mind 33-as medencében készültek”

– mondta Petrov Iván.

Az uszodák fajtája jó átkötés a momentán a rövid pályás világbajnokságnál is meghatározóbb területre, az energiaválságra.

Ezzel kapcsolatban azt mondta a vezetőedző, hogy azzal, hogy a rezsiköltségek a 19-szeresükre, a tízszeresükre vagy akár csak az ötszörösükre ugrottak, kigazdálkodhatatlanná tették a téli működést a fenntartók számára.

„Nálunk ez az ötvenméteres méteres medencét érinti – mondta a győriek vezetőedzője –, itt felújítási munkálatok zajlanak, nem tudunk edzeni, de a 25x33-as medencében azért a vízilabdázókkal együtt tudunk úszni, és ez nagyon nagy ajándék a jelenlegi helyzetben.”

(Nyitóképünkön Petrov Iván edző és Szabó Szebasztián Európai-bajnok válogatott úszó a Duna Arénában 2022. június 16-én, a magyarországi vizes vb kezdete előtt két nappal.)

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×