eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 19. vasárnap Ivó, Milán
Faragó Tamás olimpiai bajnok vízilabdázó, miután átvette a Budapest díszpolgára elismerést a Fővárosi Közgyűlés ünnepi ülésén, amelyet a szabadság napja alkalmából tartottak az Újvárosháza dísztermében 2014. június 19-én.
Nyitókép: MTI/Kovács Tamás

Faragó Tamás a vízilabda-Eb-esélyekről: én sem tudom, mire lesznek képesek a fiatalok

Szombaton kezdődik Splitben a vízilabda Európa-bajnokság, mindkét magyar válogatott tartalékos összeállításban szerepel, de a pólólegenda szerint a név kötelez: mindig jól kell szerepelni.

Szombattól Splitben rendezik a vízilabda Európa-bajnokságot, a szűk két hónapja Budapesten világbajnoki ezüstérmes magyar női válogatott már aznap este csoportrangadót játszik a görögökkel, míg a férfiak hétfőn kezdenek.

Faragó Tamás olimpiai, világ- és Európa-bajnok, a Nemzet Sportolója elsőként azt emelte ki, hogy nem sokkal a világbajnokság után ismét formába lendülni nagyon nehéz, szerinte a játékosok eleve fizikailag és idegileg le vannak terhelve, egy nagyon erős bajnokság és BL-sorozatmérkőzés után kell a második világversenyen vízbe szállniuk. Ugyanakkor a magyar pólósok a magyar vízilabdát képviselik, ami azt jelenti, hogy mindig jól kell szerepelni.

A magyar női válogatott már a hétvégén megkezdi szereplését, szombaton és vasárnap is csoportrangadó vár rá a görögök, illetve a hollandok ellen. Nehézséget jelent Bíró Attila szövetségi kapitánynak, hogy változtatnia kellett az elutazás előtt. Rybanska Natasa vállsérülése nem javult annyit, hogy szerepelhessen az Eb-n, Dömsödi Dalma került be a keretbe, míg a csapatkapitány Keszthelyi Ritáról már korábban kiderült, hogy kihagyja a spliti tornát.

"A magyar válogatott még így is éremesélyes, sőt igazából arra is esélyes, hogy nyerjen,

mert jó erőt képvisel. Nagyon egységes, vannak most már jó játékosai, a fiatalok beértek, Bíró Attila és társa abszolút jó edzők, tehát a női válogatott mindenképpen jól fog szerepelni" – értékelt Faragó Tamás. Hozzátette, a női vízilabdasportban az oroszok kizárása könnyebbséget jelent a többi csapat számára is.

Külön nehézséget jelent, hogy a csapat a hét végi két rangadó után könnyebb meccsekre számíthat, és csaknem egy hét után kell majd ismét felpörögnie az egyenes kieséses szakaszra. Faragó Tamás szerint elsősorban a motiváció fenntartása a kulcskérdés. "Nem egyszerű a feladat, mert nem elég a vb után ismét formába lendülni, az Európa-bajnokság keretén belül is még egyszer formát kell időzíteni, ami azt jelenti, hogy nagyon jól kell tudni vízilabdázni az elején, és a végén még jobban" – mondta.

A férfiaknál az új szövetségi kapitány, Varga Zsolt együttese hétfőn kezd, szerdán jön a szerbek elleni csoportrangadó, ugyanakkor az erőviszonyokat módosíthatja, hogy a magyar csapatból több kulcsember is hiányzik majd, és helyüket tehetséges fiatalok foglalják el.

"A csapattól, miután ők is a magyar vízilabdát képviselik, mindenképpen jó szereplést várok, ennek ellenére nem irigylem őket, elsősorban Varga Zsoltot, mert sok mindent nagyon rövid időn belül meg kellett oldani. Nemcsak a fiatalítást, a kulcsjátékosok helyettesítését, hanem azt is, hogyan lehet egy csapatot újjászervezni, hogyan lehet új taktikát felépíteni. Azok a játékosok, akik bekerültek, mind-mind nagyon tehetségesek, de hogy már az első világversenyen képesek lesznek-e arra, hogy klasszisteljesítményt nyújtsanak, azt nem tudom, csak remélem. A tehetségük alapján mondhatom azt, hogy képesek rá, de, hogy meg tudják-e valósítani, azt még nem tudom" – adott helyzetelemzést Faragó Tamás.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Marilyn Monroe-tól Billie Eilishig – Dívák és Ikonok a Magyar Zene Házában

Magyarország nemzetközi kulturális pozícióját mutatja, hogy a londoni Viktória és Albert Múzeum először Budapestre utaztatja nagy sikerű Dívák és Ikonok című kiállítását, amelyet a Magyar Zene Háza magyar művészek történeteivel, tárgyaival egészített ki – mondta Závogyán Magdolna kultúráért felelős államtitkár a tárlatot megnyitó beszédében.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 19. 18:07
×
×
×
×