eur:
394.75
usd:
370.43
bux:
65337.27
2024. április 19. péntek Emma
Olaf Scholz német kancellár beszédet mond a Német Szakszervezeti Szövetség (DGB) által a munka ünnepe alkalmából rendezett felvonuláson Düsseldorfban 2022. május 1-jén.
Nyitókép: Olaf Scholz német kancellár beszédet mond a Német Szakszervezeti Szövetség (DGB) által rendezett felvonuláson Düsseldorfban 2022. május 1-jén. MTI/EPA/Sascha Steinbach

Bauer Bence: ha Németország köhög, Magyarország is beteg lesz

Az egész unió egyik leggyengébb GDP-adatát hozta Németország a második negyedévben, ráadásul a kancellárnak még egy korrupciós üggyel is szembe kell néznie – mondta Bauer Bence, a Mathias Corvinus Collegium Magyar–Német Intézetének igazgatója.

Pénteken a hamburgi tartományi parlament vizsgálóbizottsága előtt meg kellett jelennie Olaf Scholznak, egy 2016-2017-es korrupciós ügyben hallgatták meg, az eset már a választási kampányban is előkerült. Hamburgban még a mostani kancellár polgármestersége idején elengedték egy nagy bank 47 millió eurós adótartozását, és most erről kell számot adnia a szociáldemokrata politikusnak – magyarázta Bauer Bence.

Nem jön jókor ez az ügy a Mathias Corvinus Collegium Magyar–Német Intézetének igazgatója szerint a szociáldemokrata SPD, a zöldek és a szabad demokrata FPD alkotta kormánykoalíciónak, amely már egy most tartott választásnál sem rendelkezne többséggel, és a feszültségek nőnek.

"Gazdasági válság jön, Németország majdnem a legrosszabb GDP-adatot produkálta a második negyedévben, ott vannak az energiaellátási kérdések, és egyre inkább kezd a németek türelme elfogyni, nemcsak a háborúval kapcsolatban, hanem azzal is, ahogy a kormány kezeli ezt a krízishelyzetet" – mondta a szakértő, és hozzátette, erre jön még egy ilyen a botrány, ez nyilván nem tesz jót a kormány stabilitásának, bár arra utaló jelek nincsenek, hogy a koalíciós társak esetleg visszavonulni készülnének az együttműködésből.

A vizsgálóbizottság eljárása azonban még sokáig tarthat, keserves időtöltést okozhat a kancellárnak és kellemetlen ügyek is előkerülhetnek még

– figyelmeztetett.

Bauer Bence arra is emlékeztetett, hogy a szociáldemokrata párt a történelme során a harmadik legrosszabb eredményt érte el szeptemberben, de miután a CDU még ennél sokkal rosszabbul szerepelt, így tudott Scholz kancellár lenni.

"Nagy elvárások nem voltak a kormány iránt, mert tudták, hogy a különböző partnereknek sok kompromisszumot kell kötniük, de Scholz stílusa, hozzáállása bizonyos nemzetközi kérdésekhez nem mondanám, hogy negatív csalódás, inkább a régi, bevált formáját hozza, kiszámítható, egy kicsit unalmas, visszafogott. Eddig a németeknek ez a stílus tetszett, szimpatikus volt, de amikor tényleg színt kell vallani, akkor lehet, hogy ez már nem lesz annyira megnyerő a német válaszok szemében" – vélekedett a szakértő.

A német gazdaság gyengélkedése, a növekedés leállása miatt Németországban azzal számolnak, hogy recesszió lesz, ráadásul az emelkedő energiaárak miatt előfordulhat, hogy a téli időszakban korlátozni kell majd az ipari termelést, ez pedig nem jelent jót sem az Európai Uniónak, sem pedig Magyarországnak.

"Tudjuk azt, ha Németország köhög, akkor Magyarországon már érződik a hatása,

ha Németország influenzás, akkor Magyarország is beteg lesz előbb-utóbb.

Németország gazdasági teljesítménye az egész kontinensre nézve jelentős, számolhatunk visszaeséssel, ez egészen biztos" – mondta Bauer Bence.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×