eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
WOLVERHAMPTON, ENGLAND - JUNE 14:  Hungarys Roland Sallai scores his sides 2nd goal during the UEFA Nations League League A Group 3 match between England and Hungary at Molineux on June 14, 2022 in Wolverhampton, United Kingdom. (Photo by Alex Dodd - CameraSport via Getty Images)
Nyitókép: Alex Dodd - CameraSport via Getty Images

Nekünk ez volt az Évszázad mérkőzése: Anglia–Magyarország 0-4

A magyar válogatott még a londoni 6:3-at is felülmúló különbséggel, 4-0-ra verte Wolverhamptonban Angliát a Nemzetek Ligája A-divíziójának C csoportjában. Marco Rossi csapata négy forduló után vezeti a csoportját.

A mérkőzést élőben tudósítottuk, ezt a képes összeállítást lejjebb görgetve olvashatják vissza. A mérkőzés utáni nyilatkozatokról itt írtunk.

A nemzeti együttes legutóbb 1953-ban győzött Angliában, akkor az Évszázad mérkőzésén a Puskás Ferenc fémjelezte Aranycsapat diadalmaskodott 6-3-ra.

A keddi találkozón Sallai Roland duplázott, a hajrában betalált még Nagy Zsolt és Gazdag Dániel is.

Mivel a csoport másik meccsén a németek 5-2-re verték az Európa-bajnok olaszokat, a magyar válogatott az élre ugrott, és a csoportgyőzelemért játszhat szeptember 23-án, amikor a németek vendége lesz Lipcsében, majd három nappal később az olaszokat fogadja.

A csoport állása

1. MAGYARORSZÁG 4 2 1 1 7-3 7 pont
2. Németország 4 1 3 - 8-5 6
3. Olaszország 4 1 2 1 5-7 5
4. Anglia 4 - 2 2 1-6 2

A csoport további programja

5. forduló (szeptember 23.):
Németország-MAGYARORSZÁG, Lipcse 20.45
Olaszország-Anglia, Milánó 20.45

6. forduló (szeptember 26.):
MAGYARORSZÁG-Olaszország, Puskás Aréna 20.45
Anglia-Németország, London 20.45

A hazaiak himnusza alatt az angol szurkolók a szigetország lobogóját formázó élőképpel köszöntötték kedvenceiket, ugyanakkor meglehetősen sportszerűtlenül viselkedtek addig, amíg a magyar himnusz szólt: előbb fütyültek, majd hangosan kiabáltak és énekeltek közben.

Az első percekben máris látható volt, hogy az angolok semmit sem akarnak a véletlenre bízni, igyekeztek folyamatosan a magyarok térfelén tartani a labdát, és nyomást helyezni a vendégvédelemre. Két lehetőséget ki is dolgoztak, de előbb a befejezésbe csúszott hiba, majd Dibusz kezében halt el a próbálkozás. Negyedóra elteltével egy veszélytelennek tűnő szituációban Styles harcolt ki szabadrúgást, melyből a védő Stones és Ramsdale kapus "segítségével" Sallai megszerezte a magyarok vezető gólját.

A folytatásban Marco Rossi együttese igyekezett továbbra is kompakt módon védekezni és kevés területet hagyni a házigazdák gyors játékosai számára. Az angolok ezzel együtt egy-két alkalommal veszélyeztettek, egyszer nagy helyzetben Saka és Bellingham egymást szerelte le a magyarok tizenhatosánál. A másik oldalon Szalai Ádám harcolt ki mesteri módon egy szabadrúgást, melynek elvégzése után Jamesnek a gólvonalról kellett kifejelnie a labdát. Az ellenakciónál Bowen lódulhatott meg, de a hátra sprintelő Szoboszlai nagyszerűen tisztázott előle a tizenhatoson belül.

A félidő hajrájához érve még veszélyesebbé vált a hazaiak játéka, legnagyobb helyzetük viszont az volt, amikor a menteni igyekvő Orbán a saját kapuja felé fejelte az oldalról beadott labdát: Dibusz résen és jó helyen volt, bravúrral hárított.

Fordulás után változatlanul folyamatos nyomás alatt volt a magyarok kapuja, de a védekezés továbbra is rendben volt, igaz, néhány alkalommal kevés hiányzott az angoloknak az egyenlítéshez. Rossi tanítványai többségében jól és nagyon hatékonyan szűkítették a területet a saját térfelükön, ezzel a játékkal pedig komolyan meggyűlt az angolok baja. A magyarok szövetségi kapitánya végig a technikai zóna széléről irányított, egyszer annyira hevesen vitatva a játékvezető ítéletét, hogy sárga lapot is kapott.

A hazaiak számára a 70. perc hozta el a hidegzuhanyt, egy magyar ellentámadás végén ugyanis Sallai ismét eredményes volt, ezt pedig már a hazai közönség sem nézte el a kedvenceknek, többen nyomdafestéket nem tűrő szavakkal illették a háromoroszlánosok teljesítményét.

Az angol futballisták is érezték, hogy nem hagyhatják annyiban a meccset, jóval nagyobb sebességre kapcsoltak és sorra dolgozták ki a kisebb-nagyobb lehetőségeket, hamarosan azonban Nagy Zsolt gólja már-már kegyelemdöféssel ért fel a számukra. A házigazdák ráadásul két perc múlva emberhátrányba is kerültek, így a slusszpoén Gazdag Dánielé lett, aki az utolsó előtti percben beállította a végeredményt.

Az angol játékosok a közönség hangos pfújolása és fütyülése kíséretében hagyták el a pályát, míg a magyarok a maroknyi Angliába elutazott szurkolójukkal együtt énekelték el a himnuszt, s ünnepelték a teljesen megérdemelt sikert.

Az élő közvetítés

A két kezdőcsapat. Anglia: Ramsdale – K. Walker, Guéhi, Stones, R. James – Saka, K. Phillips, Bellingham, Gallagher – Bowen, Kane. Magyarország: Dibusz – Lang, W. Orbán, Szalai A. – Fiola, Styles, Schäfer, Nagy Zs. – Sallai R., Szoboszlai – Szalai Á.

Sokkal aktívabban kezdtek az angolok, az első öt-hat percben szinte csak náluk volt a labda. Bowen háromméteres fejese után Nagy Zsolt nagy bravúrral mentette meg a magyar kaput a góltól.

Eltelt tíz perc, továbbra sem tudja a magyar csapat megtartani a labdát.

Nem is kell… A 16. percben Szoboszlai Doninik a bal szélről lőtt szabadrúgását Lang Ádám lefejelte, mégpedig pontosan Sallai Rolandnak, aki megszelídítette, majd a jobb sarokba vágta. Anglia–Magyarország 0-1.

WOLVERHAMPTON, ENGLAND - JUNE 14: Roland Sallai of Hungary scores a goal to make it 0-1 during the UEFA Nations League League A Group 3 match between England and Hungary at Molineux on June 14, 2022 in Wolverhampton, United Kingdom. (Photo by James Baylis - AMA/Getty Images)
Sallai Roland gólja. Fotó: James Baylis - AMA/Getty Images

Hatvan éve, Albert Flórián góljai óta Sallai Roland az első magyar, aki legalább két mérkőzésen is szerzett gólt az angolok ellen.

A német válogatott közben Mönchengladbachban vezetést szerzett az olaszok ellen, mégpedig Joshua Kimmich találatával.

Szoboszlai újabb éles szabadrúgása után Reece James szinte a gólvonalon állva fejelte ki a labdát Szalai Attila ellen. A másik oldalon Stones fejesét fogta Dibusz.

A 35. percben egy beadás után Willi Orbán fejéről a magyar kapu felé jutott a labda, Dibusz Dénes nagyszerűen védett.

A 45. percben Harry Kane lövése után Turpin, a francia játékvezető tévesen ítélt szögletet. Szerencsére a védőink felszabadítottak a beívelés után.

Vége az első félidőnek, a hősiesen küzdő magyar csapat 1-0-ra vezet. Egészen elképesztő, hogy a 11 nap alatt a negyedik mérkőzésüket játszó futballisták milyen fizikai mutatókat produkáltak az első félidőben.

A németek, Gündogan tizenegyesgóljának köszönhetően, már 2-0-ra vezetnek az olaszok ellen.

Cseréltek a második félidő kezdetén az angolok, Raheem Sterling állt be, Jarrod Bowen helyére.

Az 50. percben Bellingham labdája éppen csak hogy átment Kane lába fölött.

Fokozódott az angol nyomás, alig van nálunk a labda.

Callum Styles és Szoboszlai Dominik hagyta el a játékteret, Gazdag Dániel és Nagy Ádám álltak be. Az angoloknál Gallagher helyére Mason Mount szállt be.

Sallainak akadt egy jó megugrása,kicsit hosszú volt Szalai Attila labdája.

Az angoloknál Bellingham helyére Phil Foden, a magyaroknál Szalai Ádám helyett Ádám Martin állt. Mindez a második félidő közepén.

A németek már 3-0-ra vezetnek az olaszok ellen.

Mi pedig 2-0-ra. Ádám Martin az első érintéseivel megharcolt, tökéletes helyzetbe hozta Sallai Rolandot, aki Ramsdale lába között a hálóba lőtt.

WOLVERHAMPTON, ENGLAND - JUNE 14:  Hungary's Roland Sallai scores his sides 2nd goal during the UEFA Nations League League A Group 3 match between England and Hungary at Molineux on June 14, 2022 in Wolverhampton, United Kingdom. (Photo by Alex Dodd - CameraSport via Getty Images)
Sallai másodszor. Fotó: Alex Dodd - CameraSport via Getty Images

A 76. percben Foden a kapu mellé lőtt.

Harry Kane csúsztatása a lécről jött ki.

Sallai Roland helyét Loic Nego játszik.

Nem hisz az ember a szemének: Ádám Martin második gólpassza után Nagy Zsolt szétlőtte a kaput, 0-3.

WOLVERHAMPTON, ENGLAND - JUNE 14: Zsolt Nagy of Hungary celebrates after scoring their team's third goal during the UEFA Nations League - League A Group 3 match between England and Hungary at Molineux on June 14, 2022 in Wolverhampton, England. (Photo by Catherine Ivill/Getty Images)
Nagy Zsolt élete formájában játszik Fotó: Catherine Ivill/Getty Images

A németek 5-0-ra vezetnek az olaszok ellen.

Stones megkapta a második sárga lapját, ez pedig pirossal jár.

Saka helyére Maguire állt be, nyilván a védelem erősítése miatt.

Gazdag Dániel bepöttyintette a negyediket.

Történelmi győzelem: Anglia–Magyarország 0-4.

A német-olasz mérkőzés végeredménye 5-2.

Címlapról ajánljuk
Kempf Zoltán egy időre háttérbe szorítja az influenszerkedést, és megcélozza az olimpiát

Kempf Zoltán egy időre háttérbe szorítja az influenszerkedést, és megcélozza az olimpiát

A világbajnok BMX freestyle-os néhány évre abbahagyta a versenyzést, de amikor a sportága bekerült az olimpiai programba, hamar visszatért. A népszerű influenszer az InfoRádióban elmondta: a BMX freestyle-ban nem lehet előre jósolni vagy esélyeket latolgatni, sok tényezőtől, körülménytől függ, hogy sikerül egy-egy verseny, de a kvótaszerzés lesz a célja a júniusi, budapesti olimpiai selejtezőn.

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×