eur:
393.86
usd:
367.95
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk
A trófea a 2019-2020-as labdarúgó Bajnokok Ligája csapatbeosztásának sorsolásán az Európai Labdarúgó-szövetség, az UEFA nyoni székházában 2019. augusztus 5-én.
Nyitókép: MTI/EPA/Salvatore Di Nolfi

Teljes felforgatás előtt áll a Bajnokok Ligája

Az UEFA végrehajtó bizottsága ma Bécsben jóváhagyta a nemzetközi kupasorozatok 2024–2025-ös idényére vonatkozó végleges formátumot. Eldőlt, hogy az eddigi csoportszakasz helyett bevezetésre került az úgy nevezett svájci rendszert.

A Bajnokok Ligájában a csapatok létszámát 32-ről 36-ra emelték. A legnagyobb változás, hogy a csoportkört (amelyben még a következő idényben is nyolc négyes csoportba sorolják a résztvevőket) megszüntetik, az összes résztvevő csapatot egyetlen ligába teszik. Minden csapat legalább nyolc mérkőzést játszik majd, nyolc különböző ellenféllel (négy hazai, négy idegenbeli találkozót).

A sakkból ismert svájci rendszer alapján dől majd el, melyik csapat kivel játszik majd. A párosítások kialakításának vezérelve, hogy nagyjából azonos teljesítményt nyújtó csapatok kerüljenek szembe egy-egy mérkőzésen. Ez kevéssé szolgálja a bejutott „kisebb” csapatok érdekét, nincs reális reményük ennek alapján a legjobbakkal találkozni.

Az első nyolc egyenes úton bejut a nyolcaddöntőbe, a kilencediktől a huszonnegyedikig tizenhat csapat oda-visszavágós alapon játszik a további nyolc helyért. A tavaszi menetrend további része nem változik.

Az eredeti tervekkel ellentétben csak nyolc mérkőzést játszik az alapszakaszban, ez kettővel kevesebb, mint amennyit terveztek és kettővel több, mint a mostani rend szerint szerepel a programban.

Ugyancsak módosult az eredetihez képest az, hogy kinek jut a plusz négy hely a harminckettőről harminchatra emelt létszámnál.

– Egy helyet kap az UEFA nemzeti szövetségi rangsorában az ötödik helyezett bajnokságának harmadikja.

– Négyről ötre növelik az úgynevezett „Bajnokok útján” kvalifikáló klubok számát.

– Az aktuális előtti utolsó idény két legjobban szereplő országa kap két helyet. (A rangsor alapja: az összes megszerzett pontszám osztva a résztvevő klubok számával). A mostani szezon végén Anglia és Hollandia kapna egy-egy plusz helyet, előbbiből a bajnoki ötödik, utóbbiból a második is biztosan főtáblás lenne.

Az UEFA végrehajtó bizottsága ismét megerősítette, hogy a döntőig vezető úton továbbra is a hét közepén játsszák a mérkőzéseket, elismerve az országos bajnokságok fontosságát a hétvégék szabadon hagyásával.

Hasonló formátummódosítások vonatkoznak az Európa Ligára (8 mérkőzés csapatonként a ligaszakaszban) és az Európa Konferencia Ligára (6 mérkőzés csapatonként a ligaszakaszban), mindkettőben 36 csapat szerepel majd az őszi szakaszban.

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×