eur:
394.55
usd:
369.9
bux:
65248.03
2024. április 19. péntek Emma
Liu Shaoang (b) a montreali rövidpályás gyorskorcsolya-világbajnokság férfi 1000 méteres selejtezőjében 2022. április 8-án.
Nyitókép: MTI/EPA/Andre Pichette

Liu Shaoang máris duplázott

Az 1500 után 500 méteren is győzött Liu Shaoang, aki így a legrövidebb távon megvédte címét a rövidpályás gyorskorcsolyázók montreali világbajnokságán.

A sportág történetében ez volt az első alkalom, hogy magyar versenyző meg tudta védeni vb-aranyát, illetve az is először fordult elő, hogy magyar sportoló két egyéni távon is aranyérmet szerezzen ugyanazon a vb-n.

A kétszeres olimpiai bajnok Liu Shaoang, aki eddig mind a tíz futamát megnyerte a kanadai városban, pályafutása negyedik vb-aranyát gyűjtötte be, miután tavaly 500 méteren és összetettben nem talált legyőzőre.

Liu Shaoang a sprinttáv negyeddöntőjében ott folytatta a menetelését, ahol az 1500 méter fináléjában abbahagyta: a kettes pozícióból rajtolva azonnal élre állt, így rajt-cél győzelmet aratva lépett a legjobb tíz közé. A másik két fiatal magyar ugyanabban a negyeddöntőben szerepelt. Az alig egy hónapja a junior vb-n ezüstérmes Nógrádi Bence hiába rajtolhatott a kedvezőnek számító kettes pozícióból, rosszul kapta el a startot, így ketten is megelőzték, ezen a távon pedig a negyedik helyről már nem volt visszaút. A junior vb-n bronzérmes Jászapáti Péter végig az ötödik helyen tempózva ért célba. Előbbi 13., utóbbi 19. lett.

A Ferencváros 24 éves versenyzője legjobb idejének köszönhetően a legelőnyösebb, egyes pályáról rajtolhatott az elődöntőben, ahol ismét gond nélkül győzött, miután a legfőbb ellenfele, a kanadai Jordan Pierre-Gilles kicsúszott mögüle. A fináléban viszont csak a kettes pozícióból indulhatott, mert a másik elődöntőben Quentin Fercoq jobb időt ért el. Ennek ellenére a táv olimpiai bajnokaként Liu Shaoang volt a favorit és ezt gyorsan igazolta is, mert a második kör elején könnyedén előzte meg francia riválisát, utána pedig már nem engedte ki a kezéből a győzelmet.

A nőknél mindkét magyar versenyző ugyanabba a negyeddöntőbe kapott besorolást. Jászapáti Petra nagyszerűen tartotta a tempót a szám 2019-es Európa-bajnokával, a lengyel Natalia Maliszewskával, mögötte pedig Kónya Zsófia szépen feltartotta a kétszeres olimpiai és nyolcszoros világbajnok dél-koreai Sim Szuk Hit, akinek így az előzés után már nem maradt ideje utolérni az élen korcsolyázó duót. Jászapáti végül az utolsó körben bravúrosan, külső íven megelőzte esélyesebb riválisát, pedig a második hely is biztos továbbjutást ért volna.

Az elődöntőben már nem jött össze a bravúr a 23 éves Jászapátinak, ugyanis végig a negyedik helyen korcsolyázva esélye sem volt a fináléra, de a kisdöntőbe így is bejutott. Ott a legrosszabb, négyes pozícióból rajtolt, és ezen a helyezésen nem is tudott javítani, így összességében az 1500 méterhez hasonlóan nyolcadikként zárt. Kónya a negyeddöntős búcsújával 13. lett. A fináléban a női váltóval olimpiai bajnok holland Xandra Velzeboer a világcsúcstartó Kim Boutint megelőzve diadalmaskodott, utóbbi 1500-on is második volt, így nyolc vb-érméből egyik sem arany.

Az 5000 méteres férfi váltóverseny elődöntőjében a magyarok Liu Shaoang, Nógrádi Bence, Jászapáti Péter, Talabos Attila összeállításban szerepeltek, eleinte a harmadik helyen haladtak a belga és a dél-koreai kvartett mögött. Amikor az ázsiaiak ritmust váltottak, akkor sikerült a magyaroknak is megelőzniük a belgákat, akik a végére elkészültek az erejükkel. A finálét érő második hely így nem forgott veszélyben.

A 3000 méteres női váltóversenyben a Jászapáti Petra, Kónya Zsófia, Somodi Maja, Somogyi Barbara összeállítású magyar négyes, amely csak visszalépések miatt indulhatott, az esélyesebb dél-koreai és kanadai stafétával küzdött az elődöntőben, sokáig jól tartotta magát, de tíz körrel a vége előtt leszakadt, így a kisdöntőben szerepelhet majd.

Vasárnap pedig az 1000 méter csatározásainak folytatására, a szuperdöntőkre és a staféták fináléira kerül sor.

Címlapról ajánljuk
Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Hírügynökségi jelentések szerint az izraeli hadsereg csapást mért több célpontra Iránban, de ezt Izraelben hivatalosan nem erősítették meg. Irán azt közölte, hogy a légvédelme működésbe lépett, és az okozott robbanásokat a közép-iráni Iszfahán körzetében. Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense szerint ez izraeli jelzés, figyelmeztetés volt Iránnak a hétvégi zsidó állam elleni támadása után.

Vitézy Dávid: Gyurcsányozás és Budapest-ellenes minisztérium helyett a város legyen a középpontban!

101 pontban hirdette meg főpolgármesteri választási programját. Sokkal több van szerinte Budapestben, ráadásul a külső kerületeket is magára hagyta a várospolitika, pedig ott lakik a budapestiek háromnegyede - mondta programadó-kampánynyitó rendezvényén Vitézy Dávid, az LMP által támogatott főpolgármester-jelölt.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×