eur:
389.47
usd:
361.64
bux:
68002.24
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
Németh Szilárd, a Magyar Birkózó Szövetség (MBSZ) elnöke (b3), Szabó Tünde sportért felelős államtitkár (b2), Bácsi Péter, az MBSZ szakmai igazgatója (b), Bacsa Péter, az MBSZ ügyvezető alelnöke, az Eb szervezőbizottságának vezetője (b4), Mihók Attila, a Nemzeti Sportügynökség vezérigazgatója (j2) és Gyulay Zsolt, a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) új elnöke (j) a budapesti birkózó Európa-bajnokság sajtótájékoztatóján a Testnevelési Egyetemen 2022. február 21-én. Negyven országból több mint 1500 akkreditált vendég, sportoló, edző, sportvezető érkezik a március 26-án kezdődő Eb-re, amelynek eredményesen szereplő hazai indulói komoly jutalmat kapnak a magyar szövetségtől (MBSZ).
Nyitókép: MTI/Szigetváry Zsolt

Negyven országból 1500 vendég érkezik a budapesti birkózó Európa-bajnokságra

Az Európa-bajnokság a BOK Csarnokban március 26-án kezdődik.

Negyven országból több mint 1500 akkreditált vendég, sportoló, edző, sportvezető érkezik a március 26-án kezdődő budapesti birkózó Európa-bajnokságra, amelynek eredményesen szereplő hazai indulói komoly jutalmat kapnak a magyar szövetségtől (MBSZ).

Németh Szilárd, az MBSZ elnöke a kontinensviadal hétfői sajtótájékoztatóján elmondta, hogy az aranyéremért hatmillió, az ezüstért hárommillió, a bronzért kétmillió, míg az ötödik helyezésekért félmillió forint jár.

"Az MBSZ 2015 óta stabil, átlátható gazdálkodást folytat, ennek is köszönhetően külön díjazásban részesítjük a fővárosi Eb-n jól szereplő sportolóinkat" - hangsúlyozta Németh Szilárd, aki emlékeztett rá, hogy eddig összesen 62 arany-, 90 ezüst- és 110 bronzérmet nyertek a magyar birkózók Európa-bajnokságokon, és mint mondta, bízik benne, hogy ezek a számok tovább emelkednek Budapesten.

Az elnök bejelentette, hogy az Eb után 17 birkózószőnyeget osztanak szét hazai egyesületek között, és a 2018-as hazai világbajnoksághoz hasonlóan ezúttal is támogatják az utánpótláskorú sportolókat, hogy a helyszínen szurkolhassanak példaképeikért. A szövetség 3000 igazolt fiatal birkózóját segíti elutaztatni a viadalra, az MBSZ abban bízik, hogy a kontinensvaidal hasonlóan nagy lökést ad majd az utánpótlás bővítésének, mint a három és fél évvel ezelőtti vb, amely után 380-nal sikerült növelni a sportágba jelentkező gyermekek számát.

Németh Szilárd arra is kitért, hogy az Európa-bajnokság nem csupán a sportág, hanem a főváros megerősödését is szolgálja, mivel 10-11 ezer vendégéjszakát jelent a verseny Budapestnek.

Szabó Tünde sportért felelős államtitkár a kormánynak azt a célját hangsúlyozta, hogy minél több rangos világversenyt rendezzen az ország, és mint azt jelezte, kiemelt eseményekben idén sem lesz hiány. Hangsúlyozta, hogy az Európa-bajnokság a júniusban esedékes vizes világbajnokság után a második legnagyobb hazai rendezésű sportesemény 2022-ben.

"A magyar birkózásnak nagy tradíciói vannak. Nemcsak a bajnokaink révén vagyunk ismertek a világban, hanem a sportrendezvény-szervezés miatt is. Számos kiváló világversenynek adtunk már otthont. Ez az Eb azt is segíti, hogy népszerűsítse a sportágat és motiválja a hazai utánpótlást" - fogalmazott Szabó Tünde.

Gyulay Zsolt, a Magyar Olimpiai Bizottság új elnöke a birkózószövetség vezetését méltatta, kiemelve, hogy Németh Szilárddal és Bacsa Péter ügyvezető alelnökkel is rögtön megtalálta a közös hangot, s hozzátette, hogy a szövetségben példaértékű, kemény munka zajlik.

Az Eb előkészítése a szervezőbizottságot is vezető Bacsa Péter elmondása szerint gőzerővel zajlik. A sportvezető hangsúlyozta, hogy ez lesz az első olyan Eb Magyarországon, melyen valamennyi szakág, a női, a kötött- és a szabadfogás is szerepel, és az is újdonság lesz, hogy a grappling szintén helyet kapott a műsorban. Ez utóbbi földharcra épülő hibrid küzdősport, melynek világeseményeit a Nemzetközi Birkózó Szövetség (UWW) rendezi.

Az Európa-bajnokság a BOK Csarnokban március 26-án a grappling versenyeivel indul, majd a birkózók 28-án kezdik küzdelmeiket. Az Eb, amelyre a belépés ingyenes lesz, április 3-án zárul.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 3. 18:02
×
×
×
×